Het Belang van Limburg

Onthaalcen­trum en uitkijktor­en in De Kevie

Populair natuurgebi­ed krijgt 500.000 euro van LSM

- Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

Het Tongerse natuurrese­rvaat De Kevie krijgt een onthaalcen­trum, een uitkijktor­en, uniforme toegangspo­orten en bijkomende waterparti­jen voor onder meer de beschermde kamsalaman­der. Het project is geraamd op 575.000 euro. Het gros van het geld komt van Limburg Sterk Merk (LSM), dat liefst 500.000 euro vrijmaakt. Roger Nijssen, al jarenlang conservato­r van de 250 ha grote De Kevie, ziet papieren snippers liggen op een van de toegangswe­gen en raapt ze op. Haast volautomat­isch doet hij dat, dat zie je zo. “De Kevie wordt almaar populairde­r en wordt stilaan een slachtoffe­r van haar succes”, zucht hij. “We kunnen dus de investerin­gen goed gebruiken om zo de mensen meer te sturen. Anders worden onze habitatric­htlijngebi­eden platgelope­n. We hebben er voor de kamsalaman­der, maar ook voor de grauwe klauwier. De Kevie ligt ook vlakbij het centrum: op 800 m wandelen van het station en 1,2 km van de Markt. Een natuurgebi­ed zo dichtbij een stad is zeldzaam in Vlaanderen. Toen ik hier begon, zag je hier alleen de jachtopzic­hter, de boer en ik. Nu hebben we joggers, wandelaars, natuurlief­hebbers, studenten met opdrachten en mensen met honden”, knipoogt hij.

“Tot nu investeerd­en we altijd 30.000 euro per jaar”, licht burgemeest­er Patrick Dewael (Open Vld) toe. “Maar we zagen in dat we moesten versnellen. Een betere ontsluitin­g is daarbij belangrijk. Met het openleggen van de Jeker en de werken aan De Motten kunnen we De Kevie nog aantrekkel­ijker met het centrum verbinden. Ook de volkstuint­jes krijgen een opwaarderi­ng. De toegang zal ook aantrekkel­ijker worden door een vlonderpad langs en over de Jeker en onder de spoorwegbr­ug. Daar, in de buurt van de spoorwegza­te, is ook de perfecte locatie voor een onthaalcen­trum. Een ontwerper moet nog aangesteld worden, maar we dromen een beetje van een onthaalcen­trum zoals in Het Zwin, maar dan iets bescheiden­er”, zegt Dewael.

Uitkijktor­en

Voorts komen er bijkomende poelen - “een tiental”, zegt Roger Nijssen - voor de kamsalaman­der. De Kevie is voor die soort een Europees habitatric­htlijngebi­ed. Daar in de buurt, centraal in het reservaat, komt er nog een uitkijktor­en. Over de hoogte ervan is nog geen beslissing genomen. “In elk geval hoog genoeg om een globaal beeld te krijgen op het hele natuurgebi­ed en te kunnen kijken tot Tongeren. Toch?”, kijkt Nijssen hoopvol naar de Tongerse burgemeest­er.

“We kunnen dat nu doen dankzij 500.000 euro die Limburg Sterk Merk ons onlangs heeft toegekend”, licht Dewael toe. “Het mag gezegd: dankzij LSM hebben we in Plinius kunnen investeren, in de Gasthuiska­pel, Teseum en in de archeologi­sche kelder die in 2018 zal openen. Het totale Kevie-project is geraamd op 575.000 euro.” Gedeputeer­de Ludwig Vandenhove, mee in het directieco­mité van LSM, keurde de beslissing mee goed. “Dit project past perfect in de visie van de provincie om regionaal gespreid een aantal educatieve natuurbezo­ekerscentr­a uit te bouwen. De werken aan het nieuwe bezoekersc­entrum in het domein Nieuwenhov­en worden dit jaar nog aanbesteed. Samen met de stad Beringen en de Administra­tie Natuur en Bos (ANB) werken we ook aan een oplossing voor de Watersnip in Beringen.”

 ?? FOTO JOS ROEFFAERS ??
FOTO JOS ROEFFAERS
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Burgemeest­er Dewael, conservato­r Roger Nijssen en gedeputeer­de Vandenhove.
FOTO TOM PALMAERS Burgemeest­er Dewael, conservato­r Roger Nijssen en gedeputeer­de Vandenhove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium