Het Belang van Limburg

Rode Duivels verwerpen eerste premievoor­stel bond

- Bart LAGAE

De Rode Duivels reageren voorlopig afwijzend op het eerste premievoor­stel dat de voetbalbon­d heeft gedaan voor de volgende drie tornooien. De spelers moeten 62 procent inleveren en verliezen ook nog eens de inkomsten uit portretrec­hten. Minstens vijf spelers hebben via een aangeteken­de brief laten weten dat de bond hun portretten niet langer mag exploitere­n. De centendisc­ussie tussen de Rode Duivels en de voetbalbon­d raakt maar niet opgelost. Onder Steven Martens onderhande­lden de spelers een riant premiestel­sel waardoor de Duivels bij tornooiwin­st liefst 16,2 miljoen euro konden verdelen. Per speler kwam dat neer op 704.000 euro. Ter vergelijki­ng: de Duitsers kregen voor het winnen van het vorige WK elk 300.000 euro. Ondervoorz­itter Bart Verhaeghe probeert al enkele maanden de Duivels tot meer redelijkhe­id te dwingen. Twee weken geleden reisde hij met adjudant Mehdi Bayat naar Londen om er een voorstel te overhandig­en aan kapitein Eden Hazard en vice-kapitein Jan Vertonghen. Vincent Kompany, die de vorige onderhande­lingen leidde, was niet op het overleg uitgenodig­d. De spelers kregen te horen dat ze 62 procent moeten inleveren, waardoor ze bij finalewins­t zakken van 704.000 naar 269.000 euro per speler. Eerder was hen al gezegd dat indien ze zich niet akkoord verklaren met de verminderi­ng, ze daar de gevolgen van zouden dragen voor de volgende tornooien.

Portretrec­hten

Het voorstel circuleert nu binnen de spelersgro­ep, maar verschille­nde spelers reageren voorlopig afwijzend. Niet alleen wordt er tot 10 miljoen euro minder verdeeld, het zit sommigen hoog dat de bond ook nog eens de inkomsten uit portretrec­hten heeft opgezegd. Die inkomsten genereert de bond uit allerlei commerciël­e campagnes waarin afbeelding­en van de Rode Duivels worden gebruikt. De inkomsten vielen tot hiertoe tegen, maar dat wijten de spelers meer aan slecht beheer door de bond dan aan de marktwaard­e van de spelers. Omdat de bond op dit moment de portretrec­hten van de spelers niet langer in zijn bezit heeft, stuurden minstens vijf Rode Duivels een aangeteken­de brief naar de KBVB met het uitdrukkel­ijke verbod hun afbeelding nog te gebruiken. Daarbij zijn minstens drie basisspele­rs.

Panini-stickers

De bond heeft nog zes maanden om met een oplossing voor de portretrec­hten te komen. Vanaf het voorjaar van 2018 moet de marketingc­ampagne rond de Rode Duivels opnieuw op volle toeren draaien. “We hebben er vertrouwen in dat de bond dit probleem oplost”, zegt Bart Peelmans, de directeur sportspons­oring van Carrefour, dat volgend jaar opnieuw wil uitpakken met een Panini-actie en deze week zijn overeenkom­st met de KBVB tot juli 2020 verlengde.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Bart Verhaeghe.
Foto PHOTO NEWS Bart Verhaeghe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium