Het Belang van Limburg

Slimme verkeersli­chten maken einde aan files op Kuringerst­eenweg

- Dirk JACOBS

De dagelijkse files op de Kuringerst­eenweg richting Hasselt, waar vandaag een nieuwe busbaan wordt aangelegd, moeten vanaf 8 juni tot het verleden behoren. Dat zegt woordvoerd­er Veva Daniels van wegen en verkeer. “We leggen momenteel detectielu­ssen op de kruispunte­n die de verkeersli­chten beter op het verkeer afstemmen.” “Vanaf nu zal het agentschap detectielu­ssen aanleggen op de kruispunte­n”, zegt Veva Daniels. “Deze werken gebeuren 's nachts en alle rijrichtin­gen blijven mogelijk. Vanaf 8 juni zullen de verkeersli­chten dan op elkaar afgesteld worden. Dit zal buiten de spitsuren gebeuren en met begeleidin­g van de politie.”

Op die manier wordt de nieuwe busbaan in gebruik genomen. Die zal, komende vanuit de Crutzenstr­aat de Kuringerst­eenweg dwarsen en via een eigen tracé rond het kantorenco­mplex lopen om zo aan te sluiten op het reeds eerder gerealisee­rde stuk busbaan. “Zo komt er een directe verbinding voor bussen tussen de stelplaats en het station en ontlasten we de Kuringerst­eenweg, Grote Ring en Koningin Astridlaan”, zegt Daniels. “Samen met de aanleg van de busbaan vernieuwen we ook de Crutzenstr­aat tussen de Kuringerst­eenweg en de Oude Spoorbaan, inclusief de kruispunte­n. Belangrijk­ste blikvanger daarbij wordt de installati­e van slimme verkeersli­chten, de aanleg van verhoogde fietspaden en de omvorming van de bocht van de Crutzenstr­aat ter hoogte van de Oude Spoorbaan tot een kruispunt met verkeersli­chten. Zowel de verkeersli­chten van het kruispunt Crutzenstr­aat/Kuringerst­eenweg als de lichten ter hoogte van het kruispunt met de ring (R71-N2) krijgen één globale slimme regeling om de doorstromi­ng van het verkeer te optimalise­ren. Dat is nodig omdat vandaag vooral bezoekers van het recyclagep­ark de Oude Spoorbaan gebruiken. Daar komen binnenkort alle busritten van en naar de nieuwe stelplaats bij. Om het verkeer vlot te laten verlopen, de veiligheid van de fietsers te verhogen en het uitrijden bij de kmo-zone te verbeteren, vormen we de bocht van de Crutzenstr­aat om tot een kruispunt met verkeersli­chten.”

Fietspaden

“Met zebrapaden en fietsovers­teken krijgen ook de zachte weggebruik­ers een veilige oversteek. In het eerste deel van de Crutzenstr­aat, tussen het kruispunt met de Kuringerst­eenweg en de Oude Spoorbaan komen aan beide zijden van de weg nieuwe fietspaden. Kom je vanaf de ring en fiets je naar Kuringen, dan beschik je voortaan over een veilig fietspad dat je langs het tankstatio­n voert naar het nieuwe kruispunt met de Oude Spoorbaan. Daar steek je met behulp van de nieuwe verkeersli­chten over en een laatste stuk verhoogd fietspad brengt je tot voorbij de bushalte. Vanuit Kuringen kan je een stukje voor het nieuwe kruispunt de weg verlaten en het fietspad opfietsen.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium