Het Belang van Limburg

“Hopelijk kraken we Italië”

Yellow Tigers op koers voor WK in Japan

- Leo PEETERS

Drie op drie voor de Belgische nationale vrouwenplo­eg in Kortrijk op de kwalificat­ie voor het WK 2018, gepland in Japan. Wit-Rusland werd na Letland en Spanje over de knie gelegd: 3-1. De Yellow Tigers - zaterdag zegezeker tegen het zwakke Bosnië-Herzegovin­a - rukken ongeslagen op naar de absolute topper, zondagavon­d tegen Italië. Alleen poulewinst levert een rechtstree­ks WK-ticket op. “In de eerste set morsten we soms met puntjes. Daarvoor wilde ik waarschuwe­n”, aldus coach Gert Van de Broek. Hij schudde zijn team goed wakker bij 7-8. “We haalden tot dan slechts 27% in de aanval. Zo vroeg ik Jasmien Biebauw aan de pass het spel breder te verleggen naar de hoeken.” De juiste tactiek, zo zou blijken. Biebauw zelf vormde twee bloks voor 10-8. Waarop Britt Herbots, Laura Heyrman, Freya Aelbrecht en Lise Van Hecke schitteren­d anticipeer­den op het Wit-Russische beukwerk.

Celine Van Gestel kwam trefzeker in. Vol vertrouwen. Met een ace: 22-18. Nog even dreigde de tegenstand­er bij 22-21. Maar Van Hecke trok haar aanvallend niveau op (tot 50%) en sloeg hard toe. De Truiense Herbots rondde de derde setbal heerlijk af: 25-23.

Lekker gevoel

In de tweede set verzwakte echter de druk. De score kantelde van 3-0 over 7-5 naar 15-18 en 16-21. Herbots (12 op 29 of 41%) naderde tot 19-21. Maar Wit-Rusland waste het varkentje. Ook met drie setballen. De laatste Belgische aanval flodderde buiten de lijnen: 23-25.

Ilka Van de Vyver, ‘in’ aan de pass voor Biebauw, gaf de Tigers gelukkig nieuwe impulsen na de 1-1gelijkmak­er. Het verschil deinde verrassend uit: langs 9-7 naar 1711 en een riante 25-17.

Al zeker van barrage

Die cijfers sierden ook de tabellen in de laatste set. “Het was vandaag héél héél fijn spelen”, verwoordde de Truiense Herbots het algemene gevoel van welbehagen in het Belgische team. “Hopelijk kraken we Italië zondag in de beslissend­e wedstrijd.”

De 3-1 tegen Wit-Rusland biedt het voordeel dat de tweede plaats in de poule minimaal vastligt voor de Tigers. Ze zijn nu al zeker van de barragedue­ls, waarbij nog twee WK-tickets te verdienen vallen. Maar liefst dwingen Aelbrecht (12 op 19 of 63%) en co. zondag het rechtstree­kse ticket af.

 ?? Foto VDB ?? Britt Herbots was uitermate gelukkig met het spel van de Yellow Tigers.
Foto VDB Britt Herbots was uitermate gelukkig met het spel van de Yellow Tigers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium