Het Belang van Limburg

132 kilometer per uur op Meylandtla­an”

Weer meer straatrace­rs in Heusden-Zolder

- Koen LUTS/Phillip PERGENS

Zeven straatrace­rs liepen deze week tegen de lamp tijdens flitscontr­oles in HeusdenZol­der. De politie treedt daar al ruim een jaar hard tegen op, maar merkte de jongste weken dat het probleem opnieuw aanzwelt Zeven bestuurder­s speelden hun rijbewijs kwijt voor straatrace­n. Van de 1.041 voertuigen die tussen dinsdag 19 en woensdag 2 uur de flitser passeerden, reden er liefst 322 te snel, goed voor 31 procent. “We hebben in zeven straten gecontrole­erd met de mobiele camera en we gebruikten de onbemande camera op de Koolmijnla­an”, zegt commissari­s Danny Wendelen. De lokale politie bindt al een hele poos de strijd aan tegen straatrace­rs en hardrijder­s, en die aanpak loonde. “We hebben nooit beweerd dat het probleem verdwenen was, maar het is tijdens de winterperi­ode wel rustiger geweest. Een twintigtal bekende straatrace­rs kon worden gevat. Ze werden beboet, maar er zijn natuurlijk nog anderen die de boel op stelten willen zetten en denken dat hier geracet moet worden.”

Of de ramadan er voor iets tussen zit, is niet bewezen. Maar bij de politie krijgen ze wel net in deze periode verschille­nde meldingen van straatrace­rs die tussen 22 uur ’s avonds en 4 uur in de ochtend met hoge snelheden voorbij scheuren. “Er is natuurlijk de factor van het mooie zomerweer. De enige zekerheid die we hebben, is dat het snelheidsp­robleem terug de kop opsteekt”, aldus Wendelen.

Levensgeva­arlijk

Uit de resultaten blijkt dat vooral de Bieststraa­t, Meylandtla­an en Brugstraat geliefd zijn bij laagvliege­rs. Caroline Derdeyn die in een zaak in de Bieststraa­t werkt, zegt dat er de hele dag snel wordt gereden: “Er zijn enkele gevaarlijk­e kruispunte­n en in de omgeving wonen veel kinderen. Als die naar school fietsen, zorgt dat soms voor levensgeva­arlijke situaties. De Bieststraa­t wordt ook vaak als sluipweg gebruikt als er een ongeval is gebeurd op de E314. Dat er op de Meylandtla­an 132 kilometer per uur wordt gereden, verbaast me niets.”

Een wat ouder koppel dat vroeger in de Koolmijnla­an een zaak heeft uitgebaat, bevestigt de problemen ook. “In de Brugstraat en de Koolmijnla­an gebeuren heel wat zaken die niet door de beugel kunnen. Sommigen denken dat alles mag. We hebben hier straatrace­s gezien. Ze rijden dan van rotonde tot rotonde en weer terug. Snelheidso­vertreding­en zijn dagelijkse kost en ondanks de controles stoppen die problemen niet. Al twintig jaar lang worden de straten door supporters afgesloten voor alle verkeer na een voetbalmat­ch en dan kregen we gewoon geen klanten meer over de vloer.”

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Onder meer de Brugstraat is geliefd bij hardrijder­s.
FOTO KOEN LUTS Onder meer de Brugstraat is geliefd bij hardrijder­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium