Het Belang van Limburg

“Optrekken huurwaarbo­rg nefast voor jongeren”

-

Vlaams minister Liesbeth Homans denkt eraan de huurwaarbo­rg op te trekken van twee naar drie maanden. Wanneer je dan een huis of appartemen­t wil huren, zou je onmiddelli­jk vier maanden huur op tafel moeten leggen: drie maanden waarborg en je huur voor de eerste maand.

Daarboveno­p komen dan nog alle kosten die bij een verhuizing komen kijken. Een huis huren en alleen gaan wonen, is sowieso voor vele jongeren een moeilijke opgave. Zeker wanneer ze weinig of geen financiële steun krijgen van hun ouders. Volgens het Vlaams Huurderspl­atform heeft nu al 42% van de huurders moeite om zijn huurwaarbo­rg van twee maanden neer te tellen. Voor Freezbe, de jongerenwe­rking van de liberale vakbond ACLVB, is dit voorstel een brug te ver.

Daarnaast zou Homans ook een huurwaarbo­rglening willen installere­n ter vervanging van de bestaande OCMW-huurwaarbo­rg. Bij die OCMW-huurwaarbo­rg krijgt de verhuurder van het OCMW de garantie dat de waarborg betaald zal worden. In de realiteit blijkt dit vooral een stigmatise­rend systeem te zijn en worden huurders, die gebruikmak­en van het systeem, vaak toch geweigerd. Via de regeling die Homans voorstelt, kunnen huurders hun waarborg lenen in alle anonimitei­t. De Vlaamse overheid zou 90% van de waarborg voorschiet­en en de huurder moet dan de resterende 10% onmiddelli­jk kunnen neertellen. Freezbe meent dat de vervanging van de bestaande OCMWhuurwa­arborg door een ‘anonieme’ huurwaarbo­rglening voor een deel van de jonge huurders een oplossing kan bieden. Maar de huurwaarbo­rg zomaar optrekken is absoluut niet in hun belang

Arn Houthooft, coördinato­r Freezbe

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium