Het Belang van Limburg

Leve de LimbU?

- Pascal PAEPEN Economist Thomas More en KU Leuven

Binnenkort zal u uw boodschapp­en in een nieuwe Limburgse munteenhei­d kunnen betalen. Dit najaar al zou de LimbU worden geïntroduc­eerd. De nieuwe munt zal lokaal en dus duurzamer zijn, zo redeneert men. Met de LimbU wil men de middenstan­der een handje helpen. Die heeft het vaak moeilijk met al dat geweld van vooral buitenland­se onlinewink­els. Limburgers helpen Limburgers. Daar kan niemand tegen zijn.

En toch heb ik zo mijn bedenkinge­n. Ik besef wel dat middenstan­ders het niet gemakkelij­k hebben met de hevige concurrent­ie en klanten die haast iedere dag nog prijsbewus­ter lijken te worden. Maar zal de LimbU hen echt zoveel vooruithel­pen? Door consumente­n te dwingen hun geld in Limburg uit te geven gaan ze zich misschien nog minder bewust zijn van de zware uitdaginge­n waar de horeca en tal van andere sectoren voor staan.

Ik ben er sowieso al geen voorstande­r van om de consument te beperken in zijn keuze. Ook al is de euro niet de fraaiste creatie die Europa ooit heeft bedacht, die munt heeft toch zijn voordelen. Met euro’s kan je niet alleen overal in de eurozone terecht, maar ook ver daarbuiten, in alle continente­n. Zelfs als men niet bereid is om uw euro’s te aanvaarden als betaalmidd­el, dan nog kan u ze relatief snel en goedkoop ruilen in de plaatselij­ke munt. Met LimbU’s zal dat niet kunnen. Met maaltijdch­eques, dienstench­eques en ecocheques evenmin. Al die beperkte betaalmidd­elen kosten trouwens ook een aardige duit aan verwerking en administra­tieve rompslomp. Wie zal al de kosten voor zijn rekening nemen die de LimbU met zich meebrengt?

Weet je wat ik niet begrijp? Dat mensen er soms zelf voor kiezen om goed geld (euro’s) om te zetten in geld-met-beperkinge­n. Nu al geven tal van steden en gemeenten cadeaubonn­en uit die enkel lokaal kunnen gespendeer­d worden. Daar staat dan vaak ook nog eens een vervaldatu­m op. Onbegrijpe­lijk, dat iemand je daar een plezier mee denkt te doen! Net zo erg als de cadeaubonn­en die je enkel in één zaak mag uitgeven. Dat geld ben je dus kwijt als je de vervaldag niet in het oog houdt of als de zaak failliet gaat. De LimbU mag dan al wat veiliger zijn, toch is hij niet ideaal. Als de andere provincies binnenkort ook aan protection­isme gaan doen door met een eigen munt te komen, gaan we erop achteruit in plaats van vooruit. Als de lokale besturen de middenstan­ders willen helpen, kunnen ze beter werk maken van andere dringende maatregele­n – zoals aantrekkel­ijke winkelstra­ten en goedkope parkeergel­egenheden. Als de middenstan­ders dan ook nog eens iedere dag alles uit de kast halen om te tonen dat ze een veel betere partij zijn dan de vele online winkelkete­ns, hebben we de LimbU niet meer nodig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium