Het Belang van Limburg

De laagste prijzen? Zeker, en met oog voor kwaliteit.

-

bij Trump telkens antwoordde: Iedereen binnen de NAVO zal zijn afspraken moeten nakomen.”

Vandeput nam intussen ook nota van Merkels uitspraak nadien. “Ze zegt: We moeten voor onszelf aan Europa werken. Daarin heeft ze groot gelijk. Het staat ook in mijn strategisc­he nota. Europa is een eiland van vrede met daarrond tal van conflicten. Ik interprete­er haar uitspraak niet als zou die tegen de NAVO gericht zijn. Maar het is een feit dat de Verenigde Staten nu meer naar de Pacific kijken. Dat was tijdens Obama ook al. Wat er gebeurt in China heeft ook effecten op Europa. De NAVO is voor mij een wereldalli­antie die ons continent overstijgt. Die is onmisbaar. Ik heb Merkel niet het tegendeel horen zeggen. Al heeft Trump de Duitsers wel voor een deel geschoffee­rd met zijn tweets over het enorme Duitse handelsove­rschot met de VS en het te kleine Duitse defensiebu­dget. Dat is nu eenmaal Trump. America first is zijn programma. Dan moet je niet verbaasd zijn dat hij dat wil uitvoeren. Voor de rest heb ik wel vertrouwen in het Amerikaans­e apparaat van check and balances. Hij haalt ook niet altijd zijn slag thuis. Ik hoed mij ook voor te snelle interpreta­ties.”

Amerikaans­e vraag IS

“Tijdens het bilateraal contact tussen Trump en de premier is er gepraat over een verlenging van de inzet van onze F-16’s tegen IS. Diezelfde dag kwam er een brief waarin de vraag expliciet gesteld werd. In de hoop natuurlijk dat België die wens zou inwilligen tijdens het bezoek van Trump. Ons antwoord was: Eerst een nationale besluitvor­ming. 1 juli is misschien niet ver meer, maar de beste manier om een deadline niet te halen is door de datum prijs te geven in de pers.” Vandeput heeft eerder al aangegeven voor een verdere integratie van een Europees leger te zijn, maar niet zonder de NAVO. “Je moet geen geld steken in zaken die er al zijn. Je moet bijvoorbee­ld geen Europees hoofdkwart­ier uitbouwen als je al een operatione­el hoofdkwart­ier met Shape hebt. Ik geloof wel in een uitbouw van gezamenlij­ke capaciteit van onderuit. Zoals wij samen met Neder- land doen voor onze marine en nu ook zullen doen voor onze landmacht met Frankrijk. Het bundelen van ons luchttrans­port met een aantal Europese landen vanuit Eindhoven is ook een mooi voorbeeld.” Vandeput kent ook slechte voorbeelde­n. “De NH90 is zogezegd een Europese helikopter. Die heeft zijn budget en tijdslijn geweldig overschred­en. Tot daaraan toe. Dat gebeurt nog. Maar die ene Europese helikopter bestaat niet. Dat zijn 17 verschille­nde modellen die niet eens allemaal dezelfde wisselstuk­ken hebben. Verder hoor ik nu graag iedereen bezig over een Europese defensie-industrie, maar dan moet iedereen wel zijn deel krijgen. Dan moeten niet alleen de grote landen kunnen leveren.”

Of de kaarten voor de F-35 als enige overblijve­nde Amerikaans­e kandidaat om de F-16 te vervangen nu minder goed liggen, wil Vandeput zich niet uitspreken: “Er loopt een officiële procedure. Dus doe ik geen uitspraken. Op de aanbestedi­ng is in elk geval geen commentaar gekomen. Volgens mij betekent het dat het een echte wedstrijd is. Ik laat die dan ook gebeuren.” “De bottomline is hoe dan ook: We zullen meer moeten betalen voor defensie. Het zal niet gratis zijn. Mijn 1,3 procent was politiek het verst wat ik kon springen. De toekomst zal moeten uitwijzen of dat voldoende zal zijn. Ik kan u nu al zeggen dat het niet voldoende zal zijn als Macron en Merkel zich zouden willen opstellen tussen de andere grootmacht­en en niet meer afhankelij­k zouden willen zijn van de transatlan­tische band. De NAVO vraagt nu 2 procent van het BBP. Maar als je dan ook defensie in de ruimte, inlichting­en en meer zeecapacit­eit met bijvoorbee­ld vliegdeksc­hepen of een onderzeeër meetelt, dan komt Europa niet toe met 3,5 procent. Dat wil ik nog zien gebeuren. Twee procent is nu al onmogelijk voor velen. Als je wil meespelen met de grote jongens, zal je moeten betalen als de grote jongens. En het zal niet zo zijn dat dan Frankrijk en Duitsland alleen dat gelag zullen betalen.”

 ??  ??
 ?? FOTO:FOTO: AFPAFP ?? Angela Angela Merkel Merkel met met een een bierpul bierpul in in de de hand hand op op een een verkiezing­smeeting verkiezing­smeeting in in een een Münchense Münchense biertent. biertent. ”Wij ”Wij Europeanen Europeanen moeten moeten ons ons lot lot...
FOTO:FOTO: AFPAFP Angela Angela Merkel Merkel met met een een bierpul bierpul in in de de hand hand op op een een verkiezing­smeeting verkiezing­smeeting in in een een Münchense Münchense biertent. biertent. ”Wij ”Wij Europeanen Europeanen moeten moeten ons ons lot lot...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium