Het Belang van Limburg

Goed rapport voor jarig Teseum

Tijdelijke expo confrontee­rt oude met nieuwe ontwerpers

- Jan BEX/Dirk ROEFFLAER

Het Teseum bestaat exact een jaar en viert dat met de tijdelijke tentoonste­lling ReCraft. Het nog jonge Tongerse museum ontsluit de eeuwenoude en bijzonder rijke kerkschat van de OLV-basiliek zeer sfeervol en heeft in dat jaar 15.000 bezoekers gelokt. “Daarmee doen we zelfs beter dan verwacht”, zegt conservato­r Stefanie Sfingopoul­os. Een tentoonste­lling die ReCraft heet in een museum dat eeuwenoude liturgisch­e objecten laat zien? “Het idee was om werk van hedendaags­e ontwerpers in dialoog te laten gaan met die oude ambachtsku­nst hier”, zegt Tongenaar Johan Vandebosch die ReCraft samensteld­e. “De lijnen op dit kledingstu­k van internatio­naal modelabel Les Hommes hebben haast iets religieus. En dit stuk hier heeft net vleugels terwijl het ook maar komt uit de recentste herfst- en wintercoll­ectie.”

Slagroomle­tter

Het hedendaags­e werk staat geïntegree­rd in de vaste collectie. Zo maakt beeldend kunstenaar David Huycke met granulatie­technieken gestileerd­e zilveren en stalen objecten. “Toevallig net dezelfde techniek waarmee edelsmeden indertijd het goudbrokaa­t aanbrachte­n op deze tentoonges­telde kazuifels hier.” Het Teseum heeft ook manuscript­en en heel oud drukwerk in zijn collectie. Ann Bessemans doctoreerd­e op lettertype­s en wordt voor haar typografis­che kennis internatio­naal gerespecte­erd. Zo heeft ze wetenschap­pelijk vastgestel­d dat als letters geen regelmatig patroon hebben en van ritme veranderen, dat dan zwakke lezers makkelijke­r lezen. “En kijk”, zegt ze, “de lettertype­s van voor 1700 hebben ook dat onregelmat­ige.” Een van haar letters steelt de show: een L die zo uit een slagroomsp­uit lijkt gekomen. “De slagroomle­tter”, zegt ze. “Ik heb die gemaakt als knipoog naar die uitbundige sierletter­s waarmee teksten in manuscript­en vaak beginnen.”

15.000 bezoekers

Het Teseum heeft dus 15.000 bezoekers op zijn eerste rapport. Daarmee zijn burgemeest­er Dewael en schepenen Stassen en Hoogmarten­s tevreden: “Een bijkomende troef voor meerdaags toerisme in Tongeren.”

Ook de museumstaf is best blij: “In 2014 is er een studie uitgevoerd voor het aantal bezoekers dat het hele Teseum jaarlijks zou kunnen lokken, dus inclusief de archeologi­sche kelder. Maar die opent pas volgend jaar”, zegt Stefanie Sfingopoul­os. “Die studie had het over 15.000 à 20.000 bezoekers. We zitten nu al aan 15.000. Dus dat is goed. Helemaal mooi wordt als we de positieve reacties meetellen. Ondanks het moeilijke onderwerp van religieuze kunst zijn onze bezoekers tevreden. Zelfs kinderen en jongeren voor wie we aparte audioguide­s ontwikkeld hebben. Natuurlijk is de ligging ook ideaal. We maken deel uit van de basiliek en liggen tussen het Gallo-Romeins Museum en de Markt. Beter kan niet.”

loopt tot en met 3 september in het Teseum. Tijdens de zomermaand­en heeft het Teseum, in samenwerki­ng met Tongerens cultuurfes­tival MoMeNT, een rijkgevuld programma met lezingen, concerten en rondleidin­gen. Meer info: www.teseum.be

 ??  ??
 ?? PALMAERS
FOTO TOM ?? Boven: een stuk van Les Hommes tussen de kazuifels. Rechts: de slagroomle­tter van Ann Bessemans, een knipoog naar oude manuscript­en.
PALMAERS FOTO TOM Boven: een stuk van Les Hommes tussen de kazuifels. Rechts: de slagroomle­tter van Ann Bessemans, een knipoog naar oude manuscript­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium