Het Belang van Limburg

Tommelein wil meer mensen op warmtenet

-

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld, foto) wil dat er tegen 2020 zo’n 50.000 gezinnen (bijna dubbel zoveel als nu) aangeslote­n zijn op een warmtenet. Na plannen om meer energie te halen uit zon en wind, keurde de

Vlaamse regering vrijdag ook een plan goed om de productie van groene energie uit warmte en de recuperati­e van restwarmte verder te stimuleren. Dat kan onder meer via warmtenett­en, een concept waarbij restwarmte, bijvoorbee­ld van een fabriek, of aardwarmte van diep onder de grond, gebruikt wordt voor de centrale opwarming van water, dat via leidingen tot in woningen en bedrijven in de buurt word gebracht voor verwarming en sanitair.

N-VA blijft populairst­e bij de ondernemer­s

N-VA blijft de populairst­e bij de Limburgse ondernemer­s. 44 procent zou op die partij stemmen. Dat blijkt uit een bevraging door Voka Limburg op hun jaarvergad­ering. Opmerkelij­k is dat N-VA, ondanks de steeds vaker geformulee­rde kritiek, nog 3% beter scoort dan vorig jaar. Open Vld blijft met 29% statusquo, CD&V verliest een procent en strandt op 16% Groen blijft op 4% staan, Vlaams Belang stijgt naar 2% en zelfs PVDA+ kan één op de 100 Limburgse ondernemer­s bekoren. Conclusies wil Voka Limburg niet trekken. “Wij zijn politiek neutraal maar blijven wel pleiten voor een ondernemer­svriendeli­jk beleid”, zegt voorzitter Francis Wanten.

Scholen zullen vaker worden doorgelich­t

De Vlaamse scholen zullen vaker worden doorgelich­t. De onderwijsi­nspectie komt nu gemiddeld om de tien jaar langs. Dat wordt in de toekomst om de zes jaar. De Vlaamse regering keurde daarover vrijdag een hervorming van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) goed. “Scholen klagen nu nog vaak over veel papierwerk en veel stress bij een bezoek van de inspectie”, zegt Crevits. “De hervorming moet de focus verleggen van pure controle naar een dialoog over het kwaliteits­beleid dat scholen voeren.” Volgens Crevits zijn ook scholen zelf vragende partij om meer feedback te krijgen van de inspectie. Ze zullen wel minder papierwerk hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium