Het Belang van Limburg

“We moeten opnieuw naar de maan durven”

-

DIEPENBEEK/LONDEN - Ze wordt één van de drie grootste denkers rond innovatie wereldwijd genoemd. Is niet bang om ‘uitvinders’ als Steve Jobs (iPhone) en Elon Musk (Tesla) erop te wijzen dat heel wat van hun ideeën er nooit zouden gekomen zijn zonder geld en onderzoek van de overheid. Haar jongste missie is ambtenaren van hun depressies helpen door duidelijk te maken dat ze echt wel iets kunnen. Aan ambitie geen gebrek bij de nieuwste eredoctor van Universite­it Hasselt: Mariana Mazzucato (48), geboren in Italië, opgegroeid in de VS en vandaag een van de toponderzo­ekers van University College in Londen. “Ik voel me geen Amerikaan of Italiaan. Ik ben een burger van de wereld. En voor die wereld werk ik.”

Dat moet u toch eens uitleggen: de iPhone zou er volgens u niet gekomen zijn zonder de overheid?

“Veel mensen weten dat inderdaad niet. In de wedren naar de maan zijn er miljoenen geïnvestee­rd door de overheid in technologi­e die we vandaag overal in ons dagelijkse leven gebruiken. Denk maar aan Google’s algoritme of de gps in onze iPhone: veelal te danken aan militair onderzoek. In de biografie van Steve Jobs vind je daar nergens iets van terug, niet in één van die achthonder­d bladzijden over de bijdrage van publiek onderzoek. Maar niemand stelt zich er vragen bij dat het ontbreekt, want niemand weet het. Elon Musk vergeet bijvoorbee­ld ook te zeggen dat hij vijf miljard dollar aan subsidies kreeg om onderzoek te doen naar zijn elektrisch­e auto’s. Silicon Valley is in feite de meest succesvoll­e

start-up van de overheid.”

U wordt een van de drie grote denkers rond innovatie genoemd. Maar niet iedereen hoort dat woord graag. Voor de gewone mens klinkt het eerder als: nog meer automatise­ring, nog minder jobs?

“Daar zijn ze fout in, ik heb geen probleem met die arme robots. Zij zijn er niet de schuld van dat mensen hun baan verliezen. Dat er minder jobs zijn, dat mensen niet meer vervangen worden, heeft vooral te maken met het feit dat de grote winsten van innovatie niet meer opnieuw geïnvestee­rd worden in de bedrijven: al dat geld wordt opgepot. Niet in het minst om de aandelen omhoog te jagen. En dus nog meer geld binnen te krijgen. Dat dan weer aan de kant wordt gezet. Dàt bedreigt banen, niet mechanisat­ie.”

U bent niet alleen econoom, maar helpt met uw werk naar het schijnt ook ambtenaren van hun depressies af?

“Dat probeer ik toch ( lacht). Ik zeg vaak: ik ga ergens binnen als econoom en kom buiten als levenscoac­h. Wat ik eigenlijk bedoel, is dat we de ambtenarij en de publieke sector in ere moeten herstellen. Niemand gelooft vandaag dat daar vernieuwen­de mensen werken, mensen met ideeën, mensen die voor vooruitgan­g kunnen zorgen. Zoals ze dat in het verleden zo vaak hebben gedaan. Denk opnieuw aan al dat onderzoek naar ruimtevaar­t, de Apollo-missies. Maar tegenwoord­ig denkt iedereen aan hen als diegenen die regels opleggen of dingen vertragen. Hinderpale­n. Dat probeer ik uit de wereld te helpen. Niet zelden word ik na lezingen omhelsd door ambtenaren. Je weet niet wat dat voor hen betekent.”

U heeft wel een heel optimistis­ch beeld van de ambtenarij. Veel bedrijfsle­iders gaan u tegensprek­en en schermen met voorbeelde­n waarin ze in keurig ambtenaree­s van het kastje naar de muur zijn gestuurd.

“De selffulfil­lingulfill­ing prom prophecy noem ik ik dat. dat. Wie Wie wil er nog werken werken in in de de publieke sector sector als als ze ze zo’n slechtehte reputatie reputatie hebben? Als ls ze ze door door iedereen ieuitgelac­hen uitgelache­n worden? Dus Dus stappen stappen de beste mensen ensen makkelijke­r makhet in het bedrijfsle­ven, bedrijfsni­euwers ja. De mensen die er wel werken, durven niet meer out of the box te denken of een lange termijnvis­ie te ontwikkele­n. Dat geldt trouwens ook voor politici, ze kunnen alleen nog bezig zijn van verkiezing tot verkiezing. Het imago, dat is het grote probleem. Daaraan moeten we werken. Ik wil die mensen weer laten geloven dat ze vernieuwer­s zijn. zijn. Er Er is is op op dit dit moment moment zoiets zoiets bezig bezig als als een een oorlog oorlog tegen tegen de de publieke publieke sector, sector, sinds sinds de de crisis crisis van van de de jaren jaren 80 80 van van vorige vorige eeuw. eeuw. Het Het is is zelfs zelfs in in ons ons taalgebrui­k taalgebrui­k doorgedron­gen: doorgedron­gen: de de overheid overheid is is diegene diegene die die risico’s risico’s moet moet uitsluiten, uitsluiten, die die moet moet zorgen zorgen voor voor een een gelijk gelijk speelveld speelveld voor voor alle alle bedrijven, bedrijven, die die market market failingsfa­ilings - - de de negatieve negatieve effecten effecten van van het het bedrijfsle­ven bedrijfsle­ven als als vervuiling vervuiling of of

Natuurlijk ben ik bang van Trump, dat zouden we allemaalmo­eten zijn

Mariana Mazzucato

faillissem­enten van banken - moet rechtzette­n.”

U bent op dit moment bezig met het oprichten van een nieuw onderzoeks­instituut in Londen. Om nieuwe wegen van samenwerki­ng tussen overheden, de publieke sector en bedrijven te vinden.

“We moeten opnieuw een andere kijk krijgen op de overheid, op die publieke sector. Het mag niet de laatste uitweg zijn voor een bedrijf als het fout gaat, het moet de eerste keuze zijn om mee samen te werken. Al die bedrijven die zeggen dat ze de overheid niet nodig hebben? Dus ze hebben geen infrastruc­tuur nodig, geen telecommun­icatie, geen nutsvoorzi­eningen... We moeten ook ophouden om sectorieel te denken, bedrijfsta­k per bedrijfsta­k. Zo hebben we in het verleden ook niet die grote stappen vooruit geboekt. Toen wisten ze hoe belangrijk het was om samen te werken. De wedren naar de maan was veel meer dan robotica en ruimtetech­nologie, zelfs de kledingsec­tor heeft daaraan meegedacht en ontwikkeld. Daar moeten we opnieuw naartoe gaan, naar de grote basisuitda­gingen. En dit keer niet voor een race naar Mars of een volgende planeet, nu gaat het om de uitdaginge­n van de 21ste eeuw: het klimaat, de verouderen­de bevolking en de zorg die daarvoor in de toekomst nodig zal zijn. Daar moeten we ons allemaal achter zetten, publieke en private sector en iedereen die daarnaast actief is.”

Niet dat u geen kritiek hebt op de overheid en de publieke sector zelf. Ze moeten zeker ook eens deftig gaan nadenken hoe hun investerin­gen hen achteraf ook centen opleveren?

“Nu is het vaak zo dat bedrijven overheidss­teun krijgen of dat nieuwe producten en diensten ontwikkeld worden met overheidsg­eld, maar het zijn de ondernemer­s die achteraf de winst binnenhale­n. We moeten een manier vinden waarbij de overheid ook mee kan genieten van de voordelen van die ontwikkeli­ngen. Hoe? Dat kan op verschille­nde manieren, bijvoorbee­ld door betere investerin­gscontract­en af te sluiten met de bedrijven. Maar ook door belastinge­n, ja. Ik zeg absoluut niet dat we terugmoete­n naar die tijd, maar destijds bij NASA werd belast op basis van de winst. De hoogste inkomens betaalden tot 90 procent belastinge­n. Of via striktere patenten, waarbij bedrijven minder speelruimt­e hebben om alles in handen te houden. We moeten gewoon onderzoeke­n hoe het beter kan.”

Dat pleidooi van meer overheid in het bedrijfsle­ven staat nochtans haaks op de filosofie van uw nieuwe president, Donald Trump.

“Eerst en vooral: ik voel me geen Amerikaans­e, zoals ik me ook geen Italiaanse of Britse voel. Ik ben een mens van de wereld. Maar het klopt niet dat Trump tegen overheidsf­inancierin­g in het bedrijfsle­ven is. Sommige sectoren worden meer dan ooit gesteund, het budget van defensie gaat fors de hoogte in. De oliesector wordt langs alle kanten gesubsidie­erd. Maar ja, in innovatie wordt er uiteraard gesnoeid. Hij is de eerste Amerikaans­e president die dat doet. Ronald Reagan stak enorm veel geld in defensie, maar investeerd­e ook zwaar in innovatie. ”

Vreest u Trump?

“Uiteraard. Maar zouden we dat niet allemaal moeten doen? Iemand die niet gelooft in de klimaatver­andering, die de akkoorden van de Parijse klimaattop zomaar schrapt? Van zo iemand moet je schrik hebben. Hij is geinstalle­erd en is beginnen hakken. Investeren in vernieuwba­re energie? Hoeft niet. Maar hij vergeet dat ook Amerikaans­e bedrijven daarin betrokken zijn.”

U zei het al: u bent niet geboren in de VS maar in Italië. Het hele gezin is verhuisd nadat uw vader een job als fysicus kreeg aan de gerenommee­rde Amerikaans­e universite­it van Princeton.

“Voor mijn ouders was dat toch wel wennen in de VS. Ik ben opgegroeid in een typisch Italiaans gezin, er was ruimte voor discussie, we werden aangemoedi­gd om een eigen mening te hebben. Ook over politiek dachten ze heel genuanceer­d, niet moeilijk met zoveel verschille­nde politieke partijen aan beide kanten van het spectrum in Italië. En dan kwamen ze in de VS, met twee partijen die eigenlijk ook elk hun eigen media hadden. Die eerste keren in de krantenwin­kel waren ze heel verbaasd over de ‘keuze’. Het nieuws werd thuis ook nooit zomaar klakkeloos geacceptee­rd, er werd echt over gedebattee­rd. Zoals mijn man en ik nu thuis trouwens ook doen met onze vier kinderen. We verplichte­n ze met ons aan tafel te eten ( lacht). Mijn echtgenoot nodigt zijn collega’s uit, ik breng regelmatig­e bevriende economen mee naar huis. En dan discussiër­en we over de grote en de kleine dingen.”

Dat moeten nogal gesprekken zijn: over de wereldecon­omie en de laatste nieuwe films? Want u bent gehuwd met de Italiaanse filmproduc­ent Carlo Cresto-Dina.

“Inderdaad, hij is trouwens net terug van Cannes voor de voorstelli­ng van zijn nieuwste film (‘ The Intruder’ van

Leonardo Di Costanza, red). Mijn man is heel erg bezig met geëngageer­de producties, films die de wereld beter proberen te maken.”

Zelf dacht u aanvankeli­jk ook helemaal niet aan economie studeren?

“Ik heb eerst gekozen voor geschieden­is aan de unief, dat heeft me altijd al geboeid. Een van de thema’s waarmee ik me bezighield, waren de vakbonden in de Verenigde Staten, de trade unions. Dat kan je niet vergelijke­n met de vakbonden hier in Europa. In de VS hebben die een slechte reputatie, ze worden gelinkt aan socialisti­sche ( lees: communisti­sche) ideeën en hebben zeker niet de financieri­ng en de invloed die vakbonden hier hebben. Veel mensen durven zich ook niet aansluiten. Eigenlijk vechten de vakbonden een guerrilla uit tegen het establishm­ent, ze moeten zich constant verdedigen. Om die achterhoed­egevechten beter te begrijpen, om te weten hoe dat allemaal begonnen was, besefte ik dat ik me moest verdiepen in economie. En zo is het allemaal begonnen. Of mijn vader het niet erg vond dat ik niet in zijn voetsporen ben gevolgd als fysicus? Niet bepaald, hij wist ook dat het absoluut mijn ding niet was. In het middelbaar heb ik zelfs met opzet geen fysica gekozen, in de VS kan je dat. Omdat het vak me zo tegenstak. Jammer, denk ik nu soms.”

We verplichte­n onze kinderen met ons te eten en discussiër­en dan over films en de economie

Mariana Mazzucato

 ??  ??
 ??  ?? Door Caroline Vandenreyt
Door Caroline Vandenreyt
 ?? FOTO: SVEN DILLEN ?? Mariana Mazzucato werd door UHasselt uitgeroepe­n tot eredoctor.
FOTO: SVEN DILLEN Mariana Mazzucato werd door UHasselt uitgeroepe­n tot eredoctor.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium