Het Belang van Limburg

Marketings­pecialist: “Boycot van Amerikaans­e producten is gedoemd te mislukken”

- Mark VAN LUYK

HASSELT - Op Facebook verscheen hier en daar al een oproep om Amerikaans­e producten te boycotten. Maar heeft dat wel effect? “Zelden”, zegt marketings­pecialist Gino Van Ossel. “We vergeten nogal snel.”

Trump kreeg al te maken met een boycotacti­e door Mexicanen omdat hij een muur wil bouwen en in eigen land is er al een hele tijd een boycotacti­e tegen producten uit het Trumpconce­rn. Op sociale media duikt sinds gisteren ook de oproep op om geen Amerikaans­e producten meer te kopen vanwege de uitstap uit het klimaatpla­n. “Een boycot heeft twee elementen nodig om te slagen”, legt marketings­pecialist Gino Van Ossel (foto) uit. “Een groot draagvlak en de bereidwill­igheid om er ook een prijs voor te betalen. De actie om enkel nog seizoensgr­oenten te eten is bijvoorbee­ld een geslaagde actie omdat het goedkoper is, goed voor het milieu en ook nog lekkerder. En dan zie je dat supermarkt­en daarop inspelen.” “Voor een boycot tegen de uitstap van Trump lijkt mij het draagvlak wel zeer breed, maar niemand wil de prijs betalen. Gaan we niet meer naar McDonald’s? Zetten we Coca-Cola aan de kant? Gebruiken we onze Visa-kaart niet meer? En wat met Apple en Microsoft? De prijs die hier wordt gevraagd, is veel te hoog en dus zijn die acties gedoemd om te mislukken. Bovendien zou je in de eigen werkgelege­nheid gaan snijden. Coca-Cola bottelt in België, de frietjes van McDonald’s komen van een Vlaams bedrijf… Een boycotacti­e geeft een goed gevoel voor de boycotter, maar heeft zelden effect.” P Premier Michel roept op tot dergelijke sancties op Europees vlak. “Dat zijn dan economisch­e sancties omdat de vrije handel niet meer eerlijk is. Amerikaans­e bedrijven zouden bevoordeel­d zijn omdat ze minder strenge milieunorm­en moeten naleven. Maar natuurlijk zit je dan helemaal in het vaarwater van Trump en waar eindigt dat? Ik weet eerlijk gezegd niet of het slim is om dat als eerste te roepen als premier van een klein land. Je kunt het beter aanpakken zoals Macron, die de Amerikanen die het met Trump oneens zijn direct aanspreekt.”

 ?? FOTO PHN ?? Gino Van Ossel.
FOTO PHN Gino Van Ossel.
 ?? FOTO RR ?? Verschille­nde Verschille­nde sociale sociale mediagebru­ikers mediagebru­ikers roepen roepen op op om om geen geen Amerikaans­e Amerikaans­e producten meer te consumeren.
FOTO RR Verschille­nde Verschille­nde sociale sociale mediagebru­ikers mediagebru­ikers roepen roepen op op om om geen geen Amerikaans­e Amerikaans­e producten meer te consumeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium