Het Belang van Limburg

“De vraag is zo groot dat ik vakantie heb moeten nemen”

Truienaar Oeve Geypen (34) maakt gepersonal­iseerde fidget spinners

- Olivier SIMONS

Bij de jeugd is het nog maar enkele weken een trend, maar Oeve Geypen is er al maanden mee bezig. De ingenieur mechanica uit Zepperen bij Sint-Truiden maakt zijn eigen gepersonal­iseerde fidget spinners met een 3D-printer. En daarmee oogst hij veel succes. “Ik heb al exemplaren verstuurd naar mensen in Duitsland, de Verenigde Staten en zelfs Mexico.” De fidget spinner is een klein gadget dat je in je handpalm laat ronddraaie­n. Het is vooral razend populair bij kinderen en gaat de laatste tijd massaal over de toonbanken. Dat verklaart wellicht waarom Oeve Geypen de voorbije drie weken al ongeveer 300 gepersonal­iseerde exemplaren kon verkopen. “Veel vrienden en collega’s vragen me om een fidget spinner voor hun zoon of dochter. Ze willen dan een speciaal model, waar de naam van hun kind bijvoorbee­ld op staat.” Via de website 3dhubs.com kan iedereen zijn eigen ontwerp laten printen door een 3D-printer in de buurt. Zo komt u ook bij Oeve uit. Hij heeft zelfs internatio­naal succes. “Ik heb al veel fidget spinners verstuurd naar Duitsland, de Verenigde Staten en zelfs Mexico.” De grote vraag brengt wel veel werk met zich mee. “Ik moet gemiddeld zestien fidget spinners per dag maken. Een tijdje geleden bestelde een man er zelfs twintig voor zijn communican­ten. Ik heb door de drukte al vakantie moeten nemen op het werk. Anders kreeg ik het niet af.”

Oneindige mogelijkhe­den

Oeve kan op amper drie kwartier een volledige fidget spinner maken. “Ik modelleer zelf een 3Dontwerp van het frame, dat ik vervolgens print. Er zijn oneindig veel mogelijkhe­den en kleuren. Je kan kiezen wat je wilt. Na het printen maak ik de kogellager (of ball bearing, nvdr.) aan het frame vast, zodat die goed kan ronddraaie­n. Daaraan bevestig ik ten slotte de cap of het dopje, waarmee je de fidget spinner kan vasthouden als die draait.”

Het prijskaart­je van zo’n gepersonal­iseerde fidget spinner? “Een gewoon model kost 7,5 euro, een gepersonal­iseerd model tussen de 10 en de 15 euro. Het hangt vooral af van het aantal kleuren dat iemand wil. Mijn duurste fidget spinner kostte 35 euro en was voor iemand uit California. Het ging om een gravity spinner.”

Die gravity spinner is een van Oeves meest opvallende modellen. “Het is een stervorm met drie kogels aan de buitenkant. Die zitten los en kunnen ronddraaie­n. Omdat deze spinner vrij klein is, ligt hij beter in de hand. Bovendien draait hij langer en maakt hij bijna geen lawaai.” Ook de atom spinner, in de vorm van een atoom, is een persoonlij­ke favoriet. Naast fidget spinners maakt Oeve nog tal van andere zaken met zijn 3D-printer. “Ik heb bijvoorbee­ld ook al een lamp, een schedel van een T-rex en zelfs onderdelen van een zalfmachin­e voor een apotheker geprint. Ik kan me geen leven zonder 3D-printer voorstelle­n. En nu de fidget spinner zo populair is, ga ik op zoek naar de volgende trend.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Op amper drie kwartier maakt Oeve Geypen met zijn 3D-printer een fidget spinner.
FOTO TOM PALMAERS Op amper drie kwartier maakt Oeve Geypen met zijn 3D-printer een fidget spinner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium