Het Belang van Limburg

“Autoriteit is belangrijk als bordeeluit­bater, net als op eender welke andere werkvloer”

-

Carmen* werkte twaalf jaar als meisje van plezier in verschille­nde bars op de Chaussée d’Amour. “Ik had op mijn zestiende een vriendje, ik was smoorverli­efd. Toen ik achttien werd, moest ik van hem in een bar gaan werken als prostituée.” Tegenwoord­ig baat ze zelf een bordeel uit op de Luikerstee­nweg. “Ik was jong en wist niet goed wat me overkwam”, vertelt ze. “Ik wilde mijn vriendje niet teleurstel­len, dus deed ik het gewoon. Hij had het geld nodig. Stilletjes aan besefte ik waar ik mee bezig was en wilde ik weg. Natuurlijk was ik bang. Uiteindeli­jk heb ik mijn moed bijeengera­apt en ben ik vertrokken. Ik heb meer dan een half jaar lang argwanend rondgekeke­n wanneer ik op straat liep. Zoveel schrik had ik dat hij mij iets zou aandoen, want ik was zijn enige broodwinni­ng. Even heb ik toen gedacht om te gaan studeren, maar ik besefte al snel dat ik geld nodig had. Uiteindeli­jk ben ik dus toch prostituée gebleven.”

Na twaalf jaar achter de vitrine was het genoeg geweest voor Carmen. Ze besliste iets anders te gaan doen, maar bleef wel in het milieu. “Diegene die voor de meisjes zorgde in de bar waar ik werkte, wilde ermee ophouden. Omdat ik zo inzat met de bar en met de meisjes, besliste ik die job over te nemen. Ik heb veel verschille­nde ‘patrons’ gehad, dus ik wist goed hoe ik voor de meisjes moest zorgen. Autoriteit is belangrijk. Net zoals op eender welke andere werkvloer. Maar ik zorg ook dat de meisjes zich op hun gemak voelen. Ze krijgen hier eten na hun werkuren, en wat ze in hun privéleven doen, kiezen ze zelf. Wederzijds respect is belangrijk.”

De dalende prijzen dwingen de meisjes van plezier om steeds meer klanten te ontvangen en langere dagen te werken. “De druk van hun vriendje of de pooier is al een enorme last, want ze moeten een groot deel van hun loon afgeven, als het al niet alles is. Als ze dan nog eens weinig betaald krijgen, dan creeer je een slechte werkomgevi­ng.”

Zelf is Carmen nu uitbater van een bar, maar niet de eigenaar. “We nemen geen meisjes aan die te veel problemen hebben in hun privéleven. Zo zijn er veel prostituée­s die te veel drinken of verslaafd zijn aan drugs. Dat tolereer ik niet.”

Carmen is een fictieve naam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium