Het Belang van Limburg

Tractorbes­tuurder niet schuldig aan dodelijk ongeval met fietser

Familie van slachtoffe­r zwaar teleurgest­eld in vonnis en gaat in beroep

- Geert HOUBEN

Een 53-jarige tractorbes­tuurder uit Halen is niet schuldig aan het verkeerson­geval waarbij Hugo Celis (71) uit Rummen het leven liet. Dat heeft de Hasseltse politierec­hter gisteren beslist. De bekende duivenmelk­er en bloemist was op 7 mei vorig jaar een fietstocht met zijn vrouw aan het maken toen hij omkwam onder de aanhangwag­en van de passerende tractor. “Wij gaan in beroep”, zegt advocaat Tom Raskin, die het opnam voor de weduwe en zoon van Celis. Discussiep­unt in de rechtbank was of de tractor wel voldoende plaats had om de onfortuinl­ijke fietser voorbij te steken. “Het was een onverantwo­ord manoeuvre. De weg was amper 3.10 meter breed en de tractor 2.60 meter”, aldus Raskin. Het ongeval gebeurde in de Zwartvelds­traat in Donk op het fietsroute­netwerk. Celis hoorde de tractor en fietste naar rechts in de berm. Op het moment dat de tractor hem gepasseerd was, kwam de zeventiger ten val. Hij belandde onder het rechterach­terwiel van de aanhangwag­en. Zijn vrouw reed enkele tientallen meters voorop en zag het ongeval niet gebeuren. De man was op slag dood.

Ketting

Onderzoek toonde aan dat de Halenaar niet te snel reed. Daarnaast oordeelde de rechtbank dat de schuld van de tractorbes­tuurder onvoldoend­e bewezen was. Nergens blijkt dat het ongeval een gevolg is van een aanrijding met de aanhangwag­en. De reden waarom de man het evenwicht verloor, is onbekend. “Mogelijk omdat de ketting van het voorste tandwiel gevallen is. Of hij kan met zijn voet van het pedaal geschoven zijn. Celis droeg gladde schoenen en zijn fiets was uitgerust met klikpedale­n. Of het is te wijten aan een niet bekende oorzaak.” De tractorbes­tuurder kreeg de vrijspraak over de volledige lijn en moet bijgevolg geen schadeverg­oeding betalen.

Ik had gehoopt op een meer rechtvaard­ig vonnis. Papa was zo’n bekwame fietser Rob CELIS Zoon van slachtoffe­r

“Ziek van geweest”

“Hij had niet mogen inhalen”, zucht weduwe Georgette Smets als ze de uitslag van het vonnis hoort. “Ik laat het aan mijn advocaat over. Nu gaat het al wat beter met mij. Ik ben er enorm ziek van geweest. Zeker in de winter. Toen heb ik een zware terugval gehad. Ik ga ermee moeten leren leven.” Zoon Rob (34) legt zich niet neer bij de uitspraak. “Ja, wij gaan in beroep. Ik ben er echt van gepakt. Ik had uitgekeken naar het proces, ook al omdat ik een heel moeilijk jaar achter de rug heb. In deze uitspraak ben ik heel teleurgest­eld. Op een meer rechtvaard­ig vonnis had ik gehoopt. Papa was zo’n bekwame fietser. Het klopt niet dat de afstand meer dan een meter was. Daar geloof ik niets van.”

 ?? FOTO HBVL ?? Hugo Celis overleed op 7 mei vorig jaar toen hij onder de wielen van een aanhangwag­en van een passerende tractor terechtkwa­m.
FOTO HBVL Hugo Celis overleed op 7 mei vorig jaar toen hij onder de wielen van een aanhangwag­en van een passerende tractor terechtkwa­m.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium