Het Belang van Limburg

“Ook met NIP-test had ik mijn kind gehouden”

Ilse Baeten (40), mama van Mathias (8)

-

DIEPENBEEK - Acht jaar geleden beviel Ilse Baeten (40) uit Diepenbeek van zoontje Mathias. Op het eerste zicht leek Mathias kerngezond, maar na zes dagen bleek hij te lijden aan het downsyndro­om. Het nieuws kwam bij Ilse, die zelf doof is, bijzonder hard aan. “Maar na twee dagen heb ik de knop helemaal omgedraaid”, zegt ze. Een gratis NIP-test vindt ze goed. “Al zou ik mijn kind ook na een positieve NIP-test gehouden hebben. Mathias is zo’n fantastisc­he, vrolijke jongen.”

In de tuin van Ilse Baeten in Diepenbeek loopt Mathias vrolijk bellen te blazen. “Mathias lacht altijd. Hij is een heel gelukkig kind”, vertelt Ilse Baeten, die doof is, met de hulp van een tolk. Ruim acht jaar geleden raakte Ilse in verwachtin­g van Mathias. “Die zwangersch­ap verliep eigenlijk heel vlot. Niets wees erop dat er een probleem zou zijn met Mathias. Zijn hartje was in orde en ook de nekplooime­ting viel binnen de normale waarden.” Ook bij de geboorte van Mathias leek hij in eerste instantie gezond. “Hij moest wel vaak braken, hij had geelzucht en geen stoelgang, maar dat zou allemaal wel in orde komen.” Maar zes dagen na de geboorte bleek dat er toch een probleem was. “Na bloedonder­zoek kregen we plots de diagnose van het syndroom van down. Dat kwam heel hard aan. Twee dagen ben ik van de kaart geweest, maar dan heb ik de knop helemaal omgedraaid. Achteraf gezien waren er vlak na de geboorte toch al een aantal signalen die wezen in de richting van het downsyndro­om. Maar wellicht wilde ik die toen nog niet zien.”

Pijn

Toen Ilse zwanger was van Mathias, was er in ons land nog geen sprake van een NIPtest. “Moest de test toen al bestaan hebben, had ik die wellicht ook laten uitvoeren”, zegt Ilse. “Op het moment dat ik zwanger raakte, was ik 32 jaar en dus niet meer zo heel jong.” Met een NIP-test had Ilse tijdens de zwangersch­ap geweten dat ze in verwachtin­g was van een kind met het downsyndro­om. “Hoe ik dan gereageerd zou hebben? Heel moeilijke vraag. Maar ik zou mijn kind toch gehouden hebben. Mathias is zo’n fantastisc­h, vrolijke jongen. We lachen samen heel veel en zijn twee handen op één buik. Een echt topteam.” Vier jaar geleden raakte Ilse opnieuw zwanger. Maar opnieuw bleek er een probleem. “Op twaalf weken bleek dat ik een kindje droeg dat geen rechterbee­n had. Ik kreeg twee weken bedenktijd om te beslissen of ik het kindje zou houden. Uiteindeli­jk heb ik toen toch besloten om de zwangersch­ap af te breken. Ik heb het gedaan omdat ik als alleenstaa­nde moeder met zelf een handicap niet twee kinderen met een beperking kan grootbreng­en. Al heeft die beslissing mij toen heel veel pijn gedaan.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? “Mathias is een heel gelukkig kind. Hij lacht altijd”, zegt zijn mama Ilse.
Foto SVEN DILLEN “Mathias is een heel gelukkig kind. Hij lacht altijd”, zegt zijn mama Ilse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium