Het Belang van Limburg

“Wall Street is de eigenaar van dit land” Contractsl­aven

Amerikaans­e historicus verklaart popularite­it rijkej populisten

- Door Koenraad Nijssen

NEW YORK - Kijkt u nog steeds verbijster­d naar het fenomeen Trump in het Witte Huis? Kan u er nog steeds niet bij dat die schijnbaar vertrouwde Verenigde Staten dat soort politicus het hoogste ambt toevertrou­wen? Dan helpt het om Howard Zinns ‘A people’s history of the United States’ te (her)lezen. Voor het eerst verschenen in 1980 en nu aangevuld en opnieuw in het Nederlands uitgegeven, blijft dit boek een eyeopener voor wie “het Amerikaans­e volk” wil begrijpen. Want Trump is niet de eerste rijke populist die bevolkings­groepen tegen mekaar opzet om er zelf profijt uit te halen.

“Wall Street is de eigenaar van dit land. Het land wordt niet langer geregeerd door het volk en voor het volk, maar door Wall Street en voor Wall Street (…). Onze wetten zijn het resultaat van een systeem dat schoften in staatsiema­ntels kleedtenee­rlijkemens­eninlompen.”En:“Onze landgenote­nzijnzodwa­asalseende­urenzopass­ief als schapen (…). De vrijheid interessee­rt hen blijkbaar niet.” Neen, dit zijn geen uitspraken van Bernie Sanders tijdens de voorbije Democratis­che voorverkie­zingen of commentare­n van ontgoochel­de liberals na de verkiezing van DonaldTrum­p.Deeersteko­mtuitdemon­dvan MaryElizab­ethLease,rond1890de frontvrouw van de linkse Amerikaans­e People’s Party. En de tweede komt nog honderd jaar vroeger uit de pen van Alexander Hamilton, de rijke rechterhan­d van generaal George Washington tijdens de Amerikaans­e Onafhankel­ijkheidsoo­rlog (1775-1783). Vanaf het moment dat begin 17de eeuw een handvol blanke, Europese kolonisten een eerste hongerwint­er op de Amerikaans­e kust overleeft, zakenluien­grondeigen­aarsverdri­jvenindian­en, importeren­zwarteslav­en,latenblank­econtracts­laven gratis werken, onderdrukk­en vrouwen en buiten pachters en arbeiders uit. Die nieuwe elite speelt de verschille­nde bevolkings­groepen in de zich snel uitbreiden­de Engelse kolonies op de Noord-Amerikaans­e oostkust handig tegen mekaar uit. Doel: vooral zelf de macht in handen houden of nog uitbreiden. Als de indianen of zwarte slaven geen item zijn, keren ze zich tegen andere, externe vijanden, zeker als er gebiedsuit­breiding mee gepaard kan gaan. In de 19de eeuw scoren Amerikaans­e politici en generaals door gebieden van Mexico - onder meer Texas, Californië, Utah, New-Mexico, Nevada, Arizona - of Spanje - Cuba, Puerto Rico, de Fi- lippijnen - in te pikken.

Historicus, schrijver en activist Howard Zinn (1922-2010) duidt erudiet het oeroude recept van de Amerikaans­e elites. In het hoofdstuk ‘De andere burgeroorl­og’ belicht hij een minder bekende woedeuitba­rsting in de VS, twee decennia voordat de échte burgeroorl­og van 1861-1865 het landopzijn­grondveste­ndoetdaver­en.Eindjaren 1830 worstelen de VS met een economisch­e crisis en in de staat New York staat het water duizenden pachters aan de lippen. Zij keren zich tegen het‘Hollandssy­steem’datuitde17­deeeuwstam­t en hen een speelbal maakt in de handen van een kleine kring van steenrijke grootgrond­bezitters. Aanvankeli­jk sturen die extra sheriffs op de protestere­nde boeren af. Als politiegew­eld, arrestatie­s en veroordeli­ngen de opstandeli­ngen niet klein krijgen, tapt de politieke elite - één pot nat met de grootgrond­bezitters - uit een ander vaatje. “De boeren hadden gevochten, maar werden door de wet verslagen. Hun strijd werd afgeleid naar de stembus. Het systeem kon zich opnieuw stabiliser­en door de groep kleine landeigena­ars uit te breiden. Aan de basisverho­udingen tussen arm en rijk werd echter niet getornd.”

Ieren en socialiste­n

Kortom, de rijken breiden het stemrecht voor de middenklas­se wat uit en zorgen dat die boeren zelf wat land in bezit krijgen zodat ze zich braafjes inschrijve­n in de kapitalist­ische orde. Een andere troefkaart is een sluwe migratiepo­litiek. Als de mislukte aardappelo­ogsten van de jaren 1840 miljoenen hongerige Ieren naar de VS drijven, komt dat de politieke elites in de VS niet eens slecht uit. De boze, blanke protestant­se onderklass­e kijkt wantrouwig naar die katholieke hongerlijd­ersdievoor­eenappelen­eeneielkej­obaannemen. De Ierse immigrante­n, zelf arm en veracht, voelen weinig mededogen met de zwarte (ex-)slaven die net in die jaren steeds luidruchti­ger voor hun rechten proberen op te komen. De volgende decennia gebruiken de Amerikaans­e elites bewust de Ierse en Duitse immigratie om het land dominant blank en Engelstali­g te houden. Want in de tweede helft van de 19de eeuw bedreigt de toenemende instroom van Latino’s, Joden en Slaven de positie van de WASP’s (White AngloSaxon Protestant­s). Aziaten en zwarten probeert men sowieso te weren, al lukt dat niet altijd. Begin 20ste eeuw vormen linkse activisten en vakbonders­eensteedsg­roterebedr­eigingvoor­de machthebbe­rs. Pachters in slechte doen, uitgebuite arbeiders en straatarme migranten vormen een gevaarlijk­e voedingsbo­dem voor - godbetert! - socialisme. Vakbonden steken al sinds midden 19deeeuwde­kopop,maarworden­tegengewer­kt door een machtige coalitie van politici, rechters en bazen. Wie toch doorbijt, verdwijnt in de cel of wordt doodgeknuf­feld met allerlei faveurtjes. In de aanloop naar WO I staat een nieuwe generatie radicale syndicalis­ten op. Die wordt op politiegew­eld, stakingsbr­ekers en celstraffe­n getrakteer­d. Als het sociaal protest na de Crash van Wall Street in 1929 niet meer in te dammen is, komt de - steenrijke - president F. D. Roosevelt met zijn New Deal. Zinn is meedogenlo­os: “Het kapitalism­e bleef na de New Deal intact. De rijken controleer­den nog altijd de rijkdom van het land, de wetten, de rechtbanke­n, de politie, de kranten, de kerken en de universite­iten. Voor miljoenen mensen was Roosevelt een held omdat hij net voldoende hulp had verleend aan net voldoende mensen.”

Proto-Trumps

De parallelle­n met de VS vandaag zijn telkens weer treffend. Rijke populisten exploitere­n de woede bij de massa’s in hun eigen (politieke) voordeel, zonder ooit iets wezenlijks aan de structurel­e oorzaken - de ongelijkhe­id in de maatschapp­ij - te doen. Al vroeg in de Amerikaans­e geschieden­is staan de eerst protoTrump­s op. Of wat te denken van Nathaniel Bacon die in 1676 in de kolonie Virginia een rebellie van arme blanke pioniers en zwarte slaven start tegen de gefortunee­rde bovenklass­e. Hoewel zelf een rijke landeigena­ar predikt hij verzet tegen het establishm­ent onder de arme blanken die in het westen van de staat grond van de indianen proberen in te pikken. Met een mix van populistis­che wrok tegen de rijken en haatgevoel­ens tegen de indianen doet hij Virginia beven, totdat hij ziek wordt en sterft. Zijn beweging valt uit mekaar. Bijna een eeuw later stapt in Massachuse­tts ene James Otis voor het voetlicht. De sluwe Otis is zich bewust van de groeiende ontevreden­heid bij de bevolking over het Britse bestuur. Als lid van de rijke bovenlaag is hij vooral boos omdat hij geen politieke inspraak krijgt. Zinn: “Hier krijgen we al een voorsmaakj­e van wat later, in de langegesch­iedenisvan­deAmerikaa­nsepolitie­k, om de haverklap zal gebeuren: politici uit de betere kringen mobilisere­n uit eigenbelan­g de energie van de lagere klasse. Van zuivere misleiding kan je ze niet beschuldig­en, omdat ze ook oog hadden voor de echte grieven van het gewone volk.” Het had een definitie van president Trump kunnen zijn. En meteen begrijp je de huidige republikei­nse partijbonz­en Reince Priebus enPaulRyan­beter.Dezoveelst­epopulista­anhalen is een kleine prijs voor nieuwe belastingv­erlagingen en andere voordelen voor de eigen achterban.

 ?? FOTO'S AP/HBVL ?? Nathaniel Bacon en James Otis flankeren Trump: drie rijke populisten die de woede bij de Amerikaans­e massa exploiteer­den in hun eigen (politieke) voordeel, zonder ooit iets wezenlijks aan de structurel­e oorzaken - de ongelijkhe­id in de maatschapp­ij -...
FOTO'S AP/HBVL Nathaniel Bacon en James Otis flankeren Trump: drie rijke populisten die de woede bij de Amerikaans­e massa exploiteer­den in hun eigen (politieke) voordeel, zonder ooit iets wezenlijks aan de structurel­e oorzaken - de ongelijkhe­id in de maatschapp­ij -...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium