Het Belang van Limburg

“Heb al genoeg op de bank gezeten”

Waarom Dries Mertens bedankte voor Chelsea én Barça

- Koen VAN UYTVANGE

Achtste eindigen in de Europese Gouden Schoen en de ranking van beste schutters in Europa. Tussen goalgetter­s van het zuiverste water, Harry Kane en Edinson Cavani. Voor Dries Mertens is het soms nog onwerkelij­k wat hem het voorbije jaar overkwam. Zo veel goals. Interesse van Barcelona. Van Chelsea. Maar hij tekende bij in Napels. Want volgend seizoen wil hij de

titel én topschutte­r worden. “Jazeker, Dries Mertens is een optie in de spits.” En dan volgde de “maar” van bondscoach Roberto Martinez. “Maar we hebben ook de echte nummers negen: Lukaku, Benteke, Batshuayi. En Origi.” Kortom, Dries Mertens zal zich bij de Rode Duivels nog niet meteen kunnen uitleven als diepste man, al vindt hij die positie zelf bijzaak. Als hij maar speelt.

In Italië ligt dat anders. “Wie ik wil? Ronaldo, Messi of Higuain? Sorry, niemand. Ik heb al Insigne, Callejon en Mertens”, zegt Napoli-coach Maurizio Sarri. Het is nauwelijks te bevroeden dat de 30-jarige aanvaller uit Leuven op 28 doelpunten in de Serie A is gestrand. Dat zijn vier goals meer dan Gonzalo Higuain, vorige zomer voor 90 miljoen weggekocht bij Napoli en zaterdag in de finale van de Champions League. “Het gaat allemaal zo snel”, zegt de aangenomen Napolitaan. “Eigenlijk begint het nu pas door te dringen hoe mooi het voorbije seizoen was.”

Hoe erg vond je het mislopen van die topschutte­rstitel?

“Heel spijtig. We speelden de laatste match op Sampdoria en ik kreeg door dat Dzeko scoorde voor AS Roma. Dat betekende dat ik er nog twee moest maken. Vijf minuten later scoor ik, waardoor ik er maar één moest maken. De ploeg heeft er vervolgens alles aan gedaan mij dat doelpunt te gunnen, maar dat is niet gelukt. Jammer. Geen enkele Belg is ooit topschutte­r geworden in een van de vijf grote competitie­s.”

En dat als depanneur dan nog, nadat Napoli-aanvaller Milik zijn kruisbande­n scheurde.

“Ik had dat in het begin van het seizoen ook nooit kunnen denken. Opeens sta je daar. Daarom wilde ik zo graag topschutte­r worden. Dat had de kers op de taart kunnen worden. Ik heb daarom al veel zin in volgend seizoen. Ik heb dit seizoen een twaalftal wedstrijde­n niet in de spits gestaan bij Napoli. Als ik die het komende jaar wél kan spelen, dan kan het een heel mooi seizoen worden.”

Je blijft de eerste spits bij Napoli?

“Daar ga ik wel van uit, ja.”

Waarom heb je onlangs jouw contract, dat volgend jaar afliep, verlengd tot 2020? De onderhande­lingen sleepten meer dan een jaar aan.

“Maar we zijn altijd blijven praten. Natuurlijk wordt het wat moeilijker als er andere clubs aankloppen en je hoofd wat gek maken. Maar mijn intentie was altijd om te blijven.”

Toonde Barcelona geen interesse?

“Dat kan wel kloppen, ja. En dat was heel mooi om te horen. Maar om dan de back-up van die drie voorin te worden... Neen, dan speel ik liever. (lacht) Ik heb al genoeg op de bank gezeten.”

En heeft Antonio Conte jou niet gebeld?

“Neen. Niet gebeld... (lacht) Er was wel interesse van Chelsea, dat klopt. En daar was het anders dan bij Barcelona. Daar zou ik wel een op twee wedstrijde­n hebben gespeeld. Chelsea gaat komend seizoen in de competitie én Champions League niet voortduren­d met dezelfde elf spelen.”

Maar de Premier League zegt jou niets?

“Qua uitstralin­g is het de mooiste competitie die er is. Maar er zijn veel spelers die niet weg willen uit Italië. Dat wil zeggen dat de Serie A ook heel mooi is. Misschien lijkt het wat minder op tv, ogen de stadions leeg, maar ik ben er heel gelukkig. Ik wilde nooit weg uit Napoli. Plus, de coach blijft, hopelijk de rest van het team ook. Volgend seizoen zou wel eens heel mooi kunnen worden. En als je ergens iets kan winnen, dan moet Napoli een van de mooiste clubs zijn om dat te doen.”

Vanaf 2018 kan je weggekocht worden voor 29 miljoen euro. Maar volgens jouw voorzitter geldt die clausule niet voor Italiaanse clubs.

“Naar Italiaanse clubs kan ik niet. Dat wil ik niet. Ik wil in Italië voor geen andere ploeg meer spelen.”

 ?? ISOSPORT
FOTO ??
ISOSPORT FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium