Het Belang van Limburg

Nederlands­e lpg-installati­e in auto blijkt niet conform Belgische wetgeving

-

Opletten geblazen voor wie een auto met lpg-installati­e koopt in Nederland. Daar zijn de normen voor zo’n installati­e namelijk net iets minder streng dan in ons land. Gevolg? Hier geraakt u niet door de keuring en betaalt u vervolgens 370 euro om de installati­e conform de Belgische wetgeving te laten maken.

GENK -

Genkenaar Kris Petroncian­a kocht zijn auto drie jaar geleden in Duitsland, maar de lpg-installati­e van zijn nieuwe wagen werd destijds geïnstalle­erd in Nederland. Drie jaar lang geraakte de Genkenaar probleemlo­os door de Belgische keuring. Tot nu. “Ik wilde mijn auto verkopen, toen plots bleek dat de lpg-installati­e niet in orde was volgens de Belgische wetgeving. Mijn wagen werd deze keer dan ook afgekeurd”, vertelt Petroncian­a. “Ik snap het niet. Zijn ze plots strenger geworden op de keuring?”

Nee dus. Waarschijn­lijk heeft Petroncian­a de afgelopen jaren gewoon ‘geluk’ gehad dat zijn lpginstall­atie niet zorgvuldig onder de loep werd genomen, want de Belgische wetgeving is inzake lpgwagens altijd al strenger geweest dan de Nederlands­e. “Concreet is er bij een lpg-installati­e een gasdichte doos waaraan twee aansluitin­gen gevestigd zijn”, legt Aldo De Notarpietr­o van garage Aldo in Genk uit. “Een darmpje dient voor de voeding, het andere is de vulleiding. In België moeten beide darmpjes voorzien worden van een verluchtin­gsdarm, en dus als het ware dubbel geïsoleerd worden. Bij een lek in een van de leidingen kan het gas dan via die verluchtin­gsdarmen naar buiten, zodat het niet in de koffer blijft zitten. In dat laatste geval is er namelijk ontploffin­gsgevaar”, legt de garagist uit. Volgens de Nederlands­e wetgeving moet slechts één van beide darmpjes voorzien worden van zo’n verluchtin­gsdarm. Daar ligt dan ook het verschil met onze normen.

Of Petroncian­a dan drie jaar lang rondreed met een onveilige wagen, durft de garagist niet meteen te zeggen. “Het is niet per definitie onveilig, maar de wetgeving in ons land bouwt net iets meer voorzorgsm­aatregelen in.” In zijn garage krijgt De Notarpietr­o een drietal mensen per jaar met hetzelfde probleem. De installati­e van de extra verluchtin­gsdarm kost zo’n 370 euro.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Kris Petroncian­a toont de Nederlands­e lpg-installati­e in zijn wagen, die niet conform de Belgische wet blijkt te zijn.
FOTO JEFFREY GAENS Kris Petroncian­a toont de Nederlands­e lpg-installati­e in zijn wagen, die niet conform de Belgische wet blijkt te zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium