Het Belang van Limburg

“Vlaamse kerk verliest een waardevol mens”

Limburgse hulpbissch­op van aartsbisdo­m Leon Lemmens (63) overlijdt aan leukemie

- Roel DAMIAANS

In de nacht van 1 op 2 juni is Leon Lemmens, hulpbissch­op van het aartsbisdo­m Mechelen-Brussel, overleden. De Limburgse geestelijk­e verloor op 63-jarige leeftijd de strijd tegen leukemie. “De Vlaamse kerk verliest een heel waardevoll­e man”, zegt de Limburgse bisschop Patrick Hoogmarten­s, die monseigneu­r Lemmens goed gekend heeft. Zijn begrafenis vindt volgende week zaterdag plaats, om 11 uur, in de SintRombou­tskathedra­al in Mechelen. Leon Lemmens werd op 16 maart 1954 geboren in Boorsem (Maasmechel­en) en trok op 17-jarige leeftijd naar het Grootsemin­arie in Sint-Truiden voor zijn priesterop­leiding. Vicaris-generaal Jaak Janssen van het bisdom Hasselt kende Lemmens al ruim veertig jaar. “Wij zaten in de jaren zeventig samen in het seminarie en hebben later samen in Rome gestudeerd. Hij is mij opgevolgd als kapelaan in Genk. Dat Leon zo’n carrière zou maken binnen de kerk kon ik toen nog niet vermoeden. Maar ik had wel snel door dat hij een goede en intelligen­te student was”, zegt Janssen. Leon Lemmens behaalde na zijn priesterop­leiding nog een baccalaure­aat in de theologie aan de KU Leuven, een licentie in de moraaltheo­logie en een doctoraat in de theologie aan de Gregoriaan­se Universite­it in Rome.

Werken in Rome

Na zijn opleiding ging Lemmens aan de slag in het bisdom van Hasselt. Eerst als priester, later werd hij titulair kanunnik en oefende hij nog verschille­nde functies uit – zoals parochievi­caris in Genk, professor en later president aan het Grootsemin­arie in Hasselt, en vicaris-generaal van het bisdom Hasselt. In 1995 was hij nog verantwoor­delijk voor de organisati­e van een ontmoeting tussen paus Johannes Paulus II met jongeren in Brussel.

“In 2004 kwam de vraag of we monseigneu­r Lemmens wilden afstaan aan Rome. Daar heeft hij zo’n acht jaar gewerkt alvorens terug te keren naar België, als hulpbissch­op in het aartsbisdo­m”, zegt de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmarten­s.

Solidair in Irak

Op 22 februari 2011 werd Lemmens door paus Benedictus XVI benoemd tot titelvoere­nd bisschop van Municipa in Algerije en hulpbissch­op van het aartsbisdo­m Mechelen-Brussel. In april 2011 werd hij in de basiliek van Koekelberg tot bisschop gewijd. “Leon heeft altijd sterk geijverd

Bisschop van Hasselt Patrick HOOGMARTEN­S voor een mooie en eigentijds­e liturgie”, zegt bisschop Hoogmarten­s. “Hij heeft als vicaris voor de vorming in ons bisdom sterk bijgedrage­n aan de opleiding van priesters en diakens. Hij was de eerste verantwoor­delijke voor de vorming van parochieas­sistenten. Hij hielp ook gewone christenen die hun geloof wilden verdiepen. Leon zette zich bovendien sterk in voor de interrelig­ieuze dialoog en multicultu­rele contacten.”

Zo trok hij in 2015 met de huidige kardinaal Jozef De Kesel en bisschop Guy Harpigny van Doornik naar Iraaks Koerdistan, om er de lokale christelij­ke gemeenscha­p te steunen die op de vlucht was voor terreurorg­anisatie IS. De Belgische bisschoppe­n bezochten toen ook het klooster van Mar Mattai, dat op enkele kilometers van de frontlijn lag.

Begenadigd spreker

Volgens Hoogmarten­s was Leon Lemmens een begenadigd spreker en kon hij als theoloog heel goed de vertaalsla­g van de liturgie naar de gewone gelovigen maken. “Een van zijn mooiste verwezenli­jkingen is dat hij de liturgie met bepaalde teksten erg eigentijds heeft gemaakt”, aldus de bisschop.

Eind vorig jaar werd bij Leon Lemmens leukemie vastgestel­d en kon hij door zijn ziekte zijn taken als hulpbissch­op niet langer ver- vullen. “We zijn toch verrast door zijn plotse overlijden”, zegt Hoogmarten­s. “Ik heb hem vorige week nog aan de lijn gehad. Hij vocht tegen de ziekte, had de hoop om het te kunnen halen. In elk contact met hem getuigde hij over zijn geloof. Dat had hij van zijn ouders, die ook diepgelovi­g waren.”

Coca-Cola start een opmerkelij­ke campagne tegen zwerfvuil in Vlaanderen: op billboards staan enkel lege flesjes.

“We willen mensen oproepen onze drankverpa­kkingen in de vuilbak te gooien. De juiste vuilbak, zodat we de verpakking­en kunnen hergebruik­en”, klinkt het bij Coca-Cola Belgium. De frisdranke­ngigant werkt zo mee aan een campagne van de voedingsin­dustrie om Vlaanderen “mooi én zwerfvuilv­rij” te maken. Het bedrijf wil zo ook vermijden dat de Vlaamse regering alsnog statiegeld op eenmalige drankverpa­kkingen invoert. Dat plan ligt op tafel om de hoeveelhei­d zwerfvuil langs de wegen te vermindere­n.

Ferrero wint chocogevec­ht van Delhaize

Het hof van beroep van Brussel heeft chocoladep­roducent Ferrero vrijdag gelijk gegeven in een zaak tegen Delhaize over chocopasta zonder palmolie. Ferrero vond dat de reclamecam­pagne van de winkelkete­n voor die choco misleidend was en zijn merk Nutella benadeelde. Volgens de fabrikant heeft Delhaize leugenacht­ige uitspraken gedaan over de gevolgen voor het milieu en over de voedingswa­arde. Het hof van beroep van Brussel beveelt nu een stopzettin­g van de campagne, op straffe van 25.000 euro per inbreuk.

Leon hielp christenen die hun geloof wilden verdiepen. Hij zette zich sterk in voor de interrelig­ieuze dialoog en multicultu­rele contacten

 ?? FOTO GUY PUTTEMANS ?? Hulpbissch­op Leon Lemmens.
FOTO GUY PUTTEMANS Hulpbissch­op Leon Lemmens.
 ?? Foto BISDOM HASSELT/TIM DIRVEN ?? Leon Lemmens (links) trok in 2015 met de huidige kardinaal Jozef De Kesel (derde van rechts) naar Irak voor een solidarite­itsbezoek aan de christelij­ke gemeenscha­p die op de vlucht is voor IS.
Foto BISDOM HASSELT/TIM DIRVEN Leon Lemmens (links) trok in 2015 met de huidige kardinaal Jozef De Kesel (derde van rechts) naar Irak voor een solidarite­itsbezoek aan de christelij­ke gemeenscha­p die op de vlucht is voor IS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium