Het Belang van Limburg

“We zijn een helpdesk om je biologisch­e vader te vinden”

Donor Detectives gebruikt openbare DNA-databanken om wens donorkinde­ren te vervullen

- Roel DAMIAANS/DDL

Vier Nederlands­e en twee Vlaamse vrouwen hebben vorige week de Stichting Donor Detectives NL/BE opgericht. Zij vinden dat elke donorkind het recht heeft om te weten wie zijn of haar biologisch­e vader is. De organisati­e gaat hen daarom gratis begeleiden in de zoektocht en maakt daarbij gebruik van DNA-databanken die publiekeli­jk raadpleegb­aar zijn. Een van de oprichtste­rs van Donor Detectives heeft op die manier haar biologisch­e vader al teruggevon­den. “We vragen geen geld voor onze diensten, want er is de afgelopen decennia al genoeg geld verdiend op de kap van wanhopige ouders die geen kinderen konden krijgen”, zegt Steph Raeymaeker­s (38), een van de twee Vlaamse vrouwen die Donor Detectives mee oprichtte. “Onze rol bestaat erin een helpdesk te zijn voor duizenden donorkinde­ren die op zoek gaan naar hun biologisch­e vader. Maar wie weet ontdek je dat je donorvader nog meer nakomeling­en heeft, en dat er nog enkele halfjes rondlopen, halfbroers of halfzussen. Het zou dus kunnen dat je niet alleen een vader vindt, maar ook nog extra familie waarvan je niet eens het bestaan vermoedde. Wij vinden dat ieder donorkind het recht heeft om dat te weten.”

Wangslijm

Steph Raeymaeker­s uit Antwerpen is zelf al jaren op zoek naar haar biologisch­e vader. “Ik ben er zelf pas achter gekomen dat ik een donorkind was op mijn 25ste, toen een tante uit de biecht heeft geklapt. Ik ben lid van een drieling en wij hadden al langer een vermoeden dat de man die ons heeft opgevoed niet onze echte vader was. Ik heb altijd een wat koele, afstandeli­jke band man gehad.”

Donor Detectives geeft tips en raadt donorkinde­ren aan om gebruik te maken van drie grote DNA-databanken Family-

met

die

“Kan einde betekenen van spermabank­en”

Bij de spermabank van het ZOL in Genk, de enige spermabank van Limburg, zijn ze niet opgezet met het initiatief. “Dit kan een ramp betekenen voor alle spermabank­en in België”, zegt fertilitei­tsexpert Wim Ombelet aan TV Limburg. “Uit een studie blijkt dat liefst 80 procent van de spermadone­ren zou afhaken als ze niet langer anoniem zouden blijven. Op die manier zou dus een sluiting van alle spermabank­en in ons land dreigen.” Nog volgens Ombelet is dit initiatief tegen de wet in België, die voorschrij­ft dat je anoniem mag doneren. De privacycom­missie greep nog niet in omdat er nog geen klacht is tegen de website. TreeDNA, 23andMe en Ancestry. “Het zijn privé-initiatiev­en en iedereen doet er vrijwillig aan mee. Vergelijk het met Facebook, maar dat met extra DNA-informatie”, zegt Raeymaeker­s. “Je moet eerst lid worden en een DNA-kit bestellen. Afhankelij­k van welke databank je kiest, varieert die eenmalige kost tussen de 80 en 160 euro. Stuur een beetje wangslijm of speeksel terug en later worden je DNA-gegevens aan je profiel gekoppeld. Vanaf dan kan je actief op zoek naar mensen met gelijkaard­ig DNA. Het meest bevredigen­de is dat DNA nooit liegt.

Als je een match hebt, weet je ook dat die persoon verre of minder verre familie is.”

Psychologi­estudent

Het oorspronke­lijke doel van de private DNA-databanken was om uiterst accurate stambomen te kunnen opmaken. Maar de Nederlands­e Emi Stikkelman (32), zelf een donorkind, is er een half jaar geleden in geslaagd, met behulp van familiedet­ective Els Leijs, om via de databanken haar biologisch­e vader terug te vinden. “Ik had alleen een donorpas- poort, waarin stond dat de donor een psychologi­estudent was met donkerblon­de krullen”, aldus Stikkelman.

Via 23andMe vond ze een first cousin – iemand met gedeelde grootouder­s – maar die had een afgescherm­d profiel. Uiteindeli­jk vond ze iemand in Australië die een second cousin was, iemand met dezelfde overgrooto­uders. Stikkelman bouwde haar stamboom tot er zes potentiële ‘opa’s’ aan vaderskant overbleven. In de jaarboeken van de universite­it van Utrecht zocht ze op deze familienam­en onder psychologi­estudenten uit het jaar 1983. Er bleef maar één kandidaat over en dat bleek haar biologisch­e vader te zijn.

Privacy

“Het verhaal van Emi Stikkelman sterkt ons dat we op dezelfde manier nog veel andere donorvader­s kunnen traceren. Op dit moment tellen de drie DNA-databanken samen vier miljoen gebruikers, maar hoe meer mensen vrijwillig hun DNA afstaan, hoe groter de kans dat je via de databanken en

stamboomsp­eurwerk succes kunt halen”, zegt Raeymaeker­s, die vandaag onder andere met Emi Stikkelman een van de drijvende krachten is achter Donor Detectives. “Zelf heb ik mijn echte vader nog niet gevonden, maar ik denk wel dat het ooit gaat lukken. Er kruipt alleen veel opzoekwerk in.”

Maar hoe zit het met privacy? De zaaddonore­n werd destijds toch anonimitei­t beloofd. “Als je beslist om je zaad te verspreide­n, dan weet je dat het risico bestaat dat het ooit ontdekt wordt. En wat betekent privacy anno 2017 nog? Iedereen smijt zijn hele leven op Facebook. Wij vinden het recht om te weten wie je biologisch­e vader belangrijk­er dan welke reden er ook zijn om het te verzwijgen. Mensen beseffen vaak niet wat zo’n gat in je identiteit met iemand doet. Het gevoel dat je leven gebaseerd is op één grote leugen. Met ons initiatief hopen we nu andere mensen ook te kunnen helpen.”

info: www.donordetec­tives.be

 ?? Foto JORIS HERREGODS ?? Steph Raeymaeker­s (38) is een van de twee Vlaamse vrouwen die Donor Detectives mee oprichtte.
Foto JORIS HERREGODS Steph Raeymaeker­s (38) is een van de twee Vlaamse vrouwen die Donor Detectives mee oprichtte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium