Het Belang van Limburg

Aantal misviering­en meer dan gehalveerd

- Francis CROES

De missen in de parochies van Guigoven, Vliermaal, Vliermaalr­oot, Wintershov­en, Zammelen en Kortessem-centrum worden vanaf 1 juli meer dan gehalveerd. Zo blijven van de vijf weekendvie­ringen er nog drie over. En ook in de vieringen op weekdagen wordt grondig gesnoeid. In het weekend zijn er vanaf juli alleen nog vieringen in Kortessemc­entrum (zaterdag om 18 uur en zondag om 8 uur) en in Wintershov­en (zondag om 10.30 uur). Op maandag, woensdag en vrijdag is er om 7.30 een mis in de collegiale parochieke­rk van Kortessem. Verder is er in de parochie Vliermaal een mis op dinsdagavo­nd om 19 uur en in Vliermaalr­oot op donderdag om 9 uur. Zammelen, Guigoven en Wintershov­en hebben op weekdagen geen misviering­en meer.

Pastoor Alain Bruyninx: “De herschikki­ng was noodzakeli­jk omdat onze gepensione­erde priesters omwille van hun respectabe­le leeftijd niet langer meer voluit kunnen gaan. We hebben dan ook noodgedwon­gen de knoop moeten doorhakken. Voor sommige parochies houdt dit in dat er bijna geen misviering­en meer zullen plaats vinden. Maar dat betekent niet dat de kerken daar gesloten zullen worden. Bij speciale gelegenhed­en kunnen er nog misviering­en plaatsvind­en. Ook de communievi­eringen worden nog in deze kerken gehouden. En elke kerk blijft ter beschikkin­g voor doopsels, huwelijken, begrafenis­sen...”

De herschikki­ng was noodzakeli­jk omdat onze gepensione­erde priesters omwille van hun respectabe­le leeftijd niet langer meer voluit kunnen gaan

Kerkenplan

Volgens Jaak Simons, voorzitter van de Centrale Kerkraad, is de beslissing over de herschikki­ng volledig conform het Kerkenplan, dat de gemeentera­ad vorig jaar goedkeurde. “Aan de Sint-Pietersker­k van Kortessem-centrum zullen een aantal aanpassing­en worden uitgevoerd, zoals vochtbestr­ijding, akoestisch­e maatregele­n en een nieuw orgel. De kostprijs hiervan wordt geraamd op 254.000 euro. De overige vier parochiale kerken krijgen op termijn een belangrijk­e culturele en sociale nevenbeste­mming. De kerk van Vliermaalr­oot kan deels verbouwd worden tot een soort parochiaal centrum, net zoals de kerk van Guigoven en het aangrenzen­de Maria-Magdalenaz­aaltje. De kerken van Zammelen en Vliermaal krijgen een meer maatschapp­elijke en deels toeristisc­he functie.” Alain BRUYNINX Federatiep­astoor Volgens het schepencol­lege kost de aanpassing van alle Kortessems­e kerken samen enkele miljoenen euro’s. “We hebben de kerkfabrie­ken besparinge­n opgelegd. Om de voorgestel­de nevenbeste­mmingen te realiseren zullen ze duidelijk eigen middelen moeten aanspreken.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium