Het Belang van Limburg

Black Pearl doet het weer

- Jos THOMASSRN

Stephan Machiels (46) klokte op de eerste Bourges van dit seizoen de snelste provincial­e duif uit een contingent van 5.192. Black Pearl, een driejarige duivin, is niet aan haar proefstuk toe. Twee weken eerder eindigde zij al tweede op de provincial­e vlucht uit Chevrainvi­lliers. Vandaag vliegt zij die etappe opnieuw. Niet Stephan Machiels maar wel Sabrina Brugmans staat als nummer één op de provincial­e listings, die omwille van de centralisa­tie in Brussel (KBDB) ellendig lang op zich laten wachten.

“In 2000 ben ik na de dood van mijn pa Adolf op eigen naam begonnen in het ouderlijk huis”, begint Stephan zijn succesverh­aal. “Vier jaar later zaten daar alleen nog oude duiven en ben ik thuis met jonge duiven begonnen op naam van mijn vrouw, Sabrina. Bij Sabrina kwamen de duiven beter, vandaar dat ik op die naam verder ben gegaan.”

Of Sabrina zich dan niet met de duiven moeit? “Jawel, ik ben een vaste ‘letter-supporter’ ”, lacht de sympathiek­e Sabrina, die zich bij thuiskomst aan de zijde van Valère Machiels, geen familie, schaart. “Bij Valère wordt gekweekt”, verduideli­jkt Stephane, die sinds 2009 aan zijn vijfde provincial­e zege toe is. Twee jaar geleden won hij Bourges nationaal. Verleden seizoen was het twee keer raak: Argenton en La Souterrain­e. “Nu heb ik voor het eerst in mijn carrière ingekorfd voor Limoges”, zegt de man die halftime is gaan werken. “Om me meer met mijn duiven bezig te houden.” “En daarom werk ik fulltime”, plaagt Sabrina. Black Pearl komt van bij Hermans-Bonné. “Ik was daar gaan koppelen en ergens zaten nog zes duiven. ‘Die moet ik toch ook gezien hebben’, zei ik. Uit een daarvan hebben we gekweekt en uit een jonge duif van die eerste reeks komt mijn prijsvlieg­er. Zo zie ja maar”, vertelt Stephane.

De dame vloog verleden jaar een veertiende prijs nationaal uit Argenton. In 2015 kwalificee­rde ze zich nationaal als 103e op Bourges en 25ste tegen 25.710 duiven op Chateaurou­x.

“Als jaarling bleef ze achter op Gueret. Een collega-liefhebber uit het Nederlands­e Sittard contacteer­de me. Hij voederde ze en loste ze in Valkenswaa­rd, maar ze keerde terug naar Sittard. Daar ben ik haar gaan terughalen. Zo zie je maar hoe het kan lopen”, besluit de succesvoll­e liefhebber uit Halen.

 ?? FOTO JTH ?? Valère, Stephane en Sabrina vieren met Black Pearl hun vijfde provincial­e zege in zeven jaar.
FOTO JTH Valère, Stephane en Sabrina vieren met Black Pearl hun vijfde provincial­e zege in zeven jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium