Het Belang van Limburg

Gelukskoek­je

- Ilse Pipeleers (42) uit Diepenbeek schrijft een wekelijks dagboek over haar leven na borstkanke­r.

Bij de Chinees in Monschau werd ik zondag verrast met een fortune cookie. Zo’n gelukskoek­je met een uitspraak of een voorspelli­ng. De inhoud was treffend voor de periode die ik heb doorgemaak­t en het was meteen ook een voorspelli­ng voor wat de dag erna volgde. Toen kreeg ik iets heel anders op mijn bord tijdens een snelle hap met onze zoon. Het werd de meest bizarre en onaangenam­e confrontat­ie in een restaurant­je.

We zitten rustig op een terras en plots klinkt achter ons: “Wa voor lelijke tattoos hebt gij dan?” Ik reageer niet, ik denk: nee, dat hoor ik niet. Ik ben niet makkelijk uit mijn lood te slaan. De man, een iets te zware vijftiger achter mij, roept opnieuw: “Wa voor lelijke tattoos hebt gij dan, da is voor schorriemo­rrie.” Hij blijft luid en brutaal roepen, tot ik reageer. In eerste instantie bedank ik hem voor ‘de fijne opmerking’ en probeer ik gewoon verder te eten. Hij vindt het nodig om door te gaan met zijn brutalitei­ten. Dan permitteer ik mezelf toch om op te staan en hem aan t tafel ongezouten mijn m mening te geven. Demanwaskw­aaden gefrustree­rd. Zijn relatie la met zijn veel jongere g vriendin was n nog maar net geëindigd. Zij had ook een tattoo en nu n nam hij zich de vrijheid om die frustratie op mij uit te werken. k Voor hem de n normaalste zaak v van de wereld. En dan durfde hij nog toe te geven dat hij gemakkelij­ke slachtoffe­rs z zocht en dat hij het niet had gedurfd, had er een man in het gezelschap gezeten. Nou.

Bij verbale agressie ben ik geen gemakkelij­k prooi, laat dat duidelijk zijn. Ik heb hem duidelijk gemaakt dat hij dringend in therapie moet om zijn agressiepr­obleem aan te pakken. Gefrustree­rde oude zakken, daar heeft niemand iets aan.

Naarmate het gesprek vorderde en het duidelijk werd dat ik psychologe ben, nam het een geheel andere wending. De leraar lichamelij­ke opvoeding deed zijn verhaal. Uiteindeli­jk heeft hij zijn excuses aangeboden en aangegeven dat hij zich al wat beter voelde. Uiteindeli­jk heeft dit schorriemo­rrie met tattoos er toch maar mooi voor gezorgd dat iemand zich beter ging voelen na een gesprek. En weet je welke boodschap er in mijn gelukskoek­je stak? “You are a master of a difficult situation.” (“Je beheerst een moeilijker situatie”) Wat een geluk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium