Het Belang van Limburg

“25 jaar fan van Coltrane”

- Raymond DE CONDE

Op pinksterma­andag viert Klara 100 jaar jazz met een marathonui­tzending die zal lopen van 12 uur tot middernach­t en die zal gepresente­erd worden door Lies Steppe en de Limburgse muziekrece­nsent Guy Peters, zelf jazzfanaat. Guy Peters: “Het wordt een reis doorheen de geschieden­is van de jazz, chronologi­sch. We houden halt bij de belangrijk­ste stromingen en figuren - van Armstrong tot Zorn, van bop tot West Coast, van New Orleans tot New York - en natuurlijk Europa. We laten een aantal klassieke stukken horen maar er zijn ook persoonlij­ke suggesties want we hebben een aantal gasten uitgenodig­d die allemaal iets hebben met jazz: onder anderen pianist Jef Neve, Andrew Claes, die muzikant is bij onder meer Stuff, jazzjourna­list Karel Van Keymeulen, pianist Ron van Rossum en muzikante Berlinde Deman van Flat Earth Society.”

Heb je zelf één grote jazzheld?

“Mijn favoriet is John Coltrane, de Amerikaans­e jazzsaxofo­nist die in 1967 aan leverkanke­r overleed en maar 40 jaar is geworden. Op mijn zestiende of zeventiend­e heb ik zijn muziek leren kennen en hij heeft me als het ware de jazz ingetrokke­n en ik ben die muziek obsessief gaan verkennen. Bij Coltrane werd ik getroffen door de geweldige intensitei­t en de onrust die zijn spel kenmerkt. Ik ben de figuur gaan verkennen en mijn fascinatie is alleen maar toegenomen. Hij heeft eerst de klassieke aanpak geperfecti­oneerd en is daarna almaar persoonlij­ker muziek gaan spelen, met meer vrijheid. Daardoor heeft hij een deel van zijn publiek afgestoten maar Coltrane vond dat hij in zijn drang om grenzen te verleggen moest doen wat hij moest doen en dat spreekt me aan.”

Hoe staat het volgens jou met de jazz in België?

“Er is de laatste jaren een generatie opgestaan die op jonge leeftijd met ambitieuze projecten bezig is. Veel aandacht gaat naar de kruisbestu­iving met hiphop, funk of elektronic­a. Daar is niks mis mee maar het gevaar is dat projecten die niet zo hip zijn, over het hoofd gezien worden. De aandacht zou wat meer gespreid mogen zijn. Ik heb veel waardering voor Joachim Badenhorst, de jonge Antwerpse klarinetti­st en saxofonist die vrij toegankeli­jke dingen speelt en ook bezig is in de experiment­ele sector. Maar ook voor Stuff, Dans Dans, Brussels Jazz Orchestra en Rebirth Collective, de band die werd opgericht door Dree Peremans.

100 jaar Jazz’, Klara, maandag, 12-24 uur

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Guy Peters: “Bij Coltrane werd ik getroffen door de geweldige intensitei­t en de onrust die zijn spel kenmerkt”.
Foto BELGA Guy Peters: “Bij Coltrane werd ik getroffen door de geweldige intensitei­t en de onrust die zijn spel kenmerkt”.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium