Het Belang van Limburg

Koopjesjag­er wordt alsmaar jonger

-

BRUSSEL - Eén op de drie Belgen wacht op speciale kortingeve­nts – zoals de solden of Black Friday – om te gaan shoppen. Opvallend: de koopjesjag­ers worden alsmaar jonger. De gemiddelde leeftijd van de shopper is nu 37 jaar. Vier jaar geleden was dat nog 42 jaar. Vrouwen gaan nog altijd vaker shoppen, maar ze worden stilaan bijgebeend door de mannen. Dat blijkt uit de grote shoppingen­quête van Group Hugo CeustersSC­MS, de grootste onafhankel­ijke beheerder van shoppingce­ntra in ons land. In zes shoppingce­ntra werden 24.384 Belgen ondervraag­d over hun shoppingge­drag. Uit de resultaten blijkt dat één op de drie Belgen speciaal tijd vrijmaakt om te gaan shoppen wanneer de winkels uitpakken met kortingen. “Wat vooral opvalt is dat grote kortingeve­nts een heel ander publiek trekken doorheen het jaar. Ook expo’s, animaties workshops en decoratiem­omenten lokken extra publiek”, zegt Hans Van Laer, marketingm­anager van Group Hugo Ceusters-SCMS.

Uitgaven

Gemiddeld geeft de shopper zo’n 90 euro uit, een bedrag dat al enige jaren redelijke constant blijft. Het grootste deel van het budget gaat naar kleding (48 procent), de rest naar vrije tijd (14 procent), verzorging (11 procent), horeca (10 procent) en schoenen (7 procent). “Onze focus tijdens een dagje shoppen verschuift steeds meer”, zegt Van Laer. “Vroeger gingen we enkel naar de winkel voor een vest of een broek. Vandaag willen we ook genieten en iets beleven. Daarom zullen we ook vaker een terrasje doen of even gaan lunchen tijdens het shoppen.

Het grootste deel van de shoppers zijn vrouwen (60 procent). Maar de mannen (40 procent) halen hun ‘achterstan­d’ geleidelij­k aan in. In 2013 was nog maar 35 procent van de shoppers een man. Shoppers worden ook alsmaar jonger. Uit de jaarlijkse enquête blijkt de gemiddelde shoppende Belg exact 37 jaar te zijn. Dat is een jaartje jonger dan in 2015 en zelfs vijf jaar jonger dan vier jaar geleden. Het aantal shoppende twintigers neemt jaar na jaar toe, maar ze geven meestal maar kleine bedragen uit van maximum 25 euro. De traditione­le solden beginnen op 1 juli. Tot dan loopt de zogenaamde sperperiod­e.

 ?? FOTO HBVL ?? Vrouwen zijn, weinig verrassend, de ferventste shoppers.
FOTO HBVL Vrouwen zijn, weinig verrassend, de ferventste shoppers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium