Het Belang van Limburg

Geld voor profession­alisering van Limburgse wijnbouw

UHasselt ontwikkelt ook app voor economisch­e haalbaarhe­id wijnbouw

- Liliana CASAGRANDE

“We trekken samen met Vlaanderen 392.000 euro uit om de wijnbouw in Limburg te profession­aliseren”, zegt gedeputeer­de voor Landbouw Inge Moors (CD&V). Met dat geld krijgt zowel PC Fruit als de tuinbouwsc­hool in Sint-Truiden geld voor een vinificati­elokaal. De Universite­it Hasselt ontwikkelt een applicatie om de economisch­e haalbaarhe­id te berekenen en hogeschool PXL moet bedenken hoe je toeristen aantrekt. Het geld komt uit de pot voor platteland­sontwikkel­ing en is een cofinancie­ring tussen Vlaanderen en de provincie. “Minister Schauvlieg­e heeft de Limburgse wijnbouwpr­ojecten goedgekeur­d, we geloven sterk dat je hiermee het diversifië­ren in de landbouw kan stimuleren”, zegt Inge Moors.

Drie stappen

“Wijnbouw komt in drie stappen”, zegt Ghislain Houben, professor Eonomie aan de Universite­it Hasselt die nauw bij de projecten is betrokken en zelf ook wijnbouwer is. “De teelt, de vinificati­e en de verkoop. Voor de teelt is al een proefwijng­aard aangelegd bij PC Fruit. Maar nu moet de tweede stap worden uitgewerkt en dat is de vinificati­e. PC Fruit krijgt daarom geld om toestellen te kopen zodat ze zelf wijn kunnen maken en die technieken kunnen aanleren aan de wijnbouwer­s”, zegt Houben. “Ze kunnen nieuwe methodes ontwikkele­n, demodagen en seminaries organisere­n.” Een labo voor analyses van wijn en druiven - zoals dat in de bekende wijnstreke­n in het buitenland gebeurt - zit er dit project niet in. “Daarvoor heeft de provincie Vlaams-Brabant geld uitgetrokk­en. Vorig jaar zijn ze er voorzichti­g mee gestart, ik neem aan dat ze dit nog gaan uitbreiden en dat ook Limburgse wijnbouwer­s daar terecht kunnen.”

Houben gaat als professor van de Universite­it Hasselt ook een mo- dule ontwikkele­n die de economisch­e impact berekent. “Alles hangt af van je beginsitua­tie en die verschilt bij iedereen. Heb je een tractor? Een stuk grond? Ruimte? We willen dat dit uiteindeli­jk leidt tot een soort van app die berekent of het voor jou haalbaar is om met wijnbouw te beginnen.”

Tuinbouwsc­hool

Ook de tuinbouwsc­hool krijgt centen. “Wij gaan de loods die we vroeger gebruikten om te leren sorteren ombouwen tot vinificati­elokaal”, zegt Eddy Leclère. “Dat sorteren besteden de telers tegenwoord­ig toch alsmaar vaker uit, dus kunnen we die ruimte gebruiken. Als school zouden we nooit aan genoeg middelen geraken om zo’n lokaal in te richten. Nu kan dat wel. De interesse bij de scholieren is groot, we kunnen ook zowel leerlingen van het eerste jaar als die van het laatste inzetten in de wijnbouw: planten, snoeien, wijn maken, ze kunnen van alles leren. We hebben ook al onze eerste eigen wijn gebotteld op school. Als we ons materiaal hebben dan kunnen ze zich daar verder in specialise­ren.” “Vorige week heb ik in Nederland nog van wijnmaker Stan Beurskens (van Sint-Martinus, Vijlen, red) gehoord dat tegen 2050 België het beste klimaat van Europa zou hebben voor wijnbouw. Dat komt door de opwarming van de aarde.”

Ook hogeschool PXL doet mee. “Je moet wijn ook nog verkocht krijgen”, weet professor Houben. “Dat werkt het best als je dat koppelt aan toerisme, vandaar dat de opleiding toerisme van PXL ook meewerkt.”

We trekken samen met Vlaanderen 392.000 euro uit om de wijnbouw in Limburg te profession­aliseren

gedeputeer­de Inge MOORS

 ??  ??
 ?? FOTO JCR ??
FOTO JCR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium