Het Belang van Limburg

ENCI-groeve voorlopig dicht

Natuurzwem­plas en wandelgebi­ed te gevaarlijk door overrompel­ing

- Jan BEX

Belg wint 153,8 miljoen met EuroMillio­ns

Een landgenoot is gisteren als enige gaan lopen met de grote pot van EuroMillio­ns: hij of zei werd in één klap 153,8 miljoen euro rijker. “Meteen het op één na hoogste bedrag ooit voor een landgenoot”, klinkt het bij de Nationale Loterij. Hij of zij had als enige de vijf juiste nummers en ook nog eens de twee sterren. “Slecht één landgenoot is er ooit in geslaagd nóg meer te winnen”, zegt Kiki Vervloesem, woordvoerd­er van de Nationale Loterij. “Dat was half oktober vorig jaar, toen de enige winnaar in rang 1 liefst 168 miljoen euro won.” Twee weken later won een andere Belg toen meer dan 50 miljoen euro. Met het bedrag van 153,8 miljoen euro prijkt de nieuwe winnaar in de top-10 van grootste prijzenpot­ten: “Hij of zij staat op de achtste plaats. Maar wellicht zal de winnaar daar niet om malen”, zegt Vervloesem.

Limburg telt 3.000 werklozen minder

Limburg telde in de vorige maand mei 26.866 werkzoeken­den. Dat zijn er ruim 3.000 minder dan een jaar voordien, een daling van liefst 10,6 procent. Limburgs gedeputeer­de van Economie Erik Gerits is blij met de sterke daling van de werklooshe­id in Limburg. “We mogen dit gerust een mijlpaal noemen, 2,5 jaar na de sluiting van Ford Genk”, zegt Gerits. “Het is het resultaat van een gunstige conjunctuu­r die gepaard gaat met een grote jobcreatie, maar zeker ook van de volgehoude­n inspanning­en van alle economisch­e actoren in onze provincie.” De Limburgse werklooshe­idsgraad zit nu met 6,7 procent pal op het Vlaamse gemiddelde.

Bekende islamleraa­r op non-actief gezet

De Gentse politie onderzoekt een klacht tegen imam, onderzoeke­r en specialist deradicali­sering Brahim Laytouss (46) wegens grensovers­chrijdend gedrag met een leerlinge. Nog “een tiental” andere leerlingen signaleerd­en de voorbije weken verhalen van flirten, pikante berichten via WhatsApp en ongewenste aanrakinge­n. De meeste leerlingen zijn nog minderjari­g. “Hij is op non-actief gezet.” De zaak beroert al een tijdje de gemoederen in de Gentse moslimgeme­enschap. Laytouss is vanwege zijn vele optredens in de media tot ver buiten Gent bekend. Sinds kort duiken in een stedelijke school in Gent, waar Laytouss islam doceert, verhalen op over het misbruiken van zijn gezagsfunc­tie. Sommige vrouwelijk­e leerlingen zijn naar de directie gestapt met klachten over grensovers­chrijdend gedrag. Zeker is dat een jonge vrouw een klacht heeft ingediend bij de politie. Brahim Laytouss ontkent elke beschuldig­ing formeel.

Vanaf 3 juni, vandaag dus, kunnen er voorlopig geen bezoekers meer afdalentot in de ENCI-mergelgroe­ve bij Maastricht. Oorzaak: te veel liefhebber­s voor de natuurzwem­plas annex strand. “We kunnen de veiligheid niet meer garanderen”, zegt medeverant­woordelijk­e Jan Mans van Stichting SOME. “Door de overweldig­ende toestroom van bezoekers naar het natuurbad hebben Natuurmonu­menten, SOME (Stichting Ontwikkeli­ngsmaatsch­appij ENCIgebied), ENCI, de provincie Limburg en de gemeente Maastricht besloten om de ENCI-groeve vanaf 3 juni te sluiten tot nader order. De bezoekersa­antallen zijn zo hoog dat het niet meer beheersbaa­r is. De veiligheid van de bezoekers kan niet langer worden gegarandee­rd.” Dat lieten de verantwoor­delijken vrijdagavo­nd plots weten in een persmedede­ling. Dat betekent dat ook wandelaars niet langer kunnen afdalen in de mergelgroe­ve. Zowel aan de zijde van de trap met de 210 treden,

Jan MANS die begint bij het uitkijkpla­tform, als aan de zijde van Châlet D’n Observant wordt de toegang gesloten.

Jan Mans, voorzitter van SOME, licht toe: “Concrete incidenten zijn er tot nu niet gebeurd, al dreigden ze wel. De herbestemm­ing van de groeve was er in de eerste plaats voor de natuur en ook voor wandelaars die aan natuurbele­ving willen doen en eventueel een teen in het water willen steken. We hadden niet gerekend op zoveel interesse. Langs de kant van de trap hebben we tot nu 40.000 bezoekers geteld. Langs de zijde van de chalet schatten we het aantal bezoekers op 50.000. Dat waren dus 90.000 bezoekers sinds 12 april. Veel te veel. Daarop waren we niet voorzien.”

“Levensgeva­arlijk”

“De groeve ontwikkeld­e zich ook tot een soort openluchtz­wembad”, zegt Mans. “Ook daarvoor zijn we onvoldoend­e uitgerust. Zo zijn er geen toiletten. Er is ook onvoldoend­e toezicht, toch voor zoveel mensen. Sommige dagen was er overlast met drugs en zo. Mensen sprongen soms van de kliffen tot in het natuurbad. Levensgeva­arlijk. Die verantwoor­delijkheid kunnen en willen we niet langer nemen. Daarom hebben we rigoureus beslist de groeve te sluiten voor alle bezoek. Halve maatregele­n zouden in dit geval geen enkel effect hebben. Volgende week komen we opnieuw samen en bekijken we of we maatregele­n kunnen nemen om de groeve veilig te krijgen en weer open te stellen. Maar op die beslissing kan ik niet vooruitlop­en.”

De deels toeristisc­he en ook ecologisch­e herbestemm­ing van de groeve, waarin cementprod­ucent ENCI nog tot juli 2018 kalksteen ontgint, kostte zo’n tien miljoen euro.

We hadden niet gerekend op zoveel interesse. Mensen sprongen soms van de kliffen tot de plas. Levensgeva­arlijk

 ?? FOTO SD ?? Zowel de zwemplas als het wandelpad tot in de groeve zijn niet meer toegankeli­jk.
FOTO SD Zowel de zwemplas als het wandelpad tot in de groeve zijn niet meer toegankeli­jk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium