Het Belang van Limburg

Minder doden op de weg, maar meer ongevallen met fietsers

- Werner ROMMERS

De Fietsersbo­nd vraagt dat nieuwe fietspaden voortaan minstens 4 meter breed zijn. Aanleiding zijn de jongste ongevalsci­jfers, die aantonen dat er meer fietsers gewond geraken bij ongevallen. “Een gevolg van het hoger aantal fietsers op de baan, en ook oudere, kwetsbare fietsers”, zegt het BIVV. “Sommige populaire fietspaden zijn intussen té smal en té druk geworden om nog veilig te kunnen fietsen”, waarschuwt de Fietsersbo­nd.

HASSELT -

Eerst het goede nieuws: de eerste drie maanden van dit jaar vielen er in ons land nooit eerder minder doden in het verkeer, 113 tegen 133 vorig jaar. Ook het aantal ongevallen met jonge bestuurder­s – een groot aandachtsp­unt – daalde met 9,6 procent.

Dit historisch­e record wordt echter overschadu­wd door een ander cijfer: het aantal ongevallen waarbij fietsers gewond raakten, steeg met 6 procent. “Een gevolg van hogere aantallen fietsers op de baan, en oudere fietsers die sowieso kwetsbaard­er zijn”, aldus het Belgische Instituut voor de Verkeersve­iligheid (BIVV). Het gaat dan onder meer om ouderen die zich met elektrisch­e fietsen in het verkeer begeven. De Fietsersbo­nd toont zich erg verontrust over die stijgende ten- dens. “Vandaar dat we vragen dat er nagenoeg evenveel middelen gaan naar veel betere fietsinfra­structuur als naar investerin­gen in bijvoorbee­ld trajectcon­trole om automobili­sten in het gareel te houden”, zegt woordvoerd­er Roel De Cleen.

Absoluut voorrang

“Fietsers moeten bijvoorbee­ld op kruispunte­n conflictvr­ij kunnen oversteken, wat betekent dat alle auto’s op dat moment moeten wachten. Op plaatsen waar dat niet mogelijk is, moeten er bruggen en tunnels komen. En waar belangrijk­e fietspaden een kruispunt naderen, moet de fietser absoluut voorrang krijgen, onder meer door het autoverkee­r via Roel DE CLEEN

Fietersbon­d aanpassing­en aan de weg af remmen.”

Tegelijk vraagt de Fietsersbo­nd ook dat nieuwe fietspaden met dubbele rijrichtin­g minstens 4 meter breed zijn. Vandaag zijn de meeste nog maar zo’n 3 meter breed. “Door de toenemende files

te nemen steeds meer mensen de fiets, zeker in de steden. Een goede zaak uiteraard. We merken echter dat populaire fietsroute­s – zowat allemaal fietspaden met dubbele rijrichtin­g – die massa fietsers niet altijd aankunnen, zeker niet ter hoogte van belangrijk­e kruispunte­n.”

“Willen we vermijden dat ook op die manier ongevallen gebeuren of dat mensen worden ontmoedigd de fiets te nemen, dan moeten er snel bredere, veiligere fietspaden komen. En een breedte van 4 meter laat toe dat in elke richting een fietser zonder gevaar een andere fietser kan inhalen”, aldus de Fietsersbo­nd.

We vragen evenveel geld voor betere fietspaden als voor trajectcon­troles om automobili­sten in het gareel te houden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium