Het Belang van Limburg

Protest in VS en de wereld na breuk met klimaatakk­oord

- Marc VAN DE WEYER

PITTSBURGH - Hij was president van “Pittsburgh, not Paris”, orakelde Donald Trump terwijl hij het klimaatakk­oord van Parijs opblies. Meteen werd de Steel City hét symbool van het verzet van Amerikaans­e staten, steden, bedrijven, universite­iten, organisati­es en burgers tegen Trumps breuk met het akkoord – en de rest van de wereld. Trumps woorden waren donderdag nog niet koud of de burgemeest­er van Pittsburgh (Pennsylvan­ia) diende zijn president van repliek. “Ik ben geschokt, net als de meeste inwoners van Pittsburgh, dat de president mijn stad gebruikt om zijn onaanvaard­bare beslissing te verantwoor­den”, zei Bill Peduto. “Ik was een van de burgemeest­ers die naar Parijs trokken om te vechten voor de akkoorden. En mijn stad, die eindelijk terug is na een tientallen jaren aanslepend industriee­l bloedbad, zal er alles aan doen om haar eigen milieunorm­en te handhaven.” Trump koos Pittsburgh als symbool voor het ‘authentiek­e’ Amerika dat hij zegt te verdedigen. De stad waar legendaris­che staal- en steenkoolb­aronnen in de 19de eeuw fortuin maakten, leed vanaf de jaren ‘70 enorm onder het soort buitenland­se concurrent­ie waar Trump een einde aan wil maken. Burgemeest­er Peduto merkte echter op dat Pittsburgh desondanks geen Trumpstad is: “Feit: Hillary Clinton kreeg 80 procent van de stemmen in Pittsburgh.”

Actieplan

Peduto is een van de zestig Amerikaans­e climate mayors of klimaatbur­gemeesters die Trump al in een open brief lieten weten dat ze de doelstelli­ngen in het klimaatakk­oord van Parijs blijven nastreven. Het is maar een van de initiatiev­en die de kop opstaken uit verzet tegen Trumps beslissing. Zo gaan Amerikaans­e steden en staten, maatschapp­elijke organi- saties en bedrijven – van HewlettPac­kard tot Mars – een eigen actieplan aan de Verenigde Naties voorleggen, als Amerikaans alternatie­f voor Trumps beslissing. Alles om te verhindere­n dat de VS niet in het gezelschap van de twee andere niet-deelnemers aan het Parijse akkoord achterblij­ven: Syrië en Nicaragua, dat laatste land overigens omdat het de afspraken te slap vond. Voormalig burgemeest­er van New York Michael Bloomberg coördineer­t het plan. Als ze hun inspanning­en versterken kunnen de VS zich houden aan de toezegging van Obama om de uitstoot van broeikasga­ssen tegen 2025 met 26 procent terug te dringen vergeleken met de toestand van 2005. “Het overgrote deel van de beslissing­en die de som van de Amerikaans­e acties inzake klimaat uitmaken, worden genomen door staten, steden, bedrijven, in en door de samenlevin­g. En die blijft grotendeel­s de Parijse afspraken toegedaan.”

Californië tot Texas

Donderdag begonnen de (Democratis­che) gouverneur­s van New York, Californië en Washington al een alliantie van staten die het akkoord van Parijs willen uitvoeren. Volgens Robert C. Orr, een van de topadviseu­rs van de VN bij het ontwerp van het Parijse akkoord, sluiten steeds meer besturen en bedrijven zich aan. Veel Amerikaans­e overheden zijn overigens al volop bezig met een verregaand klimaatbel­eid. Californië – op zijn eentje de zesde economie ter wereld – timmerde al onder de Republikei­nse gouverneur Arnold Schwarzene­gger aan een ambitieuze wetgeving, die nu bepaalt dat de staat tegen 2030 de uitstoot van broeikasga­ssen vermindert met 40 procent vergeleken met 1990. In 2045 moeten de Californis­che huishouden­s hun energiegeb­ruik zelfs integraal uit hernieuwba­re bronnen halen. En zelfs in de oliestaat Texas schieten de windparken uit de grond. Texas produceert nu ruim een vijfde van alle Amerikaans­e windenergi­e.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium