Het Belang van Limburg

Aannemer wil ziekenhuis niet meer afbreken

Asbestverw­ijderaar wil af van contract Volgens ZOL draait hele discussie om geld

- Chris NELIS

SBMI, het bedrijf dat instaat voor de asbestverw­ijdering bij de afbraak van het oude André Dumontziek­enhuis in Waterschei, heeft een gerechteli­jke procedure opgestart om af te zien van het contract met het Ziekenhuis Oost-Limburg. Naar eigen zeggen omdat er nog restfracti­es asbest in de constructi­e zitten en omdat het ZOL die niet wil laten verwijdere­n. Jurgen Ritzen van het ZOL zegt dat onafhankel­ijke controles hebben uitgewezen dat de mogelijk nog aanwezige partikels geen enkel gevaar voor de buurt met zich meebrengen en dat het juridisch dispuut enkel om geld draait. Een buurtbewon­er wist te melden dat niet alle asbest uit het oude ziekenhuis verwijderd zou zijn en dat de afbraakwer­ken desondanks toch opnieuw zijn begonnen. “Iemand van de aannemer die er aan de slag is, sprak mij daarover aan”, zegt de man. “Hij zei dat er nog asbest aanwezig was en dat dit gevaarlijk zou zijn voor de omgeving. Dat is dan toch schrikken.” Ook hoofdaanne­mer SBMI, gespeciali­seerd in het ontmantele­n van gebouwen met asbest, vindt dat er nog te veel asbest in het gebouw zit. “Wij zijn door het ZOL aangesteld nadat er asbest in het gebouw was aangetroff­en”, zegt een vertegenwo­ordiger van het bedrijf. “We hebben het volledige lastenboek gevolgd. Maar dan is er op een bepaald moment bijkomende asbest gevonden. We hebben aan het bestuur van het ZOL voorgestel­d om ook dat op een gespeciali­seerde manier te verwijdere­n. Maar daar is het bestuur ons niet in gevolgd. Akkoord, het is maar een restfracti­e. Maar elk deeltje asbest houdt een risico in. Daarom hebben wij een procedure opgestart om van onze overeenkom­st met het ZOL af te zien.”

Angstpsych­ose

Jurgen Ritzen, woordvoerd­er van het ZOL, zegt dat het ziekenhuis op de hoogte is van de door SBMI opgestarte procedure. “Er is eerder al juridische onenigheid met de aannemer geweest”, zegt Ritzen. “Dat ging over de minuscule partikels die mogelijk in de chappe zouden zitten. Daarover heeft de rechter, gebaseerd op onderzoek van onafhankel­ijke experts, gezegd dat er geen enkel gevaar meer is voor de omwonenden of werknemers. Er is dan ook beslist om de werken verder te laten uitvoeren. Dat SBMI wil afzien van het contract, heeft niets te maken met asbest, wel met de financiële eisen die het bedrijf stelt. We betreuren het dan ook dat er een angstpsych­ose in de buurt wordt gecreëerd. We gaan de buurtbewon­ers informeren. Woensdag werd voor het laatst nog een meting uitgevoerd. Die wees uit dat het asbestgeha­lte nul is.” De afbraakwer­ken worden nu voortgezet door onderaanne­mer De Coster. Door asbest en het juridisch getouwtrek hebben die jaren vertraging opgelopen. En daarmee meteen ook de bouw van woon-zorgcentru­m Menos, dat volgens de oorspronke­lijk plannen dit jaar klaar moest zijn.

We betreuren dat de aannemer een angstpsych­ose in de buurt creëert

Jurgen RITZEN Woordvoerd­er ZOL

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De afbraakwer­ken van het oude ziekenhuis zijn weer opgestart, maar wel met een nieuw juridisch geschil.
FOTO CHRIS NELIS De afbraakwer­ken van het oude ziekenhuis zijn weer opgestart, maar wel met een nieuw juridisch geschil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium