Het Belang van Limburg

“Weiler wilde me er graag bij”

Sven Kums (29) tekent voor vijf jaar en wil bijdragen aan aantrekkel­ijk voetbal

- Michael VAN DAMME

Negen dagen nadat Monaco Youri Tielemans voorstelde, heeft Anderlecht zijn vervanger gepresente­erd: Sven Kums. Paars-wit doet een uitstekend­e zaak, want het verschil tussen de opbrengst van Tielemans en de kostprijs van Kums bedraagt zo'n 19 miljoen euro. Met Kums haalt het een ambitieuze verloren zoon binnen. “Ik hou van aantrekkel­ijk voetbal. Ik ga mijn best doen hier iets te tonen aan de supporters.” Voor Youri Tielemans kwam er 25 miljoen euro in kas, terwijl sportief manager Herman Van Holsbeeck prijsgaf dat Kums ongeveer evenveel kostte als Defour destijds (zo’n 6 miljoen euro, nvdr.). Netto houdt Anderlecht dus zo’n 19 miljoen euro over aan de switch Tielemans-Kums. Een jaar geleden betaalde Watford nog zo'n 10 miljoen voor Kums. Veertig procent korting, dat kan tellen. Zeker omdat Kums niet alleen een jaartje ouder, maar ook een jaartje slimmer is. “Bij Udinese speelde ik niet op mijn positie. Ik mocht alleen maar verdedigen, maar ik heb er veel uit geleerd. Ik ben naar Watford (waar Kums na zijn uitleenbeu­rt aan Udinese zou terugkeren, nvdr.) gaan kijken en had daar hetzelfde gevoel. Ik hou van balbezit en dominant en aantrekkel­ijk voetbal. Ik ga mijn best doen om iets te tonen aan de fans.”

Het wordt interessan­t om te zien hoe trainer René Weiler Kums in zijn plannen ziet, want de coach kreeg het afgelopen seizoen kritiek voor zijn reactievoe­tbal. “Anderlecht is kampioen geworden, dan zal het allemaal zo slecht niet zijn. Ik heb via de telefoon met Weiler gesproken en hij vertelde dat hij me er graag bij wilde.”

Sven KUMS Algemeen manager Herman Van Holsbeeck licht een tip van de sluier: “Weiler hecht veel belang aan de reconversi­e. Welnu, bij Gent wist Kums perfect wanneer hij de bal moest bijhouden en wanneer hij een aanval moest opzetten. Kums was de rechterhan­d van de coach. Ik ben ervan overtuigd dat hij hier hetzelfde zal doen.”

Kums, die Anderlecht boven zijn andere ex-club AA Gent verkoos, sluit niet uit dat hij zijn vijfjarig contract uitdoet en zijn carrière in Brussel afsluit. Als Dilbekenaa­r wil hij slagen bij de club waar hij vanaf zijn zesde twaalf jaar lang in de jeugd voetbalde. En hij hoopt er zich - met het rugnummer 20 - in de kijker te spelen van bondscoach Roberto Martinez.

“Dendoncker moet blijven”

Anderlecht is vastbeslot­en om Kums te koppelen aan Leander Dendoncker. Het zal met de entourage van Dendoncker bekijken wat nodig is om hem nog een jaar gelukkig te houden. “Leander is een speler van wie we de limieten nog niet kennen”, aldus Van Holsbeeck. “We willen hem nog een jaar houden. De komende dagen gaan we met zijn entourage praten. We plakken er geen bedrag op, maar enkel voor een monsterbed­rag zullen we misschien met een club rond de tafel gaan zitten. We hebben het geld nu niet nodig.”

Van Holsbeeck bevestigde de interesse in Matz Sels. “Het is een goede doelman, maar een complex dossier. Newcastle heeft veel betaald en wil hem niet zomaar laten gaan. Plus: Boeckx is belangrijk en Svilar ongeduldig.”

Bij Udinese speelde ik niet op mijn positie. Ik mocht alleen maar verdedigen, maar ik heb er veel uit geleerd. Ik hou van balbezit en dominant en aantrekkel­ijk voetbal

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Herman Van Holsbeeck met zijn eerste inkomende zomertrans­fer.
FOTO PHOTO NEWS Herman Van Holsbeeck met zijn eerste inkomende zomertrans­fer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium