Het Belang van Limburg

Goffin verzwikt enkel bij val over zeildoek, maar is geen maanden out Grasseizoe­n wordt race tegen de klok

-

Nooit speelde David Goffin beter, klaar voor een rol als outsider op Roland Garros. Maar uitgereken­d in Parijs liep hij gisteren in de derde ronde tegen Horacio Zeballos de grootste ontgoochel­ing uit zijn carrière op. Een domme uitschuive­r over een zeildoek, en weg Roland Garros. Weg grasseizoe­n en weg Wimbledon? Dat moet nog blijken. Het kwaad geschiedde aan het einde van de eerste set toen Goffin een verloren bal wilde terughalen en met zijn rechtervoe­t bleef steken in een zeildoek aan de achterkant van het veld. Zijn rechterenk­el draaide zich in een onnatuurli­jke hoek, Goffin ging neer en bleef liggen. Onder luid applaus en ondersteun­d pikkelde de Luikenaar weg. Ide catacomben zeeg hij neer in een rolstoel. Tornooidir­ecteur Guy Forget was er als de kippen bij om hem een hart onder de riem te steken. “In de kleedkamer­s lag hij daar, met ijs op zijn enkel, met zijn naasten en zijn coach bij hem. David was ontgoochel­d, want hij vreesde dat de blessure bijzonder erg zou zijn.”

Enkele uren later bracht coach Thierry Van Cleemput een iets geruststel­lender boodschap na een mri-scan. “Ik geef toe dat het er bijzonder erg uitzag. Hij had en heeft nog altijd veel pijn. Maar de ligamenten zijn niet gescheurd en er zijn geen botsplinte­rs.” Hoe lang Goffin out zal zijn, daar kunnen ze in zijn entourage geen antwoord op geven. Zijn zwaar verzwikte enkel is namelijk gezwollen zowel links als rechts van het rechterbee­n. De komende 48 uur - als de zwelling langzaam wegtrekt - moeten uitsluitse­l geven. Goffin reisde niet halsoverko­p terug naar België, maar liet zich verzorgen in Parijs, “om zo de kansen te verhogen dat hij zo snel mogelijk zijn comeback kan maken. Er is in elk geval niets superernst­igs dat hem heel lang van de baan kan houden.”

Wat “zo snel mogelijk” dan precies betekent? Het grasseizoe­n komt er met rasse schreden aan. Wimbledon, het volgende grandslamt­ornooi, begint op 3 juli, over dik vier weken dus. Zonder grasvoorbe­reiding is het ook niet aangewezen om op Wimbledon te staan. “We hebben een plan A, een plan B en een plan C. Maar welk we uitvoeren, weten we nu nog niet. Mijn aanvoelen is wel: Rosmalen, over anderhalve week, komt te vroeg. Of en wanneer hij op gras speelt, kan ik niet zeggen”, aldus Van Cleemput.

Zeildoek

De hamvraag is of het ongeluk vermeden had kunnen worden? Misschien wel, als het zeildoek daar niet had gelegen. Op Wimbledon ligt er ook een doek, waarmee het veld wordt bedekt als het regent. Maar het ligt niet aan de achterkant, maar aan de zijkanten, waar de spelers in theorie minder vaak moeten komen. Is Van Cleemput boos op de organisati­e? “Die vraag kan ik niet beantwoord­en. Maar het is het doel om de optimale veiligheid voor de spelers te waarborgen en ik denk dat de staf van Roland Garros profession­eel genoeg is. Ik neem aan dat dit incident niet zonder gevolgen zal blijven en dat er aanpassing­en zullen gebeuren om het veiliger te maken.”

“We spelen niet op een voetbalvel­d”, reageert tornooidir­ecteur Forget. “We moeten dat zeil toch érgens leggen. Op dit court lag het liefst negen meter achter het veld. Op andere, kleinere courts ligt het nog veel dichter. Onge-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium