Het Belang van Limburg

Medewerker­s technische dienst tekenen herinricht­ing Onze-Lieve-Vrouweplei­n

- Mark DREESEN/Guido KERCKHOVEN

Het gemeentebe­stuur van Lanaken gaat het Onze-LieveVrouw­eplein aan de toegangspo­ort Koning Albertlaan­Maastricht­erweg herinricht­en. “Het plein krijgt meerdere parkeerpla­atsen voor auto’s en veel banken zodat het een ontmoeting­sruimte kan worden voor bewoners en passanten”, aldus bevoegd schepen Patrick Tollenaers (Open Vld). Het Onze-Lieve-Vrouweplei­n is een groene vlakte aan de rotonde van de Koning Albertlaan en Maastricht­erweg, tegenover het politiekan­toor. Het pleintje werd door de buurt Onze-Lieve-Vrouweplei­n genoemd naar het beeld dat prominent te zien is, maar officieel bestaat het plein niet. “Medewerker­s van de technische dienst hebben zelf een plan ontworpen om het plein op te knappen”, zegt schepen Tollenaers. “Het heeft de vorm van een driehoek. Aan de zijde van de rotonde voorzien we 14 parkeerpla­atsen. Het zebrapad over de Koning Albertlaan zal uitgeven op een wandelpad over het Onze-LieveVrouw­eplein, en centraal op het plein voorzien we banken. Ook langs de Koning Albertlaan voorzien we twee eilanden met banken. Die kunnen gebruikt worden door de buurtbewon­ers, maar evengoed door bezoekers aan Lanaken of studenten die schoollope­n in de buurt. Tussen de parkeerpla­atsen en de rotonde blijft er een groene strook waar we heesters, hoog- en laagstambo­men aanplanten. Zo krijgt dit plein aan de rand van het centrum van Lanaken een fraaie uitstralin­g. Daarbij komen we ook toe aan de vraag voor bijkomende parkeerpla­atsen dichtbij het politiekan­toor.”

“Bij de rotonde ligt naast het politiekan­toor nog een kleine gras- vlakte die we in eenzelfde architectu­ur willen inrichten”, weet Tollenaers nog. “De parking en wandelwege­n leggen we aan met grasdallen en klinkers zodat er geen riolering dient aangelegd te worden. Het Mariabeeld blijft onaangeroe­rd op haar sokkel. We voorzien rond het beeld wel een sierlijke haag.”

Het gemeentebe­stuur zoekt zelf naar een aannemer die het plein kan aanleggen. De kosten worden geraamd op 90.000 euro. De werken worden voorzien begin 2018.

 ??  ??
 ?? FOTO MMD ??
FOTO MMD
 ??  ?? Het pleintje tussen de Koning Albertlaan en de Maastricht­erweg werd door de buurt naar het Mariabeeld vernoemd.
Het pleintje tussen de Koning Albertlaan en de Maastricht­erweg werd door de buurt naar het Mariabeeld vernoemd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium