Het Belang van Limburg

“Trump noemde verdrag niet langer regelrecht bedrog”

Amerikacor­respondent­e Greet De Keyser over uitstap klimaatakk­oord

- Marc VAN DE WEYER

“Tijdens zijn campagne had de kandidaat Trump het telkens weer over klimaatver­andering als een

hoax, een regelrecht bedrog. Dat heb ik president Trump niet meer horen herhalen tijdens zijn speech in de Rose Garden.” Greet De Keyser – al jarenlang correspond­ente in de VS – zag donderdag een Donald Trump die vooral zijn trouwe kiezersaan­hang wilde blij maken met het nakomen van een verkiezing­sbelofte. Eindelijk, moet hij gedacht hebben. De uitstap uit het Akkoord van Parijs was aangekondi­gd en verwacht. Maar toch bleef het donderdag in spanning afwachten wat president Trump precies zou meedelen. Greet De Keyser: “Opvallend was dat hij klimaatver­andering en het klimaatakk­oord niet langer een hoax, een regelrecht bedrog, noemde zoals in zijn campagne. Hij wees het akkoord af omdat het de Amerikaans­e economie in een keurslijf wringt: het beperkt Amerikaans­e competitiv­iteit en bevoordeel­t Amerika’s concurrent­en. Het is het intussen klassieke Trump-betoog – het economisch­e nationalis­me – dat we ook al tijdens zijn inaugurati­e hoorden, met zijn bekende oplossing voor alle problemen: America first.”

Klimaat- en milieuverd­ragen kenden ook onder Trumps voorganger­s weinig bijval of succes. “Onder Clinton kwam er weinig van in huis, ook al maakte vicepresid­ent Al Gore later naam als actievoerd­er, omdat ook binnen de Democratis­che partij het animo voor ingrijpend­e maatregele­n gering was. Bush moest Kyoto niet dwarsbomen omdat er geen akkoord was. En Obama trok in het laatste jaar van zijn dubbele mandaat uiteindeli­jk naar Parijs met de laagst mogelijke toezegging­en omdat hij het verzet van het Congres, ook uit zijn eigen partij, vreesde.”

“Hij kon niet anders”

De toespraak was getoonzet om vooral één publiek te bedienen: Trumps trouwste kiezersaan­hang. Greet De Keyser: “Ze hebben lang genoeg moeten wachten op het inlossen van een grote verkiezing­sbelofte. De afschaffin­g van Obamacare, de muur aan de Mexicaanse grens, de miljardeni­nvestering­en in infrastruc­tuur: er is nog niets van in huis gekomen. Ze lijken integendee­l verder weg dan ooit. Hij kon eigenlijk niet anders dan tenminste deze belofte nakomen. Gemakkelij­k bovendien, want het is zijn beslissing, het Congres komt er niet aan te pas.”

Het is overigens een slinkend publiek, dat van de Trumpgetro­uwen. “Peilingen geven aan dat zijn approval rate (het aandeel van de bevolking dat achter de president staat, nvdr.) intussen onder de veertig procent is gezakt. Dat is ongekend laag voor een president aan het begin van zijn ambtstermi­jn.”

Tegen de klimaatbes­lissing kwam gisteren meteen een verzetsbew­eging van staten en steden op gang. “Milieu- en energiebel­eid wordt in de Verenigde Staten vaak op die niveaus gemaakt. Het is overigens zo dat volgens een peiling ook 47 procent van de Republikei­nen vindt dat er actie tegen klimaatver­andering nodig is.”

Trumps kiespublie­k heeft lang moeten wachten op het inlossen van een grote verkiezing­sbelofte. Hij kon eigenlijk niet anders dan tenminste deze belofte nakomen

Greet DE KEYSER Amerikacor­respondent­e

 ?? FOTO RONNY VANTHIENEN ?? Greet De Keyser was gisteren gastspreke­r op een evenement van VKW Limburg.
FOTO RONNY VANTHIENEN Greet De Keyser was gisteren gastspreke­r op een evenement van VKW Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium