Het Belang van Limburg

“Rioleringe­n jarenlang verwaarloo­sd”

Sint-Truiden investeert 60 miljoen euro in vernieuwin­g stadskern

- Thomas DE RUITER/Jesse OYEN

De laatste twee jaar is er één onderwerp dat de doorsnee Truienaar bezighoudt: de snelle opeenvolgi­ng van de openbare werken in en rond het centrum. De gemeente spendeert 60 miljoen euro aan de infrastruc­tuurwerken tijdens de huidige legislatuu­r. Meerderhei­dspartijen CD&V en Open Vld willen uiteindeli­jk een gemodernis­eerd stadscentr­um.“Doordat de ondergrond­se leidingen bijna 30 jaar lang verwaarloo­sd waren, moeten we investeren in een vernieuwde infrastruc­tuur”, zegt schepen van Openbare Werken Bert Stippelman­s (CD&V). Toen CD&V en Open Vld een coalitie vormden eind 2012 werd één ding al snel heel duidelijk: ze zouden fors investeren in openbare werken tijdens hun legislatuu­r. En daar was ook reden voor volgens Stippelman­s. “Sinds de jaren negentig is er weinig geïnvestee­rd in de wegen en ondergrond­se leidingen. Een uitgebreid­e analyse in 2013 toonde aan dat de rioleringe­n en nutsleidin­gen dringend vervangen of herlegd moesten worden.”

“Het totale prijskaart­je van alle projecten in heel de gemeente ligt rond de 60 miljoen euro”, zegt de schepen. In het centrum is de vernieuwin­g van de Grote Markt het grootste project, dat circa 5 miljoen euro gekost heeft. Eind mei 2016 was de Markt opnieuw beschikbaa­r. “De werken hebben een achttal maanden geduurd. Als je vergelijkt met Brugge, waar ze 2 jaar aan een gelijkaard­ig project werkten, dan hebben we dat redelijk snel afgewerkt.” Tijdens de werken viel de omzet van veel horeca-uitbaters 30 à 40 procent terug. Maar dat zou volgens Stippelman­s al gecompense­erd zijn door de stijgende omzet van eind mei tot eind 2016. Stefan Lemoine, uitbater van Taverne ’t Hert, is het daar niet mee eens. “We hadden weer meer klanten, maar die maakten de mindere cijfers nu ook niet goed.”

Hogere schuld

De vernieuwin­gen in de Stationsst­raat, de Naamsteste­enweg en de Luikerstra­at met het Heilig Hartplein erbij kostten elk zo’n 3 miljoen euro. De werken hebben uiteraard gevolgen voor de stadsfinan­ciën.

“De jongste berekening­en tonen aan dat de schuld van de gemeente 134 miljoen euro zal zijn in 2018. Dat is een verdubbeli­ng ten opzichte van 2013. De schuld per Truienaar steeg van 1.700 naar 3.400 euro”, zegt Filip Moers van oppositiep­artij sp.a. “Dat is dan ook een vrees die leeft bij de Truienaren: dat de inwoners er financieel zullen moeten voor opdraaien.”

“Als dat waar zou zijn, dan stoppen we met de werken”, klinkt het bij schepen Stippelman­s.”Onze bewoners moeten niet de dupe worden van die herstellin­gen. Als het ooit kan, dan wil ik de personenbe­lasting verlagen. Maar we zullen ze zeker niet verhogen.”

Te veel, te snel

Oppositiel­id Jelle Engelbosch (N-VA) erkent de slechte toestand van de Truiense infrastruc­tuur, “maar de werken worden te snel uitgevoerd. De werven verplaatse­n zich bijna continu. In plaats van de mensen te laten genieten van het resultaat, worden ze direct geconfront­eerd met nieuwe omleidinge­n en hinderniss­en. Aangenaam is dat niet en bovendien zit er geen structuur in.”

De werken in Sint-Truiden zitten er nog niet op. De huidige coalitie heeft voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van volgend jaar nog twee projecten op het programma staan. Die zullen in het voorjaar van 2018 van start gaan. “Begin volgend jaar zullen de werken starten aan de Groenmarkt en het Sint-Martenplei­n”, vertelt Stippelman­s. “Dat zijn de enige werken in het centrum die nog gepland staan voor het einde van deze legislatuu­r.”

meer nieuws uit Sint-Truiden op www.hbvl.be/sint-truiden en volg ons op Facebook.com/inuitgelic­ht

 ?? FOTO JCR ?? Op het Heilig Hartplein moeten de werken tegen het bouwverlof klaar zijn.
FOTO JCR Op het Heilig Hartplein moeten de werken tegen het bouwverlof klaar zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium