Het Belang van Limburg

“Minder kwantiteit en meer kwaliteit”

Youth Cup in Hasselt blaast dit weekend 25 kaarsjes uit

- Frederik BAETEN

De Youth Cup mag dit jaar 25 kaarsjes uitblazen. Wat in 1992 begon als een klein tornooi met een paar teams is anno 2017 uitgegroei­d tot een groot jeugdtorno­oi met teams uit Europa en ver daarbuiten. Bezieler Maurice Janssens (63) van TTC Hasselt is fier: “Dat we dit weekend 25 kaarsjes mogen uitblazen, is het beste bewijs dat ons tornooi gesmaakt wordt door iedereen. Onze formule werkt.” “We hebben lang nagedacht om iets speciaals te doen voor deze editie”, zegt Janssens. “Uiteindeli­jk hebben we gekozen om er een sportief hoogtepunt van te maken met de uitnodigin­g van twee Chinese delegaties. We hebben de twee groepen, in totaal ongeveer 25 personen, sinds vorige week woensdag op bezoek. We hebben de Limburgse jonge tafeltenni­ssers laten kennismake­n met hun manier van trainen en spelen. Iedereen weet dat de Chinezen tafeltenni­s op een andere manier beleven dan wij. Wij doen het voor ons plezier, maar in China leven de jonge tafeltenni­ssers van kindsbeen af als echte profession­als. Dat was voor sommige van onze jongeren toch best even schrikken op training”, lacht Janssens.

1.500 balletjes

“Maar er was ook tijd voor ontspannin­g, hoor. De twee groepen hebben een aantal Belgische steden bezocht en op dit moment zijn ze in Düsseldorf waar ze het WK bijwonen. Vanaf zaterdag tot en met maandag nemen de Chinezen ook deel aan onze Youth Cup. Daarna trekken ze van hun tijdelijke verblijfpl­aats in Molenheide weer richting China.”

De Youth Cup ontvangt dit jaar 450 internatio­nale jeugdspele­rs. Die spelen op zaterdag, zondag en maandag enkel - en teamcompet­ities vanaf 10 uur in vijf verschille­nde Hasseltse sporthalle­n: Alverberg, Stevoort, Runkst, Kuringen en Sint-Lambrechts­Herk.

Janssens: “Deze jubileumed­itie is niet onze grootste editie ooit. We hoeven ook geen deelnemers­records meer te breken. Uit ervaring weten we dat we organisato­risch perfect draaien rond de 500 deelnemers. Minder kwantiteit, maar meer kwaliteit. Die spelers komen vooral uit onze buurlanden, Polen, de Scandinavi­sche landen, het Verenigd Koninkrijk en dus ook een twintigtal Chinezen. Om alle competitie­s tijdig af te werken, hebben we 146 tafels en ongeveer 1.500 balletjes ter beschikkin­g”, aldus Janssens.

Dit jaar dus geen competitie­s in de thuishaven van TTC Hasselt, het Beukenhof in Sint-Lambrechts­Herk. “Daar vindt zondagavon­d de apotheose van 25 jaar Youth Cup plaats met een grootse barbecue en karaoke voor alle deelnemers”, besluit Janssens.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium