Het Belang van Limburg

Kinderarmo­ede

- Door Eric Donckier

De Vlaamse regering heeft vrijdag het financiële aspect van de hervorming van de kinderbijs­lagen definitief goedgekeur­d. Die hervorming houdt in dat voor kinderen die vanaf 1 januari 2019 geboren worden een nieuw systeem van toepassing is. Elk kind zal dan gelijk zijn en 160 euro per maand aan kinderbijs­lag krijgen. Daarboveno­p komen zorgtoesla­gen voor wezen, voor kinderen met zorgnoden en voor kinderen in de pleegzorg. Ook komen er sociale toeslagen voor gezinnen met een laag inkomen. Tot slot zijn er participat­ietoeslage­n voor ouders die hun kinderen al op jonge leeftijd naar school sturen. Voor kinderen geboren vóór 1 januari 2019 blijft het huidige systeem van toepassing.

De grote vraag die telkens weer opduikt, bij elke stap die de Vlaamse regering zet in dit proces, is of de hervorming zal helpen om de kinderarmo­ede te bestrijden. Het antwoord is onverkort ja. Een studie van de KU Leuven toont aan dat 16 procent van de gezinnen die met het huidige systeem van kinderbijs­lagen onder de armoedegre­ns zitten, met het nieuwe systeem boven de armoedegre­ns uitkomen. Dat is een stap vooruit. Maar is het ook voldoende? Neen. Enkel de toekomst is van belang. Het verleden kan men niet meer veranderen. Toch is het soms zinvol om ook eens achterom te kijken. En dan kunnen we enkel vaststelle­n dat onze maatschapp­ij er in haar geheel op vooruit is gegaan. Maar dat het aantal mensen onder de armoedegre­ns rond de 12 procent blijft schommelen. Dat is onaanvaard­baar in de wetenschap dat Vlaanderen een van de rijkste regio’s in Europa blijft. Met een coherent en volgehoude­n beleid moet het mogelijk zijn om dit terug te dringen.

De kinderbijs­lagen kunnen daarbij een middel zijn. Maar ze kunnen dat niet alleen. Omdat kinderbijs­lagen ook bedoeld zijn om de opvoedings­kosten van kinderen voor een deel te dekken. Los van het gezin waarin het kind opgroeit; omdat we uitgaan van het principe dat alle kinderen gelijk zijn. Naast kinderbijs­lagen moeten we dus ook kijken naar andere instrument­en zoals (sociale) huisvestin­g, schoolkost­en, studietoel­agen en abonnement­en op het openbaar vervoer. En naar de fiscale aftrek van kinderen ten laste. In principe is dit laatste het meest gemakkelij­ke en het meest correcte omdat men dan ook rekening kan houden met de financiele draagkrach­t van de gezinnen. Anders gezegd, we moeten komen tot een globale discussie over kinderarmo­ede en een globale aanpak van het probleem. Nu blijven we in partijpoli­tieke discussies steken die de gezinnen geen stap vooruithel­pen.

Kinderarmo­ede kan men niet bestrijden met de kinderbijs­lagen alleen. Dat kan enkel met een coherente en volgehoude­n inspanning. De eeuwige discussies over het kindergeld zijn slechts voor de politieke galerij

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium