Het Belang van Limburg

Anonieme brief over mistoestan­den Bionerga

Algemeen directeur Philip Peeters veegt kritiek van werknemers van tafel

-

Werknemers van de afvalverbr­andingsove­n Bionerga in Houthalen-Helchteren kaarten via een anonieme brief mistoestan­den aan in hun bedrijf. Algemeen directeur Philip Peeters zit verveeld met de zaak: “De dingen die in de brief staan kloppen niet of zijn uit hun verband gerukt.” De burgemeest­ers van Houthalen-Helchteren en Beringen vinden wel dat de zaak uitgezocht moet worden. De anonieme brief was gericht aan actiecomit­é Leefbaar Tervant. Die bewonersgr­oep voert actie tegen de komst van een nieuwe verbrandin­gsoven in Beringen en probeert via de Raad van State de toegekende milieuverg­unning voor die oven nietig te laten verklaren. “Twee weken geleden kreeg ik een anoniem telefoontj­e van iemand die wilde dat de waarheid over de verbrandin­gsoven in Houthalen aan het licht zou komen”, zegt Peter Houdmeyers van Leefbaar Tervant. “Deze week is dan een anonieme brief met bewijsstuk­ken in de brievenbus gevallen. Die bevat een opsomming van dingen die fout lopen bij Bionerga, foto’s en uittreksel­s uit e-mails.” Het actiecomit­é stuurde de brief meteen door naar alle Vlaamse media.

Veel details

De briefschri­jvers – naar eigen zeggen werknemers – beweren dat er geknoeid wordt met emissiemet­ingen, dat werknemers toxische stoffen en zware metalen in het bloed zouden hebben en dat er puinafval met het uiterst giftige blauwzuur verbrand zou zijn. De brief hekelt ook “de arrogante houding van de directie” en spreekt van een strijd tussen de vakbonden ABVV en ACV die helemaal uit de hand is gelopen, met pesterijen en fysieke aanvallen als gevolg. “In de brief staan heel veel details en dat geeft mij het gevoel dat we het niet links mogen laten liggen”, aldus Houdmeyers.

Algemeen directeur Philip Peeters zit erg verveeld met de brief. “Het is niet de eerste keer dat een anoniem persoon ons bedrijf wilt schaden. Er staan aantijging­en in die we enkele jaren geleden al gehoord hebben. Toen ging het ook over de gezondheid van onze werknemers. Uit onderzoek van de arbeidsins­pectie bleek achteraf dat er niets aan de hand was. Wij laten onze werknemers elk jaar medisch controlere­n. Volgens de arts was hun gezondheid zelfs beter dan het Vlaams gemiddelde.”

Uit context gerukt

Peeters zegt ook dat de meeste dingen uit hun context zijn gerukt. “Wanneer we de centrale moeten stilleggen en opstarten, overschrij­den we de emissienor­men. Dat klopt. Maar dat gaat over een heel korte periode en al die metingen worden volgens de procedure ook overgemaak­t aan de bevoegde overheden. Er wordt daarbij niet gesjoemeld. En wat de affaire met het blauwzuur betreft, dat puinafval hebben we niet verwerkt. We hebben de leverancie­r van dat afval laten weten dat hij daarvoor een ander bedrijf moest zoeken.”

De directeur geeft toe dat er ook waarheden in staan. “Er is inder- daad een conflict tussen enkele personen van verschille­nde vakbonden. Wij hebben al heel wat inspanning­en geleverd om hen te verzoenen. Voorlopig zonder resultaat. Ik snap echter niet waarom de briefschri­jvers zichzelf, hun collega’s en werkgever zo willen beschadige­n.”

Burgemeest­ers

Vakbondsaf­gevaardigd­e Jeroen Vleugels van ABVV heeft van deze problemen geen weet. “Zo ver had ik de problemen binnen het bedrijf niet kunnen inschatten. Ik ga me zeker verder informeren, al moeten we voorzichti­g blijven met een anonieme brief.” Burgemeest­er Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren vindt dat “dergelijke feiten moeten worden uitgezocht”. Zijn Beringse collega Maurice Webers had de brief al via via in handen gekregen, maar betreurt dat hij de informatie niet rechtstree­ks heeft ontvangen. “De centrale van Bionerga zal er zo goed als zeker komen in Beringen, dan zijn wij toch de eerste partner die gecontacte­erd moet worden met zo’n informatie?”, aldus Webers.

Leefbaar Tervant belooft de anonieme brief te bezorgen aan beide burgemeest­ers. Ook Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvlieg­e (CD&V), kan zich aan een e-mail verwachten.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De brief belandde in de brievenbus van Leefbaar Tervant, het actiecomit­é dat strijdt tegen de milieuverg­unning voor een nieuwe afvalverbr­andingsove­n van Bionerga.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De brief belandde in de brievenbus van Leefbaar Tervant, het actiecomit­é dat strijdt tegen de milieuverg­unning voor een nieuwe afvalverbr­andingsove­n van Bionerga.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium