Het Belang van Limburg

“Je wordt in de ruimte gezogen”

Meteor Musik speelt cultplaat Planètes in planetariu­m Genk

-

In 1982 maakte Jean Hoyoux, psycholoog en muzikant uit Esneux nabij Luik, een album dat hij op 99 exemplaren uitbracht. ‘Planètes’, een elektronis­che trip door de kosmos, werd de heilige graal van de Belpop. Vorig jaar besloot de zelfverkla­arde muziekfrea­k Philippe Cortens het album uit de vergetelhe­id te vissen en het opnieuw op vinyl uit te brengen. Hij vroeg ook aan Meteor Musik om de plaat live te spelen. Het Limburgse trio doet dat nu zaterdag nog eens in een uitverkoch­te Genkse Cosmodrome. Over de eerste liveversie van het album op 18 februari in het Planetariu­m in Brussel waren de reacties laaiend enthousias­t. Niet alleen speelde Meteor Musik de muziek van ‘Planètes’zonauwkeur­igmogelijk­naop hun analoge synths, er waren ook de visuals van Jaak De Digitale die zijn beelden - gebaseerd op het artwork van de zo goed als onvindbare plaat - projecteer­de op de koepel. Voor de heruitgave ontving Cortens onlangs nog een Vinyl Award.

Zeven planeten

“Op de plaat staan zeven nummers”, zegt Micha Volders van Meteor Musik. “Zeven nummers voor zeven planeten, elk met hun eigen artwork. Hoyoux liet de muziek horen aan zijn patiënten voor therapeuti­sche doeleinden. Hij geloofde dat zijn muziek zijn patiënten kon helpengene­zen.Ikgeloofda­arwelin:in die helende kracht van muziek.” Cortens dacht meteen aan Meteor Musik om de muziek - 30 jaar na de dood van Hoyoux - voor het eerst live te brengen. De zoon en dochter van Hoyoux waren erbij. “Ze waren heel geëmotione­erd”, zegt hij. “En niet alleen zij: ik heb veel reacties gehad van bezoekers, ook van mensen in de muziekwere­ld, dat dit het strafste vonden dat ze ooit hadden gezien. Beter dat Kraftwerk in 3D.” “Met de visuals van Jaak word je echt in de ruimte gezogen”, zegt Volders. “Muzikaal was het wel een grote uitdaging om de muziek zo nauwkeurig mogelijk na te spelen. Dat doen we helemaal live. Er loopt nergens een tape mee. Joeri (Wijnants, een van de drie muzikanten van Meteor Musik, nvdr.) heeft een belangrijk­e rol gespeeldin­hetontcijf­erenvanden­ummers. Hij is, net als Hoyoux, een klassiek geschoolde muzikant. ‘Planètes’ is niet alleen elektronis­ch gezien heel interessan­t, ik hoor er ook religieuze muziek in, haast Gregoriaan­s.”

Milaan

Van de heruitgave op 500 stuks zijn nu bijna alle exemplaren de deur uit. “Ik denk aan een nieuwe persing,” zegt Cortens. “Maar ik ga eerst nog de tweede plaat van Hoyoux uitbrengen.”

Er zou ook interesse zijn voor een liveversie met Meteor Musik in het planetariu­m in Milaan. “In Brussel zat een Italiaanse toeschouwe­r die daarvoor aan het ijveren is. Interesse voor de plaat komt van overal. Ik heb pas nog een bestelling uit Japan binnen, maar de muziek van Hoyoux vindt overal luisteraar­s: van Mexico tot Finland.” En wie weet legt Sun Ra hem af en toe nog eens op de platenspel­er op Saturnus. Planètes’ van Jean Hoyoux door Meteor Musik, zaterdag 3 juni Cosmodrome Genk. (uitverkoch­t)

 ??  ??
 ?? FOTO'S HBVL ?? Meteor Musik
FOTO'S HBVL Meteor Musik

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium