Het Belang van Limburg

25 euro voor een kwartiertj­e

Prijzen Chaussée d’Amour gehalveerd door komst Albanese en Turkse eigenaars

- Jozef CROUGHS/Jente HAESEVOETS

Door de komst van Albanese en Turkse eigenaars van prostituti­ehuizen zijn de prijzen van de vitrines op de Truiense Chaussée d'Amour gehalveerd. Al zijn er ook Vlaamse baruitbate­rs die voor een alternatie­f voor de buitenland­se bendes zorgen. Zo kunnen vrouwen in een van de bars een vitrine en een kamer huren voor 100 euro. Wat ze daar doen en voor welke prijs kiezen ze zelf. De Chaussée d’Amour bestaat al meer dan vijftig jaar. Momenteel zijn er 42 vergunning­en voor bordelen. “Ik zit al heel lang in de business en heb verschille­nde bars uitgebaat”, zegt de eigenaar van een van de vele bars op de Luikerstee­nweg in Brustem. “Maar er is veel veranderd in al die jaren.” Het is niet toevallig dat de bars net allemaal op de Chaussée d’Amour liggen. De militaire basis van Brustem en Saffraanbe­rg, waar vroeger jonge mannen vanaf hun 18de hun legerdiens­t deden, ligt op een steenworp. “Die mannen moesten ook af en toe eens stoom afblazen”, zegt de bordeeluit­bater.

Open grenzen

De legerdiens­t is ondertusse­n afgeschaft, maar dat is niet het enige dat veranderd is. “Vroeger waren alle bars in handen van Truienaars, maar sinds de open grenzen zijn veel bars overgenome­n door buitenland­ers”, zegt de uitbater van een andere bar. Vooral Albanezen en Turken bezitten nu de bordelen waar schaars geklede meisjes in de vitrines naar de mannen zwaaien. “Op zich geen probleem, maar ze houden zich minder aan de regels”, klinkt het. Vroeger spraken alle uitbaters af welke prijzen ze aanrekende­n, maar nu zijn die bedragen serieus gedaald. “Daar kunnen we niet mee lachen. Vijftig euro voor een kwartier, dat was de afspraak. Maar in sommige bars is de prijs ondertusse­n gedaald tot soms zelfs de helft. Die meisjes werken daar dan aan veel lagere prijzen dan bij ons.”

800 euro per dag

Een van de bars met nog een Vlaamse eigenaar biedt een andere, vrijere manier van werken aan. Daar betalen de meisjes 100 euro voor een vitrine en een kamer. Wat ze daar doen, met wie en wat ze aanrekenen, beslissen de meisjes volledig zelf. Het bordeel heeft zo’n zeven à acht vitrines en kamers, de eigenaar verdient dus ongeveer 800 euro per dag. En dat zonder zijn handen vuil te maken.

Problemen

Ook bij de politie zijn de Luikerstee­nweg en de problemen die de bars met zich meebrengen,welbekend. Bij de Truiense recherched­ienst zijn drie vaste agenten in dienst voor de Chaussée d’Amour. “Wekelijks controlere­n we in de bars om te kijken of de meisjes in orde zijn met hun werkvergun­ning”, vertelt korpschef Steve Provost. “Ook kijken we of de uitbaters goede werkomstan­digheden bieden aan de meisjes. De meeste bars zijn altijd wel in orde. Vorig jaar hebben we maar één bar moeten sluiten”, zegt Provost nog.

“We gaan ons vergunning­sbeleid wel nog aanpassen”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Want dat kan nog beter.” Wat de nieuwe regels precies in zullen houden, is nog niet duidelijk

meer nieuws uit Sint-Truiden op www.hbvl.be/sint-truiden en volg ons op Facebook.com/inuitgelic­ht

 ?? FOTO JCR ?? De vele buitenland­se eigenaars betekenen ook minder inkomsten voor de meisjes van plezier.
FOTO JCR De vele buitenland­se eigenaars betekenen ook minder inkomsten voor de meisjes van plezier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium