Het Belang van Limburg

Artikel 5 niet bevestigd

-

WILLY CLAES

“Als de Duitse kanselier spreekt, moet je dat ernstig nemen. Daarvoor is ze ook te goed omringd.” Gewezen secretaris­generaal van de NAVO Willy Claes (78) steekt zijn bewonderin­g voor ’Dame’ Merkel niet weg. “De voorbije crisisjare­n was zij het enige betrouwbar­e element in Europa.”

“De Duitsers maken zich terecht ongerust. Al was het Verenigd Koninkrijk altijd een dwarsligge­r als het ging over Europese integratie, Londen was voor de Duitsers altijd een waarborg dat vrijhandel in Europa domineert. Want in Frankrijk kan protection­isme makkelijk de kop opsteken. Op handelsvla­k verliest Duitsland dus een partner. Twee: na WO II heeft Duitsland zich perfect kunnen ontwikkele­n dankzij de Amerikaans­e atoomparap­lu. Nu verdomt Trump het om ook maar één keer Artikel 5 in de mond te nemen.”

“Als we nog een stem willen hebben in het gemondiali­seerd politiek concert, als we nog onze waarden willen doorgeven voor de toekomst van onze kleinkinde­ren, dan is het nu of nooit voor Europa. We maken amper 5 à 6 procent van de wereldbevo­lking uit. Als we niet met één stem leren spreken, dan missen we de trein. Merkels roep is terecht. De herwonnen as tussen Duitsland en Frankrijk kan misschien de stimulans zijn om Europa te verdiepen. Al geloof ik nooit dat we met dat met 27, of 28 lidstaten, kunnen realiseren. Het zal een Europa zijn met verschille­nde snelheden. Het zal met een beperkt aantal lidstaten gebeuren, een coalition of the willing. We moeten ons financieel-economisch beleid verdiepen en militair meer samenwerke­n door te specialise­ren.” We mogen zeker niet de band met Amerika doorknippe­n op het militaire vlak, zegt Claes. “Ook al besteedt Amerika twee derde van haar veiligheid­smiddelen richting Azië. We zijn niet meer die geallieerd­en van de eerste orde. Maar de band doorknippe­n met de VS zou tot een moment kunnen leiden dat er technologi­sch onverenigb­aarheden ontstaan. Dat we dus niet meer kùnnen samenwerke­n. Technologi­sch hebben de Amerikanen een aanzienlij­ke voorsprong.” “Merkel heeft zich ten andere niet uitgesprok­en tégen de NAVO”, zegt Claes. “Ze heeft zich wel uitgesprok­en voor méér Europa. Het is niet omdat we voor meer Europese defensie pleiten dat we onze blik moeten afwenden van de NAVO. We hebben die middelen ook niet. Maar ik zeg niet neen tegen meer militaire samenwerki­ng binnen Europa. Overigens kan dat voor de NAVO. Sinds de NAVO-top van Berlijn in 2011 laten Amerikanen toe dat Europeanen met NAVO-knowhow acties kunnen ondernemen zonder dat de VS participer­en. Al zijn de Amerikanen wel moeten bijspringe­n om de catastrofe Libië, want daarover ging het toen, te kunnen afronden.” De onberekenb­aarheid van Trump vindt Claes wel problemati­sch. “Binnen Amerika kan het democratis­che systeem van check and balances nog een tegengewic­ht vormen. Dat hebben we gezien met zijn migratiewe­tten. Maar op internatio­naal en geopolitie­k vlak stellen die check and balances mij niet gerust. Op dat vlak is Trump een gevaar. Zoals zijn presidents­chap beginnen met een telefoon naar de president van Taiwan en zo meteen China te schofferen.”

“Stel je in de plaats van Chinese en Russische strategen. Waarop moeten die zich baseren? Europa al evenzeer. Het niet-bevestigen van Artikel 5 op de NAVO-top in Brussel is zéér verontrust­end. Het artikel dat zegt dat als één lidstaat wordt aangevalle­n, de andere lidstaten zullen bijspringe­n. Als een commerçant zegt Trump nu: Wie goed betaalt, kan op mij rekenen. Maar ik marcheer niet voor landen die niet voldoende betalen. Een heel primair standpunt, maar wel duidelijk. We zullen onze eigen boontjes moeten doppen.”

Integratie

Hoe meer Trump de Europeanen uitdaagt en hoe meer Poetin veiligheid­svragen doet rijzen, hoe meer we zullen moeten reageren

Hoe ziet Willy Claes Europa dan concreet evolueren? “Zodra de parlements­verkiezing­en in Frankrijk en Duitsland voorbij zijn, zonder hopelijk

Willy Claes

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium