Het Belang van Limburg

Gouverneur schorst besluit gemeentera­ad door “schijn van partijdigh­eid”

Omstreden grondruil mag niet uitgevoerd worden

- Geert VAN BAELEN

Gouverneur Herman Reynders heeft een besluit van de gemeentera­ad van Hamont-Achel rond een grondruil geschorst nadat de oppositie klacht indiende over belangenve­rmenging. De grondruil gaat over een perceel dat grenst aan gronden van de vrouw van burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V). “Omdat minstens de schijn van partijdigh­eid ontstaat”, motiveert de gouverneur de schorsing. “Nergens wordt gezegd dat belangenve­rmenging daadwerkel­ijk is aangetoond”, reageert Schuurmans. De grondruil lag voor op de gemeentera­ad van maart, maar het dossier gaat al mee van 2002 toen de stad een bestemming­swijziging doorvoerde van gronden langs de Lozenweg. Enkele bouwgronde­n van de familie Escaille werden toen omgezet in groengebie­d, waarop de familie afgerond 348.000 euro vorderde. Om gerechteli­jke procedures te vermijden koos de stad voor een evenwaardi­ge grondruil. Tussen de percelen die geruild zouden worden, ligt ook een bouwgrond van 45 are in een binnengebi­ed aan de Erkstraat. “Niets aan de hand, ware het niet dat de aanpalende gronden eigendom zijn van burgemeest­er Theo Schuurmans en zijn echtgenote”, reageerde Jacky Umans van Pro Hamont-Achel toen. “Net dit perceel is van belang om het hele binnengebi­ed te ontsluiten via de Erkstraat. Een ontwikkeli­ng van het gebied kan dus in het voordeel zijn van de burgemeest­er en zijn familie.” Bij de behandelin­g van het agendapunt rond de dading ging de burgemeest­er niet in op het verzoek van de oppositie om als “betrokken partij” de zitting even te verlaten. Schuurmans beschuldig­de Pro van insinuatie­s en een lastercamp­agne. “Het perceel is op geen enkele wijze mijn eigendom, maar van mijn echtgenote. We zijn getrouwd met scheiding van goederen”, reageerde hij.

“Schijn van partijdigh­eid”

Pro en N-VA dienden hierop klacht in bij de gouverneur, die de bewuste beslissing nu schorst. “Wegens de ligging van de percelen die volledig of gedeelteli­jk toe-

Theo SCHUURMANS Burgemeest­er Hamont-Achel behoren aan de echtgenote van de burgemeest­er in de nabijheid van de te ruilen gronden en het recht van uitweg, kan er voor de echtgenote van de burgemeest­er minstens de schijn ontstaan dat ze daarbij een belang kan hebben. Omdat de echtgenote van de burgemeest­er zich in die situatie bevindt, is dat ook zo voor de burgemeest­er”, schrijft de gouverneur, die ook vindt dat Schuurmans de zitting best had verlaten toen het bewuste punt werd behandeld. “Dat was voorzichti­ger geweest, dit om elke schijn van partijdigh­eid te kunnen uitsluiten.”

Niet aangetoond

De gemeente heeft nu 60 dagen tijd om het besluit in te trekken of het gemotiveer­d te rechtvaard­igen bij het agentschap voor binnenland­s bestuur. “In het schrijven van de gouverneur staat nergens dat belangenve­rmenging is aangetoond. Het woord belangenve­rmenging wordt zelfs niet genoemd”, zegt Schuurmans. “Wel wordt heel voorzichti­g gesteld dat de schijn zou kunnen ontstaan en men op basis van die mogelijkhe­id het besluit schorst. Dat is nog iets heel anders dan me beschuldig­en van belangenve­rmenging. Daarbij is de klacht van de N-VA waarin me werd aangewreve­n dat ik niet als een goede huisvader de belangen van de stad had behartigd, over de hele lijn verworpen. Alles op een rij heeft de berg wat mij betreft een muis gebaard.” De burgemeest­er gaat nu overleggen wat de volgende stap is. Een procedure wegens laster en eerroof tegen de oppositie is een van de mogelijkhe­den. Oppositiep­artijen N-VA en Pro Hamont-Achel delen mee dat ze het besluit van de gouverneur lezen als ‘gerechtigh­eid die is geschied’.

Een schijn van partijdigh­eid is nog iets heel anders dan me beschuldig­en van belangenve­rmenging

 ?? FOTO GVB ?? Volgens de oppositie zouden de burgemeest­er en zijn vrouw voordeel halen uit de grondruil van een perceel aan de Erkstraat.
FOTO GVB Volgens de oppositie zouden de burgemeest­er en zijn vrouw voordeel halen uit de grondruil van een perceel aan de Erkstraat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium