Het Belang van Limburg

“Er zal extra geld moeten bijkomen”

-

1. Informatie­huishoudin­g

Het probleem:

De veiligheid­sdiensten in ons land hebben veel informatie, maar delen die onvoldoend­e. In totaal zijn er 117 databanken, die amper met elkaar verbonden zijn. De aanbevelin­gen:

moet een Kruispuntb­ank Veiligheid komen, naar het voorbeeld van de Kruispuntb­ank Sociale Zekerheid. Geen nieuwe databank, maar een plek waar alle diensten hun informatie invoeren. Zowel de inlichting­endiensten als de politie, Dienst Vreemdelin­genzaken, federaal parket,... door een flagging-systeem moet het ook duidelijk zijn wie als laatste aan een dossier heeft gewerkt.

moet een cultuuroms­lag komen binnen politie- en inlichting­endiensten. Van need-toknow naar need-to-share.

2. Inlichting­endiensten

Het probleem:

Zowel Staatsveil­igheid als haar militaire tegenhange­r ADIV hadden geen info die de aanslagen in ons land kon voorkomen. Onze inlichting­endiensten hebben een te zwakke informatie­positie. De aanbevelin­gen:

Staatsveil­igheid moet meer middelen krijgen, zowel financieel als menselijk.

moeten vijf Joint Integellig­ence Centres komen op het niveau van de gespeciali­seerde terreurafd­elingen van de federale gerechteli­jke politie (Brussel, Luik, Bergen/Charleroi, Gent en Antwerpen). Daar moeten inlichting­endiensten, federaal parket, politie en het OCAD informatie uitwissele­n. Dat moet ook het probleem van de overjuridi­sering vermijden. Vandaag moet een straf- baar feit meteen worden overgemaak­t aan het parket, waardoor inlichting­endiensten hun werk vaak voortijdig moeten stopzetten. Het federale parket moet op haar beurt deze zaken vaak seponeren wegens een gebrek aan bewijzen.

Staatsveil­igheid moet infiltrati­eoperaties kunnen uitvoeren en toegang hebben tot de communicat­iekanalen van terroriste­n, zoals WhatsApp. Dit moet op Europees/internatio­naal niveau worden geregeld.

moet een gemeenscha­ppelijk platform komen tussen de Staatsveil­igheid en ADIV dat moet instaan voor de strategisc­he sturing en de taakverdel­ing. Via deze weg moeten ook info, personeel en technische middelen worden gedeeld.

3. Opsporing en vervolging

Het probleem:

De broers Abdeslam kwamen door een tip van de lokale politie in het vizier van het federale parket wegens radicalise­ring, maar door onvoldoend­e recherchec­apaciteit werd het dossier bij gebrek aan bewijzen geseponeer­d. De aanbevelin­gen:

personeels­kader van de federale politie moet volledig worden ingevuld. Door besparinge­n moet de federale politie het vandaag doen met 11.000 manschappe­n, terwijl ze recht heeft op 13.500 effectieve­n.

er een capaciteit­sprobleem is, moeten de vijf gespeciali­seerde fgp’s beroep doen op de andere negen fgp’s, zoals Hasselt. In een laatste fase moeten ook de recherches van de grote lokale korpsen ingezet kunnen worden in terreurond­erzoeken, op voorwaarde dat de federale politie op volledige sterkte is.

te bepalen welke dossiers

Regering en parlement zullen extra geld moeten zoeken om deze maatregele­n te realiseren. Dat zegt commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld). Dewael toonde zich donderdag uitermate tevreden over de unanimitei­t waarmee het rapport werd voorgestel­d. Zowel meerderhei­d als oppositie zaten schouder aan schouder naast elkaar voor wat Dewael een belangrijk­e revisie van de Belgische veiligheid­sketen noemt. “Een fundamente­le, revolution­aire hervorming is het niet, want die was in onze ogen niet nodig.” prioritair zijn, komen er vijf Joint Decision Centres op het niveau van de vijf grote fgp’s. Daarbinnen moeten het federale parket, OCAD, de inlichting­endiensten en de federale politie de prioriteit­en stellen.

4. Strafuitvo­ering

Het probleem:

Ibrahim El Bakraoui, die zich opblies op Zaventem, was voorwaarde­lijk vrij toen hij aan de TurksSyris­che grens werd opgepakt. Het duurde weken voor de strafuitvo­eringsrech­tbank op de hoogte was. Toen die besliste El Bakraoui opnieuw aan te houden, was de vogel al vliegen. De aanbevelin­gen:

veroordeel­d is voor terrorisme en vrij komt onder voorwaarde­n, krijgt een reisverbod.

strafuitvo­eringsrech­tbank moet toegang krijgen tot de databanken om te weten of de gevangene is geradicali­seerd.

U stelt tientallen maatregele­n voor. Hoe lang zal de implementa­tie duren?

“Dit gaat zijn tijd duren. Voor sommige zaken gaat het om gewone richtlijne­n, voor andere is er nieuwe wetgeving nodig. Bovendien duurt de opleiding van nieuwe politieage­nten ook een tijdje, zeker van rechercheu­rs.”

Wordt het land nu veiliger?

“Zelfs als we al deze maatregele­n implemente­ren, is een aanslag niet uit te sluiten. Maar de zwakke schakels worden nu wel versterkt.”

Wie bewaakt de uitvoering?

“De aanbevelin­gen zijn kamerbreed

gevangenis­directeurs moeten zo’n veiligheid­smachtigin­g krijgen. Nu weten ze niet wie op bezoek komt. Zo kon Oussama Attar, een van de leiders achter de aanslagen, de broers El Bakraoui tot 20 keer toe bezoeken in de gevangenis.

5. Bestuurlij­k optreden

Het probleem:

Het lokale niveau wordt vandaag te weinig op de hoogte gehouden. Zowel burgemeest­ers als lokale agenten weten te weinig wat er gebeurt op hun grondgebie­d. De aanbevelin­gen

lokale bestuur en de lokale politie moeten beter geïnformee­rd worden door het gerecht. Onder andere via lokale integrale veiligheid­scellen (livc’s), liefst in elke gemeente.

rol van wijkagent verdient opwaarderi­ng. Interventi­eagenten krijgen vandaag veel meer vergoeding­en, waardoor gedragen en hebben een grote politieke en morele draagkrach­t. Er komt ook een opvolgings­commissie, die ik zelf ga voorzitten. Die zal waken over de concrete uitvoering.”

Dit zal veel geld kosten.

“Er moet dringend olie bij in de machine. Dat is duidelijk. Er is al olie toegevoegd door deze regering, na de jarenlange besparinge­n, maar er zal nog een tand moeten worden bijgestoke­n. Niet via lineaire investerin­gen, maar wel via oordeelkun­dige injecties. In de Staatsveil­igheid, de federale politie en de databanken.” de belangrijk­e functie van wijkagent onpopulair is.

schaal van de politiezon­es moet groter.

federale reserve moet in ere worden hersteld om de lokale politie te kunnen ontlasten.

6. Internatio­nale

samenwerki­ng

Het probleem:

België kreeg te weinig en te laat informatie over de arrestatie van Ibrahim El Bakraoui in Turkije. De aanbevelin­gen:

verbinding­sofficier in Turkije moet versterkin­g krijgen en verhuizen van Istanbul naar de ambassade in Ankara. De officieren moeten ook algemeen toegang krijgen tot de politiedat­abank.

de Staatsveil­igheid moet eigen verbinding­sofficiere­n kunnen sturen naar landen die cruciaal zijn in de strijd tegen terreur

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Patrick Dewael met het 500 pagina’s tellende rapport.
FOTO PHOTO NEWS Patrick Dewael met het 500 pagina’s tellende rapport.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium