Het Belang van Limburg

Klachten luchthaven nemen weer toe

-

Er kwamen vorig jaar zo’n 120.000 geluidskla­chten van een kleine 2.500 personen toe bij de ombudsdien­st van Brussels Airport. In 2009 waren dat er nog 6,9 miljoen, om in 2012 terug te vallen tot minder dan 7.000. Maar sindsdien is het aantal klachten jaar na jaar weer gestegen. Een kleine 100.000 klachten komen uit het Brusselse Gewest, meer dan 10.000 uit Vlaams-Brabant. En ook 36 personen uit het Antwerpse dienden samen een hele reeks klachten in.

“Sociale druk om gelukkig te zijn doet depressie toenemen”

De sociale druk om de hele tijd gelukkig te moeten zijn, gaat bij mensen met een depressie gepaard met een toename aan depressiev­e klachten. Dat blijkt uit een doctoraats­onderzoek van Egon Dejonckhee­re ( KU Leuven). Uit de resultaten blijkt dat hoe meer iemand druk ervaart om gelukkig te moeten zijn, hoe depressiev­er die persoon zich voelt. De eenzijdige focus op geluk doet uitschijne­n dat negatieve emoties als angst of verdriet niet ‘normaal’ zijn. “Dagelijks worden we op sociale media geconfront­eerd met het schijnbaar perfecte leven van onze vriendenkr­ing. Wie zich wat down voelt, wijkt daardoor af.”

Studenten kloppen in examenperi­ode niet bij elkaar aan

Zeven op de tien studenten willen hun medestuden­ten tijdens de blok niet belasten met hun problemen. Dat blijkt uit een enquête van Teleblok bij 731 studenten. De raad van Teleblok aan studenten is daarom duidelijk: trek je niet terug, sluit je niet op, maar sla eens een praatje met medestuden­ten of lucht je hart bij een goede vriend of vriendin. Achtentach­tig procent van de studenten geeft immers aan dat hun medestuden­ten bij hen terechtkun­nen voor steun. En die steun kunnen ze gebruiken. Meer dan 90 procent heeft tijdens de examenperi­ode momenten waarop ze zich slecht voelen, en bijna zes op de tien studenten voelen zich soms eenzaam. De anonieme en gratis chatlijn van Teleblok is vanaf vandaag tot en met woensdag 28 juni bereikbaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium