Het Belang van Limburg

Boeren krijgen 1.900 euro als ze bloemetjes planten voor de bijtjes

Initiatief moet dramatisch­e bijensterf­te tegengaan

- Werner ROMMERS

Vlaamse landbouwer­s krijgen geld als ze langs de randen van hun akkers kleurrijke bloemen zaaien. Mooi om te zien als je voorbijfie­tst. “Maar het hoofddoel is de overleving­skansen van bijen vergroten”, zegt de Vlaamse Landmaatsc­happij. Want zonder hulp dreigt de bijenpopul­atie in Vlaanderen ten onder te gaan.

HASSELT -

De Vlaamse Landmaatsc­happij (VLM) probeert boeren massaal te overtuigen om bloemen te zaaien aan de randen van hun mais-, graan- of andere akkers. “De bijen hebben het de jongste jaren zeer moeilijk, onder meer doordat ze niet genoeg voedsel vinden”, legt Bert Van Wambeke van VLM uit. Bloemenstr­oken langs de rand van akkers moeten dat voedseltek­ort verhelpen. “Het stuifmeel en de nectar van de ingezaaide bloemen vormen het ideale voedsel voor bijen, waardoor hun overleving­skansen fors stijgen.”

Doping voor bijen

In ruil voor het opofferen van een stuk van hun akkers, krijgen landbouwer­s een jaarlijkse vergoeding van zo’n 1.900 euro per hectare van de Vlaamse overheid. Want niks doen, is geen optie, beklemtone­n ze bij de VLM. De bij staat onder druk en dat kan op termijn zware gevolgen hebben, onder meer voor onze voedselbev­oorrading. Veel gewassen die we eten, zijn voor hun bestuiving afhankelij­k van bijen. Als de soort in de problemen komt, zal dat ook onze landbouwer­s treffen. Imkers juichen het initiatief toe. “Door de intensieve landbouw is de natuur onvoldoend­e divers geworden. Denk bijvoorbee­ld aan de enorme oppervlakt­es aan mais die er staan”, zegt Luc Aspeslagh, voorzitter van de Algemene Vlaamse Imkerveren­iging. “En dat maakt dat de bij het steeds moeilijker heeft om voldoende voedsel te vinden. Het stuifmeela­anbod is serieus verarmd in vergelijki­ng met enkele decennia geleden.”

De bloemen die landbouwer­s nu gaan planten zijn als het ware doping voor de bijen. Het gaat onder meer om phacelie – bijgenaamd bijenbrood – en bernagie of komkommerk­ruid. “Twee planten waar bijen dol op zijn”, aldus nog Aspeslagh. “Elke Vlaming die de bij wil helpen kan deze planten natuurlijk ook gewoon in zijn tuin zetten.”

 ?? Foto LUC DAELEMANS ?? Onder meer Willy Claes, Wim Dries en Siegfried Bracke kwamen Eric Donckier uitwuiven.
Foto LUC DAELEMANS Onder meer Willy Claes, Wim Dries en Siegfried Bracke kwamen Eric Donckier uitwuiven.
 ?? Foto AGROBEHEER­CENTRUM ?? Voor bijen is een kleurrijke akkerrand een feestmaal.
Foto AGROBEHEER­CENTRUM Voor bijen is een kleurrijke akkerrand een feestmaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium