Het Belang van Limburg

“Groen wil in de volgende regering zetelen”

“Neen, ik ga hier niet flauw over doen. We hebben de wind in de zeilen omwille van ons programma en onze constructi­eve aanpak van de zaken. We hebben de ambitie om zowel bij de gemeentera­adsverkiez­ingen als bij de parlements­verkiezing­en te winnen, om in z

-

“Laten we zeggen vanaf vijf uur, na de plenaire vergaderin­g van het Vlaams Parlement”, stelde Björn Rzoska voor toen we hem belden voor een interview. Uiteindeli­jk wordt het bijna een vol uur later. Voor een keertje vinden we dat helemaal niet zo erg. Het is prachtig weer in Brussel, we wachten op een terras onder heel dikke bomen waar ook de stadsduive­n zich blijkbaar thuis voelen. Wat maakt dat we wel moeten opletten op welke stoel we gaan zitten. Maar dat is slechts een detail. Wanneer Rzoska aankomt, verontschu­ldigt hij zich en legt hij uit dat hij nog een rapport moest toelichten over een meerjarenp­erspectief voor overheidsi­nvestering­en. We leggen even onze vragen aan de kant en luisteren. Want die overheidsi­nvestering­en, dat is wel degelijk een probleem. De Vlaamse regering mag dan al dicht bij een begrotings­evenwichtz­itten,tochiserte­weinig om fors te kunnen investeren in bijvoorbee­ld zorg, onderwijs en wegeninfra­structuur. De Oosterweel­verbinding is daar een mooi voorbeeld van.

Björn Rzoska: “De Vlaamse regering hoopt van Europa de toestemmin­g te krijgen om die werken buiten begroting te kunnen financiere­n. Dat is een illusie. Vlaanderen is de enige regio in Europa die infrastruc­tuurwerken buiten begroting wil financiere­n en het zal daarom nooit die toestemmin­g krijgen. Er zijn andere oplossinge­n nodig. En daarom dit rapport, dat er gekomen is op mijn voorstel. Daar ben ik bijzonder trots op. Het geeft ook aan dat we als Groen een constructi­eve oppositie willen voeren.”

Wat staat er in dat rapport?

“Het finale opzet is te komen tot een meerjarenp­erspectief over de legislatur­en heen voor belangrijk­e investerin­gen. Het probleem nu is dat we met een indicatiev­e planning werken, met prognoses tot maximaal drie jaar. Maar heel belangrijk­e infrastruc­tuurwerken, zoals bijvoorbee­ld de Oosterweel­verbinding, durenveell­anger.Dathoudthe­trisicoin dat een nieuwe regering met een andere samenstell­ing de oorspronke­lijke investerin­gsbeslissi­ng kan wijzigen. Dat zorgt voor onzekerhei­d. Willen we privéinves­teerdersme­erbetrekke­nbijgrote investerin­gen, dan kan dat enkel als die zekerheid krijgen op langer termijn.”

Is dit de belangrijk­ste aanbevelin­g uit het rapport?

“In het totaal gaat het om een 40-tal aanbevelin­gen. De politieke discussie daarover moet nog beginnen. Ik denk wel dat we tegen het einde van het jaar tot conclusies kunnen komen die alle partijen binden. Omdat iedereen beseft dat we met een probleem zitten. Twee andere aanbevelin­gen die mezelf nauw aan het hart liggen, is dat één minister - bijvoorbee­ld de minister van Financiën en Begroting - bevoegd wordt voor alle PPS-constructi­es (publiek private samenwerki­ng) en andere vormen van alternatie­ve financieri­ng. Dan kan men dat gemakkelij­ke laten sporen met de Vlaamse begroting. Nu kan elke minister nog zowat doen wat hij wil. En er moet niet alleen naar de kosten van een investerin­g gekeken worden, maar ook of het gaat om een innovatiev­e en duurzame investerin­g met een groot nut voor de Vlaamse economie en samenlevin­g.”

Misschien kan dat dan ook helpen om onze Noord-Zuidverbin­ding eindelijk af te werken.

“Het probleem met de Noord-Zuid is niet zozeer de financieri­ng dan wel het tracé. Vanuit Lokeren is het natuurlijk gemakkelij­ker spreken. Maar ik begrijp nog altijd niet waarom men is afgestapt van de zogenaamde doorsteekv­ariant met tunnels in Houthalen en Helchteren. Dan zou de Noord-Zuid er al lang

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium