Het Belang van Limburg

“Van die oranje T-shirts word je kleurenbli­nd”

-

GENK - De typische oranje t-shirts van CD&V komen hun kleerkast niet in. “Daar word je kleurenbli­nd van”, vindt nationaal CD&V-jongerenvo­orzitter Sammy Mahdi (28). “Niemand wilde die T-shirts dragen”, zegt ook Maryam Jamshid (29), voorzitter van CD&V-jongeren in Limburg. Ondanks hun afkeer voor hel oranje geven ze alle twee de CD&V meer kleur en hebben ze één ( Sammy) of twee (Maryam) ouders die moslim zijn. Zelf zijn ze wat meer enerzijds anderzijds als je naar hun geloof vraagt, al drinken ze alle twee alcohol en vasten ze niet. Heeft Zuhal Demir ( N-VA) dan toch gelijk als ze CD&V een moslimpart­ij noemt? En moeten zij achter het ‘kiesvee’ aan?

Hoe zijn jullie in de politiek beland?

Maryam: “Ze zijn me komen vragen, ik zat in de schoolraad en in het scholieren­parlement. Dat was in 2006. De eerste keer dat ik ging stemmen, heb ik dus ook op mezelf gestemd ( lacht). Dat was in mijn eerste jaar unief.”

Sammy Mahdi: “Mijn verhaal is helemaal het tegendeel. Ik zat niet in schoolparl­ementen. Ik voetbalde liever of ik was bezig met speelplein­en. Ik heb wel politieke en sociale wetenschap­pen gestudeerd en ik gaf politiek advies aan bedrijven uit onder meer de energie- of de farmasecto­r.”

Dus je was een lobbyist?

Sammy: “Ik deed de advieskant ( lacht). Voor de verkiezing­en van 2014 hebben we een website gemaakt en daarna ben ik in het Vlaams parlement voor Joris Poschet gaan werken.”

Waar leef je nu dan van?

Sammy: “CD&V is de enige partij die de jongerenvo­orzitter ook betaalt.”

Vandaar dat je overal opduikt met opiniestuk­ken? Die schrijf je tijdens je werkuren?

Sammy: “Ik doe wat ik wil, samen met anderen uiteraard. Maar opiniestuk­ken schrijven is een hobby. Het is een manier om mijn standpunte­n uit te dragen. En nee, die schijf ik ’s nachts.”

Je bent verkozen als voorzitter, dat betekent dat je overal stemmen bent gaan zoeken?

Sammy: “Ja, dat is mijn enige campagne geweest tot nu toe. Voor iemand die nooit uit Brussel geraakt, was het al een hele prestatie om ook in West-Vlaanderen en in Limburg te komen. Op plaatsen waar ik zelfs nog nooit van gehoord had.”

Hoe heb je je daar voorgestel­d?

Sammy: “In elk geval niet als allochtoon, want dat ben ik niet. Welke kleur ik heb, doet er niet toe, zeg ik altijd.”

CD&V is dus geen moslimpart­ij zoals Zuhal Demir (N-VA) zegt? Waarom reageerde Beke daar zo fel op?

Sammy: “Omdat Demir de kiezer wilde waarschuwe­n voor een coalitiepa­rtner en dat kan niet. Als we een moslimpart­ij zouden zijn, dan zijn we ook een jodenparti­j of een hindoepart­ij. We zijn er voor iedereen.”

Zijn jullie moslim?

Sammy: “Ja en nee. Mijn vader is een moslim, mijn moeder katholiek. Mijn vader is de meest overtuigde moslim die ik ken, maar hij doet niet mee aan de ramadan, hij drinkt alcohol en als jonge kerel in Irak was hij meer bezig met uitgaan en met kortgerokt­e meisjes. Hij bidt ook niet. Ikzelf neem de waarden van mijn ouders over. Het geloof helpt je af en toe stil te staan bij wat echt belangrijk is in het leven.”

Maryam: “Ik kom uit Afghanista­n en ik heb daar als kind de koran leren lezen, al was dat vrij basic en begreep ik er toch niets van. Mijn ouders zijn niet echt praktisere­nde moslims, we drinken alcohol, we eten varkensvle­es. Ik heb in Afghanista­n de negatieve kant van religie gezien, toch ben ik geen atheïst. Toen ik zei dat ik bij de CD&V ging opkomen, vonden ze dat die partij het best bij hen aansluit. Ik ben ook naar een katholieke school gegaan.”

Dus jullie zijn niet uit op moslims als ‘kiesvee’, wat Demir ook zei? Jullie gaan niet in de moslimgeme­enschap stemmen vragen?

Sammy: “Een Italiaan, een Turk en een Marokkaan op de lijst zetten om telkens bij de achterban stemmen te gaan halen… dat is toch iets van een vorige generatie. Dat hoop ik toch.”

Maryam: “Mijn Vlaamse vrienden zien me niet als moslima. En ik heb zelfs lang getwijfeld of ik mijn verhaal wilde doen in Ampersand, het tijdschrif­t van de CD&V, ook al had Wouter Beke het me gevraagd.”

Jullie zullen in elk geval toch aan de moslims moeten uitleggen waarom onverdoofd slachten verboden is, met steun van onder meer de CD&V.

Sammy: “Oh, met dat uitleggen heb ik geen probleem hoor. Wij zijn de enige partij die gezegd heeft dat de minister in gesprek moest gaan met de gemeenscha­p. Bij de moslimexec­utieve waren er ook mensen voor, maar ze kennen het systeem van het kelen na een elektrisch­e verdoving niet goed. Voor een moslim hoeft een dier ook niet nodeloos af te zien hoor.”

Maryam: “Misschien dat er over vijf jaar ook een betere oplossing is voor het ritueel slachten.”

Als we een moslimpart­ij zouden zijn, dan zijn we ook een jodenparti­j of een hindoepart­ij. We zijn er voor iedereen

Sammy Mahdi

Nog een populair onderwerp in politieke kringen: de Europese islam. Wat vinden jullie daarvan?

Sammy: “Dat zegt mij niets. Ik ben wel voor de rationele islam van de Gentse imam Khalid Benhaddou.”

Maryam: “Wouter Beke gebruikt die term Europese islam wel vaker. De inhoud die er achter zit, is correct, maar niet de term. Dat klinkt vrij paternalis­tisch.”

Wat is die inhoud dan? Want als Pieter De Crem daar iets over zegt, dan zit iedereen op zijn paard.

Sammy: “De Crem zegt dat de islam niet compatibel is met onze waarden en normen. Dat is een probleem, want wat doe je dan met alle mensen die hier zijn? Terwijl de rationele islam je de koran in de historisch­e context laat bekijken. Ook Salah Echallaoui, de huidige voorzitter van de Moslimexec­utieve, sluit zich daar bij aan. De vergissing die we hebben gemaakt, is dat we indertijd, toen er veel migranten naar hier zijn gekomen, de organisati­e van de islam aan Marokko en Turkije hebben overgelate­n. En aan Saoedi-Arabië hebben we gevraagd om de grote moskee aan Schuman uit te baten. Intussen staan we versteld dat we zelf niets in handen hebben. Daarvoor is zowel de overheid verantwoor­delijk voor als de moslimgeme­enschap, die had zelf ook kritisch moeten omgaan met het eigen geloof.” “Maar wat ik jammer vind, is dat het altijd maar over de islam gaat, terwijl er zoveel andere problemen zijn die we moeten aanpakken. Klimaat, de staatsschu­ld, mobiliteit, dat zijn de belangrijk­ste zaken.”

Maryam, ben jij al teruggegaa­n naar Afghanista­n?

Maryam: “Nee.”

En ben jij al ooit in Irak geweest?

Sammy: “Nee, maar in november ga ik voor het eerst.”

Weten ze daar dat jullie in de politiek zitten?

Sammy: “Ja, mijn vader is de meest trotse man ter wereld. Ik denk dat hij hen heeft verteld dat ik zowat de belangrijk­ste politicus van het land ben

(lacht). Mijn neven volgen me op Facebook, die zien foto’s maar weten niet waar het om gaat. En ik spreek geen Arabisch, op de scheldwoor­den na.

( lacht)”

Maryam: “Mijn familie volgt me ook via Facebook, al is politiek voor Afghanista­n iets negatiefs. Ik spreek wel nog Dari en Farsi, maar ik kan het niet lezen of schrijven. In Afghanista­n ben ik niet naar school geweest, meisjes mochten dat niet. Mijn moeder is leerkracht en heeft ons thuis les gegeven. Eens we in België kwamen, wilden ze dat we onder elkaar zo veel mogelijk Nederlands spraken. Maar ik heb mijn Dari en Farsi hier verbeterd door te tolken voor asielzoeke­rs.”

Van wie komt het idee van de ‘Eat, sleep, tsjeef, repeat’-marcelleke­s en T-shirts? Van jou, Sammy?

Sammy: “Het doel is CD&V op een andere manier in de markt zetten en dat komt van mij. Ik wilde ook af van dat flashy oranje waar je kleurenbli­nd van wordt.”

Maryam: “Niemand wilde die T-shirts dragen. Modellen voor vrouwen waren er ook niet.”

CD&V is toch de partij van enerzijds anderzijds, van saai, degelijk en vaag te zijn. Moet dat anders?

Sammy: “Als ik sommige van onze politici zoals Jo Vandeurzen hoor spreken, versta ik daar ook maar een tiende van. Maar zijn thema’s zijn ook moeilijk. Als je fel vereenvoud­igt, is het niet meer correct.”

Maryam: “Politiek is inderdaad vaak moeilijk te begrijpen. Als ik politici in De Zevende Dag bezig hoor over onderwerpe­n die ik niet ken, haak ik ook af. En ik werk dan nog op een kabinet.”

Politici spreken vaak met opzet zo onduidelij­k mogelijk.

Sammy: “Inderdaad. Ook al omdat ze anders in de media gepakt worden. Daarom zeggen ze niet we moeten besparen, wel we staan voor een rationalis­eringsopdr­acht.”

Maryam: “Minister Geens kan het anders wel zeer goed uitleggen. Hij zegt ook zaken als we zijn soms bang van

niks.”

De N-VA’ers zijn wel duidelijk in hun communicat­ie. Die zeggen waar het op staat en dat levert hen stemmen op.

Sammy: “N-VA is goed in het oplaten van ballonnen. Zoals die dubbele nationalit­eit die ze wilden afschaffen. Tot ze zelf hebben moeten toegeven dat het niet gaat. Trump is ook duidelijk in zijn communicat­ie en daar heeft hij ook de verkiezing­en mee gewonnen. Ook al klopt wat hij zegt vaak niet.”

Hoe is jullie relatie met Beke? Kloppen jullie zaken met hem af?

Sammy: “Hij zit op de achtste verdieping, ik op de vierde. ( lacht). Maar onze relatie is uitstekend en ik heb hem nog nooit mijn opiniestuk­ken moeten

voorleggen. Ik krijg van hem alle vrijheid.”

Maryam: “Ik ben sinds kort voorzitter van de Limburgse Integratie­raad en zal dan ook moeten spreken, maar ik moet mijn reacties niet eerst bij hem aftoetsen hoor.”

De verkiezing­en komen eraan, op welke lijsten willen jullie staan?

Sammy: “Liever de Kamer, dat ligt me meer. Ik heb in het Vlaams parlement gewerkt, daar is het toch redelijk saai.”

Maryam: “De Kamer interessee­rt mij ook meer.”

En lokaal? Jij verhuist naar Vilvoorde Sammy, je komt op tegen Hans Bonte.

Sammy: “Ik kom tegen niemand op. Dit is een positief verhaal.”

En jij Maryam, heb je nog wel zin in lokale politiek na al dat gekonkel in Hasselt?

Maryam: “Ja. Dit zijn ook al mijn derde verkiezing­en. De eerste keer stond ik net boven de lijstduwer en haalde ik toch 550 stemmen. Vorige keer heb ik om persoonlij­ke redenen geen campagne gevoerd, maar dat ga ik nu wel doen. Ik heb geen familie, geen achterban, ik zal de kiezers dus zelf moeten zoeken.”

Wouter Beke gebruikt de term Europese islam wel vaker. Die term is niet correct, hij klinkt paternalis­tisch Maryam Jamshid

 ??  ??
 ??  ?? Door Liliana Casagrande
Door Liliana Casagrande
 ?? FOTO LUC DAELEMA,NS ??
FOTO LUC DAELEMA,NS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium