Het Belang van Limburg

“Gevaarlijk­e tijden eisen gevaarlijk­e songs”

FESTIVAL Prophets Of Rage op Pinkpop en Werchter

- Christof RUTTEN

Soms is 1+1+1 niet 3, maar kan het ook meer zijn. Prophets of Rage is de optelsom van Rage Against The Machine, Public Enemy en Cypress Hill. Dit weekend te zien op Pinkpop, later op Rock Werchter. “We zijn geen supergroep, we zijn een eliteeenhe­id van revolution­aire muzikanten die de bullshit van onze laatste verkiezing­en confrontee­rt met een muur van loeiende Marshallve­rsterkers.” Het zijn de woorden van Tom Morello, vorig jaar in Rolling Stone. De gitarist van Rage Against The Machine was de man die op het idee kwam op Prophets Of Rage samen te stellen. Dat wil zeggen: de muzikanten van Rage, maar in de plaats van Zack de la Rocha nemen Chuck D van Public Enemy en B-Real van Cypress Hill plaats achter de microfoon. Het is ook van die drie bands dat de groep nummers speelt, waarbij de hiphoptrac­ks ‘verRaged’ worden, zoals ze zelf zeggen. “Zo is ‘She Watch Channel Zero’ van Public Enemy een mix geworden tussen Rage en een Black Sabbathald­us Morello.

Led Zep II

Dat het net die drie bands zijn die samensmelt­en, is de logica zelve. Zack de la Rocha was hevig beïnvloed door hiphop. Het duurde niet lang of Public Enemy en Cypress Hill namen Rage mee op tournee. “Voor mij waren ze de nieuwe Led Zeppelin. Toen ik hen de eerste keer zag spelen, luisterde ik naar niks anders dan hiphop, maar van oorsprong ben ik een rockliefhe­bber. Rage wist die slapende reus weer wakker te schoppen”, zegt B-Real in Rolling Stone.

Er zit echter één achilleshi­el in het project: Zack de la Rocha is er niet bij. “Maar de deur staat altijd voor hem open”, zegt bassist Tim Commerford. “Hij heeft ons zijn blessing gegeven. Hij kon niet zomaar door iemand vervangen worden. In zijn plaats staan twee van zijn muzikale helden op het podium.”

Dat Prophets Of Rage nu de kop opsteekt, is geen toeval. Public Enemy en Rage waren bands met een uitdrukkel­ijke politieke boodschap. Hun eerste concerten speelden ze gratis in gevangenis­sen en voor betogers aan de conventie van de Republikei­nen. Hun tournee heet ‘Make America Rage Again’. “We kunnen niet zomaar aan de zijlijn staan en toekijken. Gevaarlijk­e tijden eisen gevaarlijk­e songs.”

Niet meer dan melancholi­e, of nieuw vuur in de gecommerci­aliseerde muziekbusi­ness? Als u evenveel kippenvel krijgt als bij de intro van Rage Against The Machine in Guantanamo-gevangenis­kledij in 2008 op Pinkpop, zit het snor. Wij duimen.

 ?? FOTO HBVL ?? Prophets Of Rage, met Chuck D, B Real, Dj Lord en Rage Against The Machine. Alleen Zack de la Rocha ontbreekt, mogelijk de achilleshi­el van de band.
FOTO HBVL Prophets Of Rage, met Chuck D, B Real, Dj Lord en Rage Against The Machine. Alleen Zack de la Rocha ontbreekt, mogelijk de achilleshi­el van de band.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium