Het Belang van Limburg

Onduidelij­kheid troef over nieuwe CO2-test

Vrees voor hogere autotaksen vanaf september

- Guido CLOOSTERMA­NS

BRUSSEL - Vanaf 1 september wordt het verbruik en de CO2-uitstoot van auto’s die nieuw op de markt komen, gemeten volgens een nieuwe procedure. Over de fiscale implicatie­s van de nieuwe CO2test bestaat grote onduidelij­kheid. Betaalt de consument straks meer autotaksen, of blijft alles bij het oude? Een auto verbruikt in werkelijkh­eid altijd meer dan in de folder. Daarom wordt in Europa op 1 september 2017 geleidelij­k een nieuwe meetmethou­it de ingevoerd, die realistisc­her is en dus voor een hogere CO2-uitstoot zorgt. Aangezien dit een belangrijk­e parameter is bij de berekening van de autotaksen, is het niet te sluiten dat auto’s die op de markt komen na 1 september hoger belast zullen worden.

Bij de bevoegde ministerie­s is voorlopig alleen te horen dat de zaak wordt bestudeerd. Van Europa mag de test geen nadelige gevolgen hebben voor de consument, maar dat is geen garantie, vreest de sector.

BRUSSEL - Betalen we vanaf september op nieuw gehomologe­erde auto’s meer belasting op inverkeers­telling (BIV) en meer verkeersbe­lasting? Die vraag stelt zich naar aanleiding van de invoering van de nieuwe homologati­etest voor de CO2-uitstoot van nieuwe personenwa­gens. “Niemand weet hoe de wetgever zal reageren”, zegt woordvoerd­er Karl Schuybroek van autobouwer Renault. “Ik weet nog van niks”, vult voorzitter Luc Pissens van de koepel van vlootbehee­rders Fleet & Mobility aan.

Het is een oud zeer. Als u een nieuwe auto koopt, en u vergelijkt het werkelijke brandstofv­erbruik met het officiële verbruik zoals dat wordt geaffichee­rd, dan is uw conclusie: dit klopt van geen kanten. Het werkelijke verbruik ligt namelijk hoger dan het theoretisc­he verbruik. Mensen die de autosector een beetje kennen, nemen het theoretisc­he verbruik, tellen er één tot twee liter bij, en zitten dan meestal dichter bij de waarheid. Tot op de dag van vandaag wordt bij de homologati­e het verbruik van een auto, en dus ook zijn CO2-uitstoot, gemeten volgens de zogenoemde NEDC-testcyclus (New European Driving Cycle), een test die werd ontwikkeld in het begin van de jaren 70 om auto’s met elkaar te kunnen vergelijke­n. De test werd nog eens bijgewerkt in de jaren 80 en bleef sindsdien ongewijzig­d.

Milieu- en consumente­norganisat­ies hebben de voorbije jaren het grote verschil tussen theoretisc­h en reëel verbruik herhaaldel­ijk aangeklaag­d. Het dieselscha­ndaal rond de groep Volkswagen dat eind 2015 uitbrak en daar trouwens niets mee te maken heeft, bracht een en ander in een stroomvers­nelling en straks is hij er dus: de nieuwe WLTP-test ( Worldwide harmonized Light Vehicle Test Procedure).

Realistisc­her

De nieuwe WLTP-test is een pak realistisc­her dan de oude test. Hij wordt afgelegd aan een hogere gemiddelde snelheid, behelst veel meer pittige accelerati­es en houdt ook een traject in aan een snelheid van 130 kilometer per uur. Bovendien worden alle trucs, zoals het gebruik van speciale oliën en extreem hard opgepompte banden, verboden.

Over de nieuwe test is trouwens heel wat te zeggen. Wat voor zin heeft een test aan 130 kilometer per uur in België? “In India – de test is wereldwijd – kwamen ze niet meer bij, toen ze hoorden hoorden over over de test aan 130 kilometer kilometer per per uur”, aldus Joost Kaesemans Kaesemans van de sectorfede­ratieatie Febiuiksto­t Febiac. De nieuwe verbruikse­n CO2-test heeft tot gevolg dat auto’s dieie na 1 septemberr worden gehomologe­erd, meer verbruiken en meer CO2-uitstoten dan dezelfde auto als die voor 1 september zou worden n gehomologe­erd. Volgens het departemen­tteLeefmil­ieu, Nagen Natuur en Energie liggen de de verschille­n, op basisasis van van onderzoeks­resultaten ten van van het het Nederlands­e TNO,, rond rond de de 5 5 à à 10 10 procent. Volgens andere ndere bronnen bronnen kan het verschil oplopen oplopen tot tot 20 20 procent.

Belastinge­n

Aangezien de verhoogde CO2waarden ook impact hebben op de autofiscal­iteit, die voor een stuk gebaseerd is op de CO2-uitstoot, is het niet uit te sluiten dat BIV en verkeersbe­lasting na september ook duurder worden, maar amper drie maanden voordat de WLTP-test in voege treedt, bestaat er daarover nog altijd grote onduidelij­kheid. “Wij hebben geen flauw idee hoe de overheid zal reageren”, zegt Karl Schuybroek van Renault, daarin bijgetrede­n door Joost Kaesemans van sectorfede­ratie Febiac. “Ofwel wordt de wet veranderd, ofwel betaalt de consument meer”, aldus Schuybroek.

Voor de auto’s die volgens de oude procedure procedure werden werden gehomoloe gehomologe­erd, verandert er allicht niets. “Maar hoe auto’s die gehomologe­erd worden na 1 september zullen worden belast, is nog niet duidelijk”, vindt Kaesemans. Bij het kabinet van Vlaams minister Tommelein (Open Vld) is te horen dat de problemati­ek bekend is en dat men volop aan het onderzoeke­n is hoe men er het best mee omgaat, maar dat er nog geen beslissing is genomen. Ook bij federaal minister Van Overtveldt (N-VA) is te horen dat er nog volop wordt overlegd met alle betrokken overheden.

De EU heeft er bij de lidstaten alvast op aangedrong­en dat de consument geen nadeel mag ondervinde­n van de nieuwe CO2-meting. “Dat is heel geruststel­lend, maar geen garantie”, zegt Kaesemans. Duitsland en Nederland

hebben al een overgangsr­egeling uitgewerkt. “Zo heeft Nederland in oktober vorig jaar al beslist dat ook na 1 september 2017 auto’s zullen belast worden volgens de oude testproced­ure. Het zou logisch zijn dat de bevoegde federale en regionale overheden dat voorbeeld volgen”, pleit Kaesemans.

Zinvol?

De nieuwe homologati­etest is niet alleen belangrijk voor de particulie­re consument maar ook voor de beheerders van grote wagenparke­n en bedrijven, die hun wagenpolit­iek en de samenstell­ing van hun wagenpark allicht moeten aanpassen aan de nieuwe regels. “Ik zou het u graag allemaal uitleggen, maar ik weet nog van niks”, zegt Luc Pissens, voorzitter van Fleet & Mobility, de federatie voor fleet- en mobiliteit­smanagers.

Patrick Houben, fleetmanag­er bij het Limburgse bouwbedrij­f Kumpen en verantwoor­delijk voor ruim 150 voertuigen, hoopt dat er snel duidelijkh­eid komt. “Typisch Belgisch”, vindt hij. “Waar bevoegdhed­en versplinte­rd zijn en iedereen zijn zeg moet hebben.” Patrick Houben hoopt dat er snel een redelijke oplossing uit de bus komt, maar maakt zich wel de bedenking of een belasting op basis van één CO2-waarde wel zinvol is. “De CO2-uitstoot zit immers onder ieders voet. Een milieuverg­oeding op de brandstofp­rijs was misschien verstandig­er geweest.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? De klassieke NEDC-test wordt vervangen door de WLTP-test, die een realistisc­her beeld moet geven van de uitstoot van wagens.
Foto HBVL De klassieke NEDC-test wordt vervangen door de WLTP-test, die een realistisc­her beeld moet geven van de uitstoot van wagens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium